Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Οι κυριότερες καταναλωτικές τάσεις στην τεχνολογία για το 2016

Τις δέκα επικρατέστερες καταναλωτικές τάσεις διεθνώς στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας για το 2016 και μετά, παρουσιάζει η νέα ετήσια έκθεση της Ericsson ConsumerLab.

Η φετινή έκθεση δείχνει πως οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα επιτρέψει σύντομα την αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα χωρίς την ανάγκη της οθόνης αφής των smartphones. Μάλιστα οι μισοί χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αναμένουν ότι τα smartphones θα ανήκουν στο παρελθόν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι, καθώς η υιοθέτηση των δικτυωμένων τεχνολογιών κινείται γρηγορότερα από ποτέ, η μαζική χρήση τους θα γίνεται ο κανόνας πιο γρήγορα. Κατά συνέπεια, η χρονική περίοδος κατά την οποία οι «πρωτοπόροι» καταναλωτές (early adopters) επηρεάζουν τους υπόλοιπους, είναι πλέον ολοένα μικρότερη από ό,τι πριν.

Τα στοιχεία προέρχονται από το παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα του Ericsson ConsumerLab και αντιπροσωπεύουν 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωπων σε 24 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δέκα τάσεις-κλειδιά για το 2016 και μετά είναι οι εξής:
– Εντείνεται η επίδραση των δικτύων: Τέσσερις στους πέντε χρήστες βιώνουν πλέον ότι τα οφέλη από τη χρήση online υπηρεσιών αυξάνονται, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τρεις καταναλωτές συμμετέχει ήδη σε διάφορες δικτυακές μορφές της οικονομίας.
– Οι έφηβοι παρακολουθούν περισσότερα βίντεο στο YouTube καθημερινά από άλλες ηλικιακές ομάδες. Το 46% των νέων 16-19 ετών περνούν μια ώρα ή και περισσότερο στο YouTube κάθε μέρα.
– Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει το τέλος της εποχής της οθόνης, καθώς θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα χωρίς την ανάγκη οθόνης.
– Το εικονικό γίνεται σταδιακά πραγματικό: Οι καταναλωτές επιθυμούν την χρήση εικονικής τεχνολογίας για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση αθλητικού περιεχομένου και η πραγματοποίηση βιντεο-κλήσεων. Το 44%, ακόμη, επιθυμεί την τρισδιάστατη «εκτύπωση» των φαγητών του.
– Εξυπνα σπίτια: Το 50% των ιδιοκτητών smartphones πιστεύουν ότι τα τούβλα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κατοικιών, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες, οι οποίοι θα παρακολουθούν για τυχόν διαρροές, μούχλα, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κ.α. εντός των επόμενων πέντε ετών.
– Έξυπνη μετακίνηση: Οι μετακινούμενοι με κάποιο μέσο μεταφοράς επιθυμούν να αξιοποιούν το χρόνο τους εποικοδομητικά και να μην αισθάνονται σαν παθητικά αντικείμενα κατά τη μεταφορά τους. Το 86% θα χρησιμοποιούσαν εξατομικευμένες υπηρεσίες μετακίνησης, εάν ήσαν διαθέσιμες.
– Τα κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται μελλοντικά να αποτελέσουν τον προτιμώμενο τρόπο επικοινωνίας με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Έξι στους δέκα καταναλωτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για εφαρμογές παροχής πληροφοριών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής (disaster information apps).
– Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες εσωτερικής κατάστασης, που καταγράφουν την υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, ίσως αποτελέσουν τη νέα μορφή των φορετών (wearables) συσκευών. Επιπλέον οκτώ στους δέκα καταναλωτές θα ήθελαν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες για την ενίσχυση των αισθητηριακών αντιλήψεων και γνωστικών ικανοτήτων τους, όπως της όρασης, της μνήμης και της ακοής.
– Τα πάντα παραβιάζονται: Οι περισσότεροι χρήστες smartphones πιστεύουν πως οι χάκερ και οι ιοί θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα.
– Οι πολίτες γίνονται δημοσιογράφοι: Οι καταναλωτές μοιράζονται μεταξύ τους περισσότερες πληροφορίες από ποτέ και παράλληλα θεωρούν ότι αυξάνουν την επιρροή τους στην κοινωνία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα