Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μακριά μας. Τις επιπτώσεις ήδη τις βιώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο πλανήτης. Τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Χανιώτικα νέα”, 31/1/2018). Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής εδώ και χρόνια έχει επισημάνει μέσα από άρθρα και ομιλίες του ο -πάντα ευαισθητοποιημένος- πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης.
Ηδη από το 2005 σε ομιλία του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κ.Α.Μ. και ο Ιατρικός Σύλλογος, ο κ. Φίλης είχε πει μεταξύ άλλων ότι «η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολιτισμός και συνδέεται άμεσα με τα άλλα δύο μεγάλα προβλήματα, το οικονομικό και την ασφάλεια» και ότι «η λύση του είναι καθαρά ζήτημα ανθρώπινης συμπεριφοράς και πολιτικής. Το ερώτημα είναι: Θα λάβουμε τις σωστές πολιτικές αποφάσεις εγκαίρως ή θα περάσουμε στην ιστορία ως η γενιά που κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της;».
Εν έτει 2018 το πρόβλημα παραμένει. Και εδώ έρχεται η ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, είναι πολύτιμος ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (όπως του Κ.Π.Ε. Βάμου) που πραγματοποιούν προγράμματα για μαθητές.
Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι θέμα μόνο των πολιτών αλλά κυρίως των κυβερνήσεων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών.