» Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων
Eνα εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ-προσφορά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, με αφορμή μια μεταπολεμική φωτογραφία από το ρημαγμένο εβραϊκό κοιμητήριο της πόλης μας. Τίτλος του, “Η κοιμωμένη Eβραιοπούλα του σχολείου μας”.
H πολλά υποσχόμενη πορεία του ξεκινάει στις 27 Ιανουαρίου, αφού θα προβληθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Συναγωγή Χανίων Ετζ Χαγίμ, με το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Είναι γνωστό ότι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων είναι κτισμένο στην αλλοτινή θέση του εβραϊκού κοιμητηρίου της πόλης. Με αφορμή δυο φωτογραφίες του μόνου σωζόμενου τάφου πριν χτιστεί το σχολείο, οι μαθήτριες και οι μαθητές αναζητούν μέσα από το αναγραφόμενο όνομα “Σουλτάνα” την ταυτότητα μιας φημισμένης για την ομορφιά και το ήθος της εβραιοπούλας.
Η έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι η Σουλτάνα πέθανε δύο χρόνια πριν τη βύθιση του πλοίου Ταναϊς που το 1944 μετέφερε την οικογένειά της και όλους τους Εβραίους της Κρήτης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιλαμβάνει αναζητήσεις σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, αφιερώματα εφημερίδων, βιβλία, διαδίκτυο, συνεντεύξεις κατοίκων της Νέας Χώρας, καθώς και μαρτυρίες επωνύμων της πόλης όπως του 99χρονου σήμερα δασκάλου Βασίλη Ιγγλεζάκη και του επίσης δασκάλου και ιστορικού ερευνητή Γιώργου Πιτσιτάκη, ο οποίος υπήρξε μαθητής του 6ου Δημοτικού Σχολείου.
Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στο ντοκιμαντέρ είναι η μαρτυρία της 87χρονης κυρίας Γεωργίας Μαλαμαδάκη, κατοίκου της Εβραϊκής, η οποία υπήρξε φίλη της Σουλτάνας και των αδελφών της.
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης εργάστηκαν επί δύο μήνες, τόσο στην έρευνα με τους δασκάλους τους Λίνα Λυραντωνάκη και Παναγιώτη Σιάσιο, όσο και στο σεναριακό σχεδίασμα και τα γυρίσματα με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού θεατρικής αγωγής του σχολείου τους, σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη, με την αμέριστη συμπαράσταση της διευθύντριας του σχολείου Σμαράγδης Κατζουράκη. Στη δημιουργία πήραν μέρος και όλες οι τάξεις του σχολείου με θεατρικές, μουσικές και εικαστικές παρεμβάσεις.
Η εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στις 7.30μμ. Εκτός την προβολή του ντοκιμαντέρ (διάρκειας 40 λεπτών) περιλαμβάνει ομιλίες με θέμα «Η Συναγωγή των Χανίων Ετς Χαγίμ και η Μνήμη του Ολοκαυτώματος» από την Άνια Τσούκμαντελ, ιστορικό-διοικητική διευθύντρια της Ετς Χαγίμ & την Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγο-επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.