Τα τελευταία είκοσι χρόνια (2000 – 2019) οι φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο διπλασιάστηκαν. Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την κατάσταση αυτή είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.
Αυτά τονίζει ο ΟΗΕ σε σχετική έκθεση. Στα είκοσι αυτά χρόνια πράγματι έχουν καταγραφεί 7348 φυσικές καταστροφές, όταν την εικοσαετία 1980-1999 ήταν 3656 .Έχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, που σημαίνει πως κάθε χρόνο ο μέσος αριθμός θανάτων ανέρχεται στις 60.000. Ακόμα εκτιμάται πως το κόστος των καταστροφών αυτών ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην πραγματικότητα η οικονομική αυτή ζημιά είναι υψηλότερη, γιατί είναι δύσκολη η συγκέντρωση στοιχείων από ορισμένες περιοχές της Αφρικής. Οι αναπτυγμένες χώρες αντιπροσωπεύουν το 67% των οικονομικών απωλειών. Να σημειωθεί ακόμα, πως την εικοσαετία αυτή, ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν ή τραυματίστηκαν ή απώλεσαν τα μέσα διαβίωσης ιδιαίτερα στις γεωργικές περιοχές αυξήθηκε στα 3,9 δισεκατομμύρια.
Πιο αναλυτικά τα χρόνια 2004, 2008 και 2010 ήταν τα πιο καταστροφικά, με περισσότερους από 200.000 θανάτους ανά έτος. Μόνο το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 θανάτωσε περισσότερα από 220.000 άτομα.
Το 2008 ο κυκλώνας Nargis σκότωσε περίπου 138.000 ανθρώπους στη Μιανμάρ. Ο μεγάλος σεισμός στην Ταϊτή το 2010 σκότωσε 200.000 και τραυμάτισε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Στις αναπτυσσόμενες χώρες με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ο συνολικός αριθμός θανάτων από φυσικές καταστροφές έφτασε στο 23%. Κι αν επικεντρώσει κανείς το ενδιαφέρον τη χρονιά του 2018 θα δει πως ο αριθμός των θανάτων από φυσικές καταστροφές ξεπέρασε τις 10.000 και των πληγέντων τα 61 εκατομμύρια.
Γεωγραφικά η Ασία με τις 8 από τις 10 χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό φυσικών καταστροφών πλήττεται περισσότερο. Ακολουθεί η Αμερική και η Αφρική. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τις περισσότερες καταστροφές. Μόνο η Κίνα έχει βιώσει περισσότερες από 500 γεωφυσικές , υδρολογικές και μετεωρολογικές καταστροφές.
Οι πλημμύρες, η ξηρασία, οι καταιγίδες και οι δασικές πυρκαγιές έχουν επηρεάσει 57,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Γύρω στα 35,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες των πλημμυρών.
Όσον αφορά στην ξηρασία επισημαίνεται στην έκθεση πως 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν έντονα το πρόβλημα αυτό. Για παράδειγμα στην Κένυα αντιμετώπισαν ξηρασία 3, στο Πακιστάν 2,2 και στην Κεντρική Αμερική 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι καταιγίδες έπληξαν 12,8 εκατομμύρια άτομα. Ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα τέτοιες θανατηφόρες πυρκαγιές στην Ευρώπη και στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.
Η Ελλάδα θρήνησε 126 και οι ΗΠΑ 88 θανάτους. Ποτέ επίσης η εκτίμηση των ζημιών δεν κατέγραψε το ύψος των 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν χωράει καμιά αμφιβολία πως η κλιματική αλλαγή είναι ο μοχλός των «δεινών» αυτών και πως κινδυνεύει να μετατρέψει τον πλανήτη μας σε «κόλαση» . Τα επόμενα είκοσι χρόνια, αν το επίπεδο ανάπτυξης σε ακραία φαινόμενα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό το μέλλον της ανθρωπότητας διαγράφεται πολύ ζοφερό. Εδώ και τώρα «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ακολουθήσει τις συστάσεις των επιστημόνων και να επενδύσει σε προγράμματα για την πρόληψη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» θα επισημάνει η Μάμι Μιζουτόρι (Mami Mizutori), ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση των φυσικών καταστροφών. Ο χρόνος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 ή 2° C εξαντλείται. Τα περιθώρια στενεύουν. Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τους θανάτους, τον αριθμό των καταστροφών και τις οικονομικές απώλειες έως το 2030. Δεσμεύθηκαν επίσης να εφαρμόσουν το πλαίσιο Σεντάι για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction) (2015-2030) με σαφή εστίαση στη θνησιμότητα, στον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από καταστροφές και στις οικονομικές ζημιές. Ίδωμεν.