» Αποτυχημένη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης
» Ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων
Η ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων ώστε να πάψει η κερδοσκοπία στο ηλεκτρικό ρεύμα, αναδείχτηκε σε χθεσινή εκδήλωση στα Χανιά.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι «υπάρχει υπερκερδοσκοπία εταιρειών» και ότι ήταν λάθος η δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το οποίο «αποδίδει εξαιρετικά κέρδη σε λιγοστές εταιρείες».
Η εκδήλωση είχε θέμα: «Προτάσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης» και διοργανώθηκε από το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων.
Η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ομίλου Δ.Ε.Η./ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ, Παναγιώτα Σταθά, σημείωσε σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, ότι «η κρίση στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακολουθεί πάντα ό,τι γίνεται στην Ευρώπη. Οτιδήποτε έχει γίνει εδώ, είναι αποτέλεσμα ευρωπαϊκής πολιτικής. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έχει πραγματικά αποτύχει. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους στους οποίους μπορεί να βασιστεί, έχει εγχώριο καύσιμο που είναι ο λιγνίτης και θα μπορούσε να είναι αυτό το καύσιμο μετάβασης για την πράσινη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τόσο ευαγγελίζεται, θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά πώς η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο θα είναι η λιγότερο δυνατή. Δυστυχώς, η ευρωπαική πολιτική αυτή τη στιγμή δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Βλέπουμε καθαρά ότι η Γερμανία δεν λειτουργεί αλληλέγγυα προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε πολύ σοβαρά τη δική μας ενεργειακή πολιτική με τρόπο ώστε να μπορεί να διασφαλίζει κατά το δυνατόν την ενεργειακή επάρκεια. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα αναγκαστούμε να μετασχηματίσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να πάψει να είναι κερδοσκοπική αυτή η αγορά γιατί αυτό είναι και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μάλλον οι Γάλλοι δείχνουν τον δρόμο. Για να μπορέσει να ελέγξεις ένα αγαθό το οποίο αυτή τη στιγμή έχει γίνει εμπόρευμα, πρέπει να έχεις κρατικό έλεγχο. Εάν η Γαλλία δηλώνει ότι κρατικοποιεί την EDF για να ελέγξει την αγορά ενέργειας και η Γερμανία την Uniper, θα πρέπει και εμείς να ανασχεδιάσουμε με τρόπο ώστε το πρωτεύον να μην είναι τα κέρδη των εταιρειών, αλλά να είναι οι τσέπες των καταναλωτών και η δυνατότητα επιβίωσης και αυτών αλλά και της ίδιας της παραγωγής της χώρας που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα».
«ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το αν ήταν λάθος η δημιουργία (το 2018) του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η κα Σταθά σημείωσε ότι «η υλοποίηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έρχεται ως συνέχεια μιας συνολικής ενεργειακής μετάβασης. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας υπάρχει για να μπορέσει να υπάρξει η πράσινη μετάβαση. Και όχημα αυτής είναι το φυσικό αέριο. Αυτές είναι αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης και αποφάσεις και της Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό για εμάς είναι τρομερά επιζήμιο. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το μόνο που κάνει αυτή τη στιγμή είναι να αποδίδει εξαιρετικά κέρδη σε λιγοστές εταιρείες, σε επιχειρηματικούς ομίλους με τρόπο όμως που δεν επιστρέφει στον καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή το πρωτεύον είναι να λύσουμε το πρόβλημα».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι «οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση αυτή καθ’αυτή, είναι ανακούφιση. Το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται. Θέλει άλλη ενεργειακή πολιτική για τη χώρα. Χωρίς Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας πρέπει να καταργηθεί. Το ψέλισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας πολύ νωρίς, είναι όμως κάτι το οποίο θα το δούμε μπροστά μας. Δεν επιβιώνει ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έτσι».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση των “Χ.ν.”, γιατί οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, σημείωσε: «Γιατί η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο είναι τεράστια, από το φυσικό αέριο εν γένει στην ηλεκτροπαραγωγή είναι τεράστια και γιατί σε εμάς υπάρχει το ιδιαίτερο ότι όλη η ενέργεια είναι 100% χρηματιστηριακό προιόν. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό ενέργειας που τίθενται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι εξαιρετικά χαμηλότερο».
«ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ»
Από τη μεριά του ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χάρης Δούκας, σημείωσε την ανάγκη «να προχωρήσουμε με σχέδιο στην απεξάρτηση συνολικά από τα ορυκτά καύσιμα και όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο γιατί βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο που κτίστηκε πάνω στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες ορυκτά καύσιμα είναι μοντέλο που γεννάει τρομακτική κερδοσκοπία για πολύ λίγους, ανισότητες για όλους τους υπόλοιπους και πολύ μεγάλες γεωπολιτικές δυσκολίες».
Ο ίδιος τόνισε επίσης την ανάγκη «παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα από την πολιτεία, ρυθμιστικές, δημοσιονομικές, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το αχαλίνωτο ράλι τιμών και την υπερκερδοσκοπία των εταιρειών».
Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για το τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, σημείωσε ότι «η πρώτη και βασική είναι πλαφόν στη λιανική. Δεν μπορεί κάθε μήνα να ανακοινώνουν οι πάροχοι – προμηθευτές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, να πουλάνε δηλαδή στους πολίτες ρεύμα που είναι από τα ακριβότερα σε όλη την Ευρώπη. Και να έρχεται μετά η πολιτεία, μία μέρα μετά από τις ανακοινώσεις και ανακοινώνει δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις. Δεν μπορεί ο Ελληνας φορολογούμενος και καμία χώρα στην πραγματικότητα, να πληρώνει τόσα πολλά λεφτά, έχουμε φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «προφανώς υπάρχει τρομακτική υπερκερδοσκοπία. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η Ευρωπαική Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας και οι ίδιες οι εταιρείες ανακοινώνουν ισολογισμούς με ρεκόρ δεκαετίας, το διαφημίζουν κι όλας και ακόμα και σήμερα βγαίνουν και λένε ότι δεν έχουν υπερκερδή ενώ ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου και 8μηνου τα οποία είναι 5 και 6 φορές πάνω από προηγούμενες χρονιές».
Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, ο τρίτος ομιλητής, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας, Β Αντιπρόεδρος ΤΕΕ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, Σπύρος Σοφιανός.