Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η κλιµατική κατάρρευση κι εµείς…

Την φράση ‘‘φύρδην µίγδην’’ συναντήσαµε τυχαία σε βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή µια µέρα πριν την καταστροφή.

Ήταν η τελευταία θερινή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Κήπου. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασµένα που θα µάθαιναν άλλη µια ‘‘εξωτική’’ έκφραση. «Τι σηµαίνει, κ. Κυριάκο;». «Ανάκατα και χύµα» απάντησα. «Έίναι όπως παρασύρονται τα αντικείµενα από µια δυνατή βροχή».       Σίγουρα ανακάλεσαν την έκφραση όταν είδαν τις πρωτοφανέρωτες εικόνες στα δελτία τις επόµενες µέρες.
Στο σηµείωµα σχολιάζω την κλιµατική κατάρρευση και ενέργειες µας που χαρακτηρίζονται από την φράση ‘‘φύρδην µίγδην’’.

Οι 100 λέξεις φωτιά του Αντόνιο Γκουτέρες… 

Παραθέτω αυτούσια την έκκληση (6.9.23) του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε:
«Οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού δεν είναι απλές προειδοποιήσεις, µας πληγώνουν.
Η Γη ίσα που άντεξε ένα καλοκαίρι σιγοβρασµού – το πιο καυτό που έχει καταγραφεί.
Η κλιµατική κατάρρευση έχει αρχίσει.
Οι επιστήµονες έχουν προειδοποιήσει, εδώ και καιρό, τι θα προκαλέσει  ο εθισµός µας στα ορυκτά καύσιµα.
Το κλίµα καταρρέει πιο γρήγορα από ό,τι µπορούµε να αντιµετωπίσουµε τα ακραία καιρικά φαινόµενα που πλήττουν κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι αυξανόµενες θερµοκρασίες απαιτούν άµεση ισχυρή δράση.
Οι ηγέτες πρέπει να αυξήσουν τη ζέση τους για κλιµατικές λύσεις τώρα.  Μπορούµε ακόµα να αποφύγουµε το χειρότερο κλιµατικό χάος – και δεν πρέπει να χάσουµε ούτε στιγµή». 

Κατακλυσµοί ενδηµικοί 

Οι ενέργειες µας για την αντιµετώπιση των ακραίων φαινοµένων χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς. Είµαστε άµαθοι κι απροετοίµαστοι.
∆εν είναι όλοι.
Ένας επισκέπτης µας αναφώνησε «Μου θυµίζει την Καλκούτα την εποχή των µουσώνων». Κι εµένα. Όταν έζησα 40 µέρες δίπλα στον πληµµυρισµένο Γάγγη. Μόνο που επειδή µουσώνες και τυφώνες είναι ετήσιοι, Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί, οι κάτοικοι των Τροπικών και της Καραϊβικής είναι κατεχάρηδες.
Με τον ετήσιο φόβο των πληµµυρών ζούσε, µέχρι σήµερα ο 1 στους 3 κατοίκους του πλανήτη. Σήµερα, ο παρονοµαστής του κλάσµατος αλλάζει. Ο 1 στους 2 κατοίκους της γης µαθαίνει να ζει τσαλαβουτώντας στα νερά. Και στη γειτονιά µας, από την Πορτογαλία µέχρι τη Γεωργία.
Καταφέραµε να καταργήσουµε τις κλιµατικές διαφορές του γεωγραφικού πλάτους και µήκους.
Ένας µετεωρολόγος µας, δήλωσε «Όταν είδα τις προβλέψεις του µοντέλου νόµισα ότι ήµουν σ’ άλλο κράτος».
Ο καθηγητής Ευθύµιος Λέκκας προβλέπει ότι «Θα έχουµε όλο και πιο ακραία φαινόµενα µε συνδυασµό κινδύνων και τεράστιες επιπτώσεις».
Η Φύση δεν κάνει βήµατα πίσω. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουµε, τόσο καλύτερα θα προφυλαχθούµε. 

Η µάχη των αεροχειµάρρων

Η Θεσσαλία έπεσε θύµα της µάχης δύο αεροχειµάρρων, του Πολικού και του Τρόπικου. Σύµφωνα µε πρόσφατα Μαθήµατα Μετεωρολογίας του Ε.Κ.Π.Α οι αεροχείµαρροι συναντιόνται στην πεδιάδα.
Γιοι της Γαίας, αέναοι µονοµάχοι, κερδίζουν εναλλασσόµενες νίκες σε βάρος των ανθρώπων.
Την περασµένη εβδοµάδα διαβάσαµε για το φαινόµενο ΩΜΕΓΑ που όταν κυριαρχεί, τότε επικρατούν κατακλυσµοί στην Ιβηρική χερσόνησο, καύσωνας σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και κατακλυσµοί σε Ιταλία και Ελλάδα.
Αν προσθέσουµε και τις άλλες κλιµατικές επιρροές που δεχόµαστε, τότε το Μεσογειακό κλίµα µας έγινε ‘‘φύρδην µίγδην’’.

Ο παράδεισός µας ξεθωριάζει; 

Εµείς εφησυχάζουµε. Τα επερχόµενα γράφουν και λένε ειδικοί επιστήµονες. Εµείς, συνεχίζουµε να προκαλούµε ανθρωπογενείς  φύρδην µίγδην καταστάσεις στον παράδεισο µας.
☹ Προς το παρόν, η διάβρωση του εδάφους στο Νοµό και η ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας δεν είναι ορατή από τα γραφεία µας.
☹ Κάποιοι θεωρούν ότι θα µείνουµε αλώβητοι από την κλιµατική κατάρρευση. Όµως, ο Τροπικός αεροχείµαρρος άρχισε τις επισκέψεις του στις νότιες περιοχές του Νοµού. Η Παλαιόχωρα κατέγραψε θερµοκρασίες ρεκόρ.
☹ Ντόρος γίνεται για την κυκλοφορία στην πόλη, όµως αυτή απλά διώχνει κάποιους επισκέπτες µας. Αρκετοί ταλαιπωρηµένοι Χανιώτες δεν κατεβάζουν πλέον το αυτοκίνητο τους στο κέντρο.
☹Η σκέψη και µόνο της επίσκεψης του Πολικού αεροχείµαρρου στο Νοµό τροµάζει πολλούς! 
☹ Άλογες πρακτικές και χρεώσεις µε ρίζες στην απληστία αλλάζουν το τοπίο σε πολλά σηµεία. Εµφανίστηκαν αρνητικές κριτικές στο Trip advisor. Είναι εύκολο να εξαπλωθούν, όπως µια πανδηµία.
☹ Την περασµένη εβδοµάδα άκουσα τη συνέντευξη του γεωπόνου – ερευνητή Κ. Χαρτζουλάκη -στον Αντέννα ∆. Κρήτης- σχετικά µε αστοχίες µας στην διαχείριση του νερού και την µη καθοδήγηση των αγροτών µας στο Νοµό. ∆εν πίστευα στα αυτιά µου.
☹ Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός γράφει ότι οι ορεινοί όγκοι της Κρήτης θα έχουν µέχρι 30% λιγότερες βροχές και ότι η αύξηση της θερµοκρασίας θα κυµανθεί από 2.5 έως 5 βαθµούς Κελσίου.
Μέχρι πότε δεν θα ακούµε τις σώφρονες φωνές;
Μήπως ξεθωριάζει ο παράδεισος µας;

Συµπερασµατικά

✓Όταν οι παραβάσεις Κανονισµών και Νόµων γίνονται καθηµερινή πρακτική και ξεπερνούν ένα κρίσιµο όριο ασφαλείας, τότε θρηνούµε.
✓Οι ανθρωπογενείς καταστροφές έφεραν την κλιµατική κατάρρευση νωρίτερα. Η Γαία εκδικείται ισχυρίζονται κάποιοι.
✓Το βέβαιο είναι ότι το 2023 είναι χρονιά µεταβατική, ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο.
✓Θα παρέχουµε εκπαίδευση στους µαθητές µας σε οικολογικές συµπεριφορές, αλληλεγγύη και πώς να αντιµετωπίζουν την κλιµατική κατάρρευση;
✓Κάθε φθινοπωρινή βροντή ας είναι χτύπηµα ρόπτρου στην εξώπορτα µας, στην πόλη και στην Κρήτη για προνόηση, προετοιµασία και προφύλαξη.

*Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη ∆ιά Βίου Μάθηση. Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
Τα βιβλία του ‘Μαθαίνω εύκολα΄ ‘Θυµάµαι εύκολα’ ‘Μελετώ αποτελεσµατικά’ διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία Libraire και ΚΥΒΟΣ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα