Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τον κύκλο μετανάστευσης των νυχτερίδων

Η κλιματική αλλαγή του κλίματος διαταράσσει τη μετανάστευση των νυχτερίδων, η οποία πραγματοποιείται είτε νωρίτερα από το κανονικό, είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου, με αρκετές συνέπειες στο οικοσύστημα.

Οι νυχτερίδες είναι πλάσματα που τείνουν να ταξιδεύουν σε θερμότερες περιοχές όταν αρχίζουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Όταν μεταναστεύουν, οι νυχτερίδες συνήθως το κάνουν σε ένα μεγάλο σμήνος που μπορεί να αριθμεί έως και εκατομμύρια. Ενδεικτικά, όταν οι νυχτερίδες μεταναστεύουν από το Μεξικό στο Σπήλαιο Μπράκεν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, όπου αναπαράγονται, το μέγεθος του σμήνους είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να παρακολουθηθεί χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά ραντάρ.

Ο Φίλιπ Στεπάνιαν και η Σάρλοτ Γουέινραϊτ, δύο μετεωρολόγοι από το Ερευνητικό Κέντρο Ρόουθαμστεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτησαν πρόσφατα αυτή τη μετανάστευση νυχτερίδων, αναλύοντας πολυετή μετεωρολογικά δεδομένα. Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι πλέον αυτές οι νυχτερίδες μεταναστεύουν στο Τέξας πολύ νωρίτερα από ό,τι πριν από δεκαετίες.

«Ανακαλύψαμε ότι οι νυχτερίδες μεταναστεύουν στο Τέξας περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν από 22 χρόνια. Φτάνουν τώρα, κατά μέσο όρο, στα μέσα Μαρτίου παρά στα τέλη Μαρτίου», δήλωσε η Γουέινραϊτ.

Επιπλέον, από το 2017, περίπου το 3,5% του πληθυσμού νυχτερίδων παραμένει στην ίδια τοποθεσία το χειμώνα, ενώ το 1950 καμία νυχτερίδα δεν έμενε το χειμώνα στο Τέξας. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την αρχή της άνοιξης, παρέχοντας τροφή στις νυχτερίδες να χρειάζεται να μεταναστεύσουν.

Ο διαταραγμένος κύκλος αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον φυσικό έλεγχο παρασίτων που προσφέρουν οι νυχτερίδες, μέσω της μαζικής κατανάλωσης εντόμων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία των τοπικών καλλιεργειών λόγω του αριθμού των εναπομεινάντων εντόμων στην περιοχή, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και ενδεχομένως σε περισσότερους θανάτους μελισσών.

Ακόμη χειρότερα, η αλλαγή στον κύκλο της μετανάστευσης των νυχτερίδων μπορεί να μεταβάλλει την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Οι θηλυκές νυχτερίδες συνήθως γεννούν ένα νεογνό τη φορά, και βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο σκώρο για να το ταΐσουν. Εάν η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τον κύκλο ζωής του σκώρου, οι νυχτερίδες θα πρέπει να βρουν άλλη πηγή τροφής.

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα