Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Η κλιµατική κρίση αλλάζει τη Μεσόγειο λόγω αύξησης θερμοκρασιών

Σε “καυτό σηµείο” -κυριολεκτικά- του πλανήτη εξελίσσεται η Μεσόγειος θάλασσα αφού οι θερµοκρασίες που αναπτύσσονται είναι µεγαλύτερες κατά µέσο όρο σε σύγκριση µε άλλες περιοχές του πλανήτη ασκώντας µεγάλη πίεση σε οικοσυστήµατα όπως τα δάση.

Αυτό µεταξύ άλλων επισηµάνθηκε στο διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε χθες στο ΜΑΙΧ µε θέµα: “Τα δέντρα και τα δάση στην αντιµετώπιση των διεθνών αλλαγών, οι Μεσογειακές χώρες στην πρώτη γραµµή. Οι επιστήµονες τόνισαν την ανάγκη για ένα διαφορετικό πρότυπο παραγωγής µε βάση την “βιωσιµότητα” για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον που δέχεται µεγάλες πιέσεις.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Riccardo Valentini από το Πανεπιστήµιο της Tuscia στην Ιταλία επεσήµανε πως στη Μεσόγειο οι επιστήµονες καταγράφουν εδώ και χρόνια ότι «αναπτύσσονται θερµοκρασίες µεγαλύτερες από τον µέσο όρο παγκοσµίως! Φαίνεται να υπάρχει µεγαλύτερη αύξηση της θερµοκρασίας από τον υπόλοιπο κόσµο κάνοντας την Μεσόγειο ένα “hot spot” . Για αυτό και πρέπει να δούµε τι θα κάνουµε για τα τοπία µας και τα δάση µας που είναι πολύ σηµαντικά για το οικοσύστηµα. Απορροφούν τον άνθρακα, προσφέρουν οξυγόνο, συµβάλλουν στο δροσερό κλίµα, στο να αντιµετωπιστεί η ερηµοποίηση, συµβάλλουν στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της και τόσα άλλα πράγµατα».
Παράλληλα ο κ. Valentini εξήγησε πως το επόµενο διάστηµα η πίεση θα αυξηθεί για τα δάση της Μεσογείου µε µεγάλες φωτιές και αυξηµένο stress για τα δέντρα εξαιτίας της ξηρότητας που έχει επηρεάσει ακόµα και την ελιά.
«Οφείλουµε να βρούµε λύσεις. Να αντιµετωπίσουµε τα ζητήµατα της λειψυδρίας και να σχεδιάσουµε πως θα ζήσουµε µε την κλιµατική αλλαγή προσαρµόζοντας τις καλλιέργειες µας σε αυτήν» σηµείωσε, συµπληρώνοντας στη συνέχεια πως στην Κρήτη έχει παρατηρήσει πως υπάρχει µια ποικιλοµορφία στις καλλιέργειες που πρέπει να ενισχυθεί.

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Από τη µεριά του ο κ. Giovanbattista de Dato από το Silva Mediterranea (παράρτηµα του Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών -FAO) τόνισε πως πέρα από την κλιµατική καταστροφή, τα δάση και τα άλλα οικοσυστήµατα απειλούνται από τις ανθρωπογενείς παρεµβάσεις όπως «ο υπερτουρισµός, οι µεγάλες κατασκευές , η επέκταση οικισµών. Το πρόβληµα εντοπίζεται κυρίως στη Μεσόγειο σε σύγκριση µε βόρεια Ευρώπη λόγω της διαφορετικής φύσης της οικονοµίας εκεί».
Ο κ. De Dato υπογράµµισε την ανάγκη διαλόγου και προσέγγισης των επιστηµόνων µε τους τοπικούς πληθυσµούς και τη στήριξη µιας διαφορετικής οικονοµικής ανάπτυξης πιο φιλικής στο περιβάλλον, στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας µε βασικό κριτήριο πάντα την βιωσιµότητα.

Το συνέδριο χαιρέτησε η κ. Catherine Brechignac πρώην πρόεδρος του CNRS ( Εθνικού Κέντρου Επιστηµονικής Έρευνας) της Γαλλίας και νυν σύµβουλος του Γάλλου Προέδρου Εµµανουέλ Μακρόν που µίλησε για τη σηµασία της στήριξης των Μεσογειακών οικοσυστηµάτων κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει άµεσα, ενώ ο γεν. ∆ιευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης παρουσίασε στους συνέδρους τα αντικείµενα εργασίας του Αγρονοµικού Ινστιτούτου καλώντας τους παράλληλα να γνωρίσουν καλύτερα τα Χανιά κατά την παραµονή τους εδώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα