Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών.
Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.

Οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Τα πυρά όλων των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, δέχθηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση των Ασφαλιστικών τους ταμείων ως ανεξάρτητα.

«Το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

Παράλληλα, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κατηγορώντας την για δημαγωγία ενώ μίλησε για την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης πρόεδρος ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι « χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση και παρελκυστική πολιτική που οδηγεί στα άκρα.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 850.000 θέσεις εργασίας . Το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάζει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β’ κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων και τόνισε την πάγια θέση του για σύνδεση της αναλογικότητας με τις εισφορές.

Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων άρθρων για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε επενδύσεις με μέτρο» ενώ τόνισε ότι «εμείς λέμε στο νοικοκύρεμα των συντάξεων όχι όμως στις συντάξεις επιδόματα, όχι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που θα κατεδαφίσει εργασιακά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ,έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.
« Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα, δημευτικό χαρακτήρα», τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου ταμείου.
«Διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του» τόνισε.
Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του αγγελιόσημου που όπως είπε, χάριν σε αυτό δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Αν καταργηθεί θα υποχρεωθεί το δημόσιο να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα πληρώσει 384 ευρώ για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κουμπιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων».

«Η κατάργηση του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν, Δεν θα έχουμε ελευθερία του τύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου όπως είπε υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υποστήριξε ότι με τις νέες διατάξεις το 70% των φορολογικών κα ασφαλιστικών εισοδημάτων θα πηγαίνεις τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

«Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό. Είναι επιβολή κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργεί επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Προκλητικά ενισχύει τα λουκέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόλλιας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών ΟΔΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εμποδίσει την εφαρμογή ακόμα και για αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν με θετικό πρόσημο και αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

«Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους γιατί δεν τους χρειάζεται. Θέλει να πέσουν στο βωμό της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κουμπούρης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου .

«Τίποτα καινούργιο δεν οικοδομείτε. Οικοδομείτε μόνο πάνω στο παλιό με τα ίδια φοβικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα», κατέληξε.

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΑμεα ), έκανε λόγο για «ραγδαία υποχώρηση των κοινωνικών παροχών».

«Θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και εξαθλίωση αν δεν το διορθώσουμε», τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στη διάταξη που προβλέπει την χορήγηση σύνταξης με βάσει τα ποσοστά αναπηρίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι επίδομα για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας.

Ακόμα, ζήτησε η εθνική σύνταξη να δίνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτου χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας τους.
«Καταθέτουμε τροπολογία προσθήκη και ζητάμε να την κάντε δεκτή. Οι συνθήκες που ζούμε βαίνουν διαρκώς σε κατάσταση οδυνηρή σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμαστε σε όλα τα δημοκρατικά μέλη γιατί η ψήφο σας θα βελτιώσει τη ζωή των ελλήνων με αναπηρία γιατί δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα η αναπηρία», κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, ανέφερε ότι δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά νομοσχέδιο που έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη διατήρησης ως ανεξάρτητου, το ταμείο των επιστημόνων, που όπως είπε μέχρι σήμερα κατάφερε να κρατηθεί στα πόδια του χωρίς καμία εισφορά ή ένα ευρώ από το κράτος.

«Στη βάση της περικοπής ασφαλιστικών δαπανών προαναγγέλλει μαζική έξοδο μεγάλων αξιόμαχων γιατρών. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα 15.000 γιατροί. Δεν δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Αντίθετα θα ενδυναμώσει την παραοικονομία και την υπαλληλοποίηση του γιατρού. Είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη η λογική της εξάλειψης κάθε στοιχείου αναλογικότητας», υπογράμμισε.

Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, υποστήριξε ότι και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει την εύκολη και θα συνεχίσει τις περικοπές συντάξεων, που ήδη έχουν υποστεί τη λαίλαπα της μείωσης η οποία μέχρι σήμερα έφθασε στο 60% των κύριων συντάξεων και περίπου στο 35% των επικουρικών.

«Τώρα με την καινούργια χειρότερη μείωση δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις αλλά φιλοδωρήματα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Παντελής Τάτσης έκανε λόγο για λογική της «αρπαχτής» και για ασφαλιστικό σύστημα που κουτσουρεύεται και πετιέται στον Καιάδα. «Είναι προς το χειρότερο οι τροποποιήσεις του ασφαλιστικού. Ανησυχούμε όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για την διατήρηση όλου αυτού του μηχανισμού που κατά κάποιοι τρόπο είχαμε προστασία υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Στασινός, έδωσε έμφαση στο να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο τους το οποίο όπως είπε επί 40 χρόνια και μέχρι σήμερα ήταν βιώσιμο χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

«Αφήστε το ανεξάρτητο. Διαφορετικά θα καταστρέψετε ένα υγιές ταμείο για να μην χαλάσετε τη ρητορική του ενός ταμείου. Καταστρέφετε το όνειρο των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε από τη χώρα» τόνισε ο κ. Στασινός, ενώ σημείωσε ότι το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί, το 2016 πάνω από 5.000, ενώ το 2017 προβλέπεται, αν δεν γίνει κάτι όπως είπε, να ξεπεράσουν τις 6.000.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά και πρόσθεσε ότι και σήμερα «τράμπα φορολογικών με ασφαλιστικών μέτρων γίνεται».

Ταυτόχρονα κάλεσε σε παλλαϊκή συμμαχία όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «για να φέρουμε τούμπα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την οποία δεν υπάρχει προοπτική».

«Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος. Απορύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας.

Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τα μεγάλα ελλείμματα του, είναι «ένα γενεσιουργό, ένα θεμελιακό των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

«Το ασφαλιστικό πάει χέρι- χέρι με τη κρίση. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2008 -2015 με τους 550.000 νέους συνταξιούχους που προστέθηκαν. Πως μπορεί αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με ορισμένες αρχές που πρέπει να κρατηθούν. Ναι στην αρχή της ισότητας μεταξύ όλων των ασφαλισμένων όχι στην ισοπέδωση όμως», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης.

Ακόμα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση και αιφνιδιασμούς.

Πρέπει οι αλλαγές να είναι διαρκείας. Σε άλλες χώρες είναι πάνω από 25 χρόνια.

Το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Ποιες θα είναι αυτές, ποιος και με ποιο τρόπο θα συμπράξουν δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γιώργος Γερακαράκος, μίλησε για «νέα επιχειρούμενη φτωχοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας» και για «πρακτικές συνεχούς αιφνιδιασμού» για να καλυφθεί όπως είπε, η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όπως επεσήμανε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακόμα μίλησε για συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, ενώ επέκρινε την κατάργηση της σύνταξης χηρείας τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε σκόντο στο θάνατο συναδέλφων μας».

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια δικαιοσύνης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας , υποστήριξε ότι εγκλωβίζονται και τιμωρούνται οι συνταξιούχοι.

«Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Η αξιοπρεπής σύνταξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Με τις αντιασφαλιστικές, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του, μας ρίχνει στην ίδια μηχανή κιμά. Θα υποστούμε τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Μας δίνετε το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς την επομένη της ψήφισης του θα προσφύγουμε στο ΣτΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιαμάκας.

Ο Βασίλης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, υποστήριξε ότι «πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η ένταξη τους στον ενιαίο φορέα ασφάλισης.
«Δεν είναι εταιρία οι ένοπλες δυνάμεις για να τις εντάξουμε. Μην κάνετε αυτό το λάθος», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομικών Γρηγόρης Αναγνώστου , έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια γραμμή ισοπεδωτικής λογικής όπως και τα προηγούμενα που έχουν ψηφιστεί, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα δυσμενής η μεταχείριση που έχει επιδειχθεί για τα Σώματα Ασφαλείας.
«Οι διατάξεις του συνιστούν την επιτομή της απαξίωσης σε μια εδική κατηγορία που εργάζεται κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Εμείς επιμένουμε στη διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου μας και λέμε όχι στον ενιαίο φορεά κοινωνικής ασφάλισης που το ακυρώνει με μεθοδευμένα βήματα», τόνισε.

«Η κατάργηση του αγγελιόσημου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. οδηγεί σε αφανισμό το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο και ακυρώνει βίαια ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και μισό αιώνα και ακόμη και στα ύστερά του, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Ευάγγελος Τάτσης.

Ο κ. Τάτσης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση, ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος δημιουργεί επί πλέον ανελαστικές δαπάνες άνω των100 εκατ. ευρώ και ότι, «με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επιχειρεί να υφαρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά».

«Πρόκειται για ασφαλιστική απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση. Το ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι πάμε στα τυφλά. Είναι μύθος ότι δεν κόβονται οι συντάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μειωμένο σε κάποιες κατηγορίες κοντά στο 40%. Είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Νήσων, έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες όπως είπε, έχουν 18% επιπλέον κόστος σε σχέση με τις ορεινέ επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν θύματα και της προσφυγικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ ως μέτρο ανακούφισης.

«Δεν είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θέλουμε να ψηφιστεί το ταχύτερο αλλά να μας ακούσετε ότι υπάρχουμε, και να θεσπίσετε ειδικά κίνητρα», επεσήμανε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα