Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η “κινηματογραφική” προφητεία

Το 2020 το διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κλείνει αισίως οκτώ χρόνια επιτυχημένης πορείας. Η «κινηματογραφική καρδιά» της Κρήτης πάλλεται κάθε χρόνο στα μέσα του Φθινοπώρου στα Χανιά. Φέτος το φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στην Μελίνα Μερκούρη γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το 2019 στο φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότερες από 150 ταινίες ποικίλου περιεχομένου, όπως μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation και μικρού μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των σινεφίλ. Ποιός, όμως, είχε την ιδέα να γίνουν τα Χανιά κινηματογραφούπολη, πότε θέλησε να την πραγματοποιήσει, υπήρξε η ανάλογη υποστήριξη από την τοπική κοινωνία;

Η εφημερίδα «Κήρυξ» της 19/11/1929 σε πρωτοσέλιδο άρθρο δίνει την απάντηση, δημοσιεύοντας ένα διάλογο μεταξύ δυο φίλων: «Ώστε λοιπόν ο υιός Σπανδάγος το ‘βαλε για καλά στο νου να φαμπρικάρει στα Χανιά κινηματογραφικά έργα, και μάλιστα κρητικής υποθέσεως; Και γιατί όχι, φίλε μου, αφού έχει τέτοιον κοινωνικό υλικόν, προθυμότατο να τον συντρέξει. Πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτον την τοιαύτην προθυμίαν; Πού ξέρεις αν μια μέρα και τα Χανιά δεν θα εξελιχθούν εις πρώτης τάξεως Κέντρον Κινηματογραφικών Ταινιών. Μα που στηρίζεις την τόση σου αισιοδοξίαν περί επιτυχίας των προσπαθειών του Χαρίλαου; Φαίνεται φίλε μου, ότι δεν παρακολουθείς τας αλλεπαλήλλους συνεντεύξεις, που έχει καθ’ εκάστην με πάσης τάξεως Κυρίας, Δεσποινίδας και νέους, και δι’ αυτόν είσαι τόσον επιφυλακτικός. Εγώ όμως σου λέγω, ότι η επιτυχία είναι απολύτως εξησφαλισμένη, κατόπιν μάλιστα της συμμετοχής του εκλεκτότερου μέλους των Δημοσιογράφων Χανίων, του οποίου την συμμετοχήν ανήγγειλεν η εσπερινή Συνάδελφος[…] ».

Είναι γνωστό ότι ο Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας Χαράλαμπος Σπανδάγος τη δεκαετία του 1910 εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ίδρυσε κινηματογραφικές αίθουσες, πρώτα στον Δημοτικό Κήπο, στη συνέχεια στην αίθουσα του «Χρυσόστομου» και αργότερα στο «Ιδαίον Άντρον» (σημερινό αρχαιολογικό Μουσείο) (βλ. Γ. Φθενάκης, «Σινέ Σαντάν. Από το ένα γύρισμα του αιώνα στο άλλο»). Ο Σπανδάγος το 1925 κινηματογράφησε τη δοξολογία της γιορτής της 25ης Μαρτίου στη μητρόπολη από το κτήριο της Λέσχης της Πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου στο Συντριβάνι και την πρόβαλλε στον κινηματογράφο του «Χρυσοστόμου» («Κήρυξ» 27/3/1925). Στις επόμενες ημέρες κινηματογράφησε και διάφορα χανιώτικα τοπία, τα οποία πρόβαλλε στον ίδιο κινηματογράφο («Κήρυξ» 29/3/1925). Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο Χαρίλαος Σπανδάγος, χρησιμοποιώντας την εμπειρία του πατέρα του θέλησε να κάνει ένα ακόμα βήμα στο χώρο της έβδομης τέχνης. Παρότι δεν γνωρίζουμε αν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, φαίνεται ότι οι Χανιώτες υποστήριξαν την πρωτοβουλία του.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα