Η κατάσταση στο κόσµο σήµερα είναι από τις χειρότερες από τη λήξη του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου.
Οι εκατόµβες στη γειτονιά µας όχι µόνον συνεχίζονται αλλά επαυξάνονται. Ο πόλεµος στην Ουκρανία συνεχίζεται µε τον ίδιο ρυθµό χωρίς οι πρωταγωνιστές να δίδουν σηµεία προς συµβιβασµό. Και οι δυο εµµένουν στις θέσεις τους. Η Ουκρανία αντιστέκεται µε τη βοήθεια των συµµάχων της, η Ρωσία επιτίθεται µε την ίδιαν ένταση.
Η δεύτερη σύγκρουση µεταξύ Ισραήλ και Χαµάς είναι ακόµα προς το παρόν σφοδρότερη. Ο Ισραήλ λέει ότι στην ουσίαν προσπαθεί να εξουδετερώσει τη Χαµάς για να προστατευθεί από µελλοντικές επιθέσεις εξασφαλίζοντας επίσης και τους οµήρους του. Η Χαµάς συνεχίζει τον αγώναν της ζητώντας επίσης το αραβικόν κράτος για την Παλαιστίνη. Το κράτος αυτό είναι δεδοµένο από το 1948.
Σαν τρίτο παράγοντα στην περιοχή έχοµεν τους αντάρτες Χούθι. Οι Χούθι, οι µεν είναι σύµµαχοι µε το Ιράν, συµπατριώτες τους δε είναι µε την Σαουδικήν Αραβίαν. Οι αντάρτες Χούθι επεµβαίνουν στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά θάλασσαν, πράγµα που ενέπλεξε εναντίον τους τις ΗΠΑ και το Η.Β. Λέγεται δε ότι για τις επιχειρήσεις αυτές το Η.Β. χρησιµοποιεί και τις Βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου.
Όπως έχω αναφέρει από καιρόν, η κατάσταση «µυρίζει µπαρούτι» και ελπίζοµε να µη γίνει γενική ανάφλεξη στη περιοχή.
Στη Μέση Ανατολή είναι αναµεµειγµένες όλες οι Μεγάλες ∆υνάµεις, υπάρχουν, όµως, διαµάχες σ’ όλο το πλανήτη. Μέχρι τώρα η διαµάχη έχει περιορισθεί, δεν είναι, όµως, καθόλου ενθαρρυντική η τελευταία επίθεση στη ∆αµασκό.
Οι Μεγάλες ∆υνάµεις κρατούν τον κόσµο στα χέρια τους. Πρέπει να κάµουν βήµατα προς συµβιβασµόν, ει δυνατόν, των διαφορών για να µη φθάσοµε στη καταστροφή.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), ∆ιδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών & ∆ιεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρόεδρος του Συνδέσµου Ηνωµένων Εθνών Κύπρου και Επίτιµος Πρόεδρος της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας των Συνδέσµων Ηνωµένων Εθνών (WFUNA). Είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.