ΜΑΝΔΡΕΣ, Μάτι, Κρήτη, Χαλκιδική κ.ά.: οι φυσικές καταστροφές όχι μόνο άλλαξαν τη μορφή “χτυπήματος” αλλά εφεξής θα είναι αιφνίδιες και θανατηφόρες. Η «κλιματική αλλαγή» δεν είναι πια ένας επιστημονικός “μύθος”! Ηλθε για να μείνει.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ, μια από τις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να είναι η πρόληψη. Κοντά στα διεθνή μέτρα -που αφορούν όλο τον πλανήτη- θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη για μέτρα αλλαγής παραγωγής, κατανάλωσης, πηγών ενέργειας, τρόπου δόμησης και ζωής των πολιτών.
ΣΧΕΤΙΚΑ με την πολιτική προστασία δεν αρκούν οι ανακοινώσεις και τα σποτάκια στην τηλεόραση, διότι είναι αμφίβολο αν τα βλέπουν οι πολίτες. Χρειάζονται πολλές αναλυτικές ενημερωτικές εκπομπές από ειδήμονες, ώστε τα νέα δεδομένα να γίνονται πλήρως κατανοητά από όλους.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ επίσης “ζωντανές” διαδικασίες: για παράδειγμα εκκένωσης ενός σχολείου ή μιας κοινότητας, ώστε κι ο πιο αδαής πολίτης να ξέρει τι να πράξει την κατάλληλη στιγμή.
ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον ότι έχει περάσει ένας χρόνος από το πολύνεκρο Μάτι και δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί ο πανευρωπαϊκός αριθμός 112 που σώζει ζωές μέσω μηνυμάτων ή τηλεφωνημάτων.
ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον επίσης που με την έναρξη κάθε εποχής δεν γίνονται έγκαιρα συσκέψεις των αρμοδίων φορέων προστασίας του Πολίτη σε κάθε περιφέρεια. Συσκέψεις στις οποίες η συμμετοχή ειδικών επιστημόνων να θεωρείτα απολύτως αναγκαία.
ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον ακόμη που δεν έγινε τίποτε σχετικά με τη δόμηση και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Σε περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να φέρον τα πάνω κάτω, δεν μπορεί να επιτρέπεται η άναρχη δόμηση για λόγους ψηφοθηρίας.
ΕΙΝΑΙ απορίας άξιον τέλος, που η έννοια “αυθαίρετο” δεν έχει απασχολήσει ποτέ σοβαρά καμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση…