Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Οι κίνδυνοι και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο

“Ολη σου η ζωή βρίσκεται on-line και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Πρόσεχε”. Σ’ αυτό το σλόγκαν περιέχεται με δύο κουβέντες το νόημα των δύο βιβλίων -πολυεργαλείων- για τον κόσμο του Διαδικτύου, ένα που έγραψε ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ένα που έγραψε ο ίδιος μαζί με τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Μακρυπούλια, μηχανικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, πρώην αστυνόμο ειδικών καθηκόντων στη Δίωξη.
Πρόκειται για τα βιβλία “Ο κώδικας του Διαδικτύου” και “Τα κλειδιά του Διαδικτύου”, η παρουσίαση των οποίων έγινε προχθές το βράδυ στο “Θέατρον” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, αποσπώντας το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των παρισταμένων, οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα.
Την παρουσίαση των βιβλίων έκανε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, ο οποίος τα χαρακτήρισε, ανεκτίμητα “εργαλεία” και βοηθήματα για νομικούς, νομοθέτες, γονείς και κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίζει πώς να χειρίζεται το Διαδίκτυο, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει καθώς και το νομικό καθεστώς γύρω απ’  αυτό.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εξήρε το έργο του κ. Σφακιανάκη, κάνοντας λόγο για εκπληκτική δουλειά του ιδίου και του Γιάννη Μακρυπούλια, τους οποίους συνεχάρη και ευχαρίστησε γι’ αυτή την προσφορά.
Ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας με το γνωστό του πάθος είπε ότι «το Διαδίκτυο είναι “φως” και πρέπει όλοι οι γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να το μάθουν, αλλά παράλληλα είναι καθήκον όλων να μάθουμε τους κανόνες και τους κινδύνους».
Ο στρατηγός τόνισε ότι το Ιντερνετ έχει διεισδύσει στο 75% των ελληνικών σπιτιών κάτι που αποτελεί πρόοδο.
«Πολλοί λένε ότι 2% είναι τα αρνητικά του Διαδικτύου και 98% τα θετικά» είπε ο κ. Σφακιανάκης και συνέχισε: «Αυτό το μικρό ποσοστό είναι αρκετό να προκαλέσει ζημιά. Η τρομοκρατία περνά μέσα από το Ιντερνετ. Μέχρι και εκτελέσεις γίνονται από το Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα θάνατοι -“συμβόλαια”, που προκλήθηκαν από αλλαγές σε συνταγές φαρμάκων».
Μίλησε ακόμα για το μεγάλο πρόβλημα της παιδικής πορνογραφίας, τη μετάλλαξη του εγκλήματος μέσα από το Διαδίκτυο και υπογράμμισε: «Το Ιντερνετ δεν αφήνει τίποτα κρυφό, αν δεν προσέξεις. Υπάρχουν άνθρωποι που άλλαξαν όνομα, ή ζητούν απεγνωσμένα να αλλάξουν όνομα, προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν αυστηρά προσωπικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον Κυβερνοχώρο… Έδωσα τη ζωή μου σε αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε μια εξαιρετική Υπηρεσία, όπως είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Φέραμε τα παιδιά κοντά μας και αυτό είναι η μεγάλη μας επιτυχία».
Μετά την εκδήλωση, ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το κίνητρο της συγγραφής αυτών των βιβλίων και για το τι θα συνιστούσε στους γονείς και είπε:
«Το κίνητρο ήταν ηθικό. Οταν 20 χρόνια έχεις διερευνήσει πάνω από 10.000 υποθέσεις, έχεις την ηθική υποχρέωση, αυτά που έχεις εισπράξει, την εμπειρία, να τη μεταδώσεις στους νομικούς, στους φοιτητές, στους σπουδαστές, στους γονείς. Στους γονείς συνιστώ να καθίσουν με τα παιδιά τους αγκαλιά, να μην είναι ξένοι μέσα στο ίδιο του το σπίτι και να μην υποκλέπτουν τα παιδιά τους, παίρνοντας τους κωδικούς, αλλά να έρθουν κοντά, ώστε να ανοίξουν οι ψυχές και να μπορούν να μιλήσουν ο γονιός με το παιδί».
Ο Γιάννης Μακρυπούλιας, επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια στο Διαδίκτυο και χαρακτήρισε τις επιθέσεις «κοινωνική μηχανική», δηλαδή παραπλάνηση των χρηστών από τους επιτήδειους και σε αυτό δεν πέφτουν θύματα οι αφελείς, αλλά όλοι, γι’ αυτό χρειάζεται εκπαίδευση για το πώς να αποφεύγεις τις παγίδες.
Ενδιαφέρον είχε μία βιντεοσκοπημένη παρέμβαση ενός χάκερ, που μίλησε με την πλάτη στον φακό για να μην αναγνωρίζεται, για το έγκλημα στο Διαδίκτυο.
Για τα νομικά ζητήματα, τους κινδύνους, υποδείξεις και πλήθος άλλα επιμέρους θέματα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα δύο βιβλία, μίλησαν, ο καθένας με βάση τη δική του ιδιότητα και ειδικότητα, οι: Γεώργιος Βσιλειάδης, γενικός γραμματέας Διαφθοράς, Δημήτρης Γκύζης, προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Εισαγγελίας Αθηνών, Ευάγγελος Κασαλιάς, αντιεισαγγελέας Εφετών και αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μιχαήλ Μαυροφοράκης, διευθυντής Διακυβέρνησης Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βικτωρία Μπάντη, δικηγόρος διδάκτωρ Νομικής Σχολής, Χρίστος Μυλωνόπουλος καθηγητής της Νομικής και μέλος Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και Νικόλαος Νικολάου, αντιεισαγγελέας Εφετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα