Πιο “βίαια” και απότομα τα καιρικά φαινόμενα πλέον στην Κρήτη, παραπέμποντας σε τροπικές καταιγίδες για τις οποίος διαβάζαμε τα περασμένα χρόνια στο διεθνές ρεπορτάζ και βλέπαμε εικόνες τους στα δελτία ειδήσεων.
Πλέον, αρκεί να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρό μας, για να δούμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Αυτό επισήμανε σε σχόλιό του στα “Χ.ν.” ο π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης (φωτ.), ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να “χρεώνουμε” την κλιματική αλλαγή στη φύση. Η φύση δεν έχει αλλάξει κάτι. Προφανώς μετά από 50.000 χρόνια ή 10 εκατομμύρια χρόνια, θα υπάρξει μια φυσική εξέλιξη, όμως οι αλλαγές που βλέπουμε στο κλίμα, στη θερμοκρασία, στα καιρικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και δραστηριότητας».
Ο ίδιος επισημαίνει πως «αυτή ήταν μια εξέλιξη που τη γνωρίζαμε, συζητάμε άλλωστε εδώ και χρόνια για αυτή, ενώ και στα Χανιά στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου κάθε χρόνο υπάρχει ειδική ενότητα στο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας».
Το χειρότερο σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι πως «οι ίδιοι άνθρωποι που γνωρίζουν κι αποδέχονται τις ευθύνες της ανθρώπινης δραστηριότητας για την κλιματική αλλαγή, είναι αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα να φωνάξουμε μερικές εταιρείες να κάνουν εξόρυξη υδρογονανθράκων…».
Ευχάριστη “νότα” στις επισημάνσεις Φίλη, η εκτίμησή του για την αλλαγή της στάσης των Η.Π.Α. μετά την εκλογή Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα.
«Υπάρχει αισιοδοξία βάσιμη γιατί ο Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα το κλίμα. Ο Τραμπ προκάλεσε εστιασμένη περιβαλλοντική καταστροφή. Για παράδειγμα το “άνοιγμα” παρθένων δασών σε μέρη όπως η Αλάσκα για να βγάλουμε πετρέλαιο ή η άρση προστασίας οικότοπων», εξηγεί.
Την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να την υποτιμούμε! Ίσως είναι λιγότερο αισθητή σε κάποιες περιοχές αλλά υπάρχει παντού!
Τώρα πχ στην Κρήτη έχουμε ακόμα ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αλλού οι πάγοι λιώνουν!
Η προσαρμογή των κοινωνιών στις αλλαγές της φύσης είναι πάντοτε μια αργή διαδικασία.
Το 1903 ο Αμούδσεν είχε δει το Βόρειο Πέρασμα ελεύθερο από πάγους, αλλά τα τεχνικά μέσα της εποχής δεν του επέτρεψαν να προλάβει το διάπλου. Το 1903 συνεπώς οι πάγοι είχαν λιώσει, χωρίς να περιμένουν τους τωρινούς σύγχρονους ΙεροΕξεταστές να μας πουν πως οι πάγοι ΘΑ λιώσουν πρώτα το 2006 (Γκορ), έπειτα το 2013 (“επιστήμονες”), τελευταία το 2045 και βλέπουμε (επιστημονική δημοσίευση)!
Ο πλανήτης λειτουργεί στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, όχι στην ανθρώπινη. Ελβετικές πόλεις όπως η Βέρνη και η Ζυρίχη είναι χτισμένες εκεί που παλαιότερα υπήρχαν παγετώνες. Διαβάστε γεωλογία, κάνει καλό!