Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Οι κόποι ανταμείβονται

Mπορεί να πέρασαν χρόνια από τότε που άφησαν πίσω τα σχολικά θρανία, όμως αυτό δεν πτόησε πολλούς ενηλίκους πλέον, εργαζομένους ή οικογενειάρχες, να γίνουν μαθητές νυκτερινών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. των Χανίων και να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πολλοί πέτυχαν τον στόχο τους και δύο εξ αυτών μίλησαν στα “Χ.Ν.” για την εμπειρία της επιστροφής στις αίθουσες, για τις πανελλήνιες εξετάσεις και την εκπλήρωση των ονείρων τους.

BABOYRAKHΙΩΑΝΝΑ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ:

«Ολα για τη γνώση»

«Επέστρεψα στα θρανία για τη γνώση και για τη γνώση πάω και στο Πανεπιστήμιο». Η Ιωάννα Βαβουράκη πριν από 13 χρόνια αποφοίτησε από ΕΠΑ.Λ. με ειδικότητα βρεφονηπιοκόμου, διορίστηκε γρήγορα με Α.Σ.Ε.Π. σε παιδικό σταθμό στο Κολυμπάρι, ωστόσο, το όνειρο των πανεπιστημιακών σπουδών παρέμενε ανεκπλήρωτο, μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν αποφάσισε να ολοκληρώσει το Εσπερινό Λύκειο και να δώσει πανελλήνιες! Πλέον είναι χαρούμενη καθώς πέρασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Με το να έχεις μία σταθερή δουλειά και να μην κάνεις κάτι άλλο πέφτεις εύκολα σε τέλμα. Ετσι πριν από δύο χρόνια επέστρεψα στο νυκτερινό Λύκειο με πρώτο στόχο να μπω σε κάποια Παιδαγωγική Σχολή (δασκάλα, νηπιαγωγός). Στην πορεία αποφάσισα να σπουδάσω κάτι που μου αρέσει περισσότερο και διάλεξα το Φιλοσοφικό τμήμα» δηλώνει στα “Χ.Ν.” η Ιωάννα. Η πορεία της στο σχολεΙο, ενώ εργαζοταν μόνο ευκολη δεν ήταν… «Μεγάλη ταλαιπωρία πραγματικά. Αν δεν ήταν το καλό κλίμα του σχολείου δεν ξέρω πώς θα τα κατάφερνα. Ξυπνούσα στις 7 να πάω στη δουλειά, γύριζα στις 4 έπρεπε να μαγειρέψω, να φάω, να διαβάσω και στις 7 να πάω σχολείο μέχρι τις 11 και μετά σπίτι για ύπνο και ξανά από την αρχή την επομένη… Ηταν επίπονη διαδικασία, πολύ δύσκολη. Ομως, τελικά άξιζε τον κόπο» τονίζει η συνομιλήτριά μας.

Μεγάλη ήταν η στήριξη από τους καθηγητές του Εσπερινού Λυκείου για τους οποίους η Ιωάννα σημειώνει πως χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα κατάφερνε. «Η σχέση μας; Καταπληκτική! Οταν πλησίαζαν οι εξετάσεις για τα τετράμηνα ήμουν πιεσμένη ψυχολογικά και ήθελα πραγματικά να σταματήσω. Ομως, οι καθηγητές με βοήθησαν, με στήριζαν πάντα και με έπειθαν να μην κάνω πίσω. Πάλι το ίδιο στις πανελλήνιες που είναι μία ψυχοφθόρα διαδικασία, από το άγχος και την πίεση αρρώστησα και σκεφτόμουν τα 17χρονα – 18χρονα πώς νιώθουν όταν κρίνεται το μέλλον τους, τι τραβούν και αυτά… Μετά την εμπειρία αυτή θα είμαι κατηγορηματική ότι πρέπει να καταργηθούν και να υπάρξει ένα άλλο σύστημα που να κρίνει τη συνολική πορεία του μαθητή στο σχολείο» καταλήγει. Η Ιωάννα ήταν μία από τις απόφοιτες του Εσπερινού Λυκείου Χανίων που εισήχθησαν σε Ανώτατη σχολή καθώς το σύνολο των μαθητών που συμμετείχε στις εξετάσεις μπήκε σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

MALEKAKHSΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΕΚΑΚΗΣ:

«Ενα όνειρο επετεύχθη»

Ο 33χρονος σήμερα Γιώργος Μαλεκάκης δεν ολοκλήρωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όταν έπρεπε, ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να γυρίσει στα θρανία, να τελειώσει Εσπερινό Γυμνάσιο και Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. και να εισαχθεί στο Τμήμα Ηλεκτρικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης! Οπως επισημαίνει όταν ήταν έφηβος «δεν με ενδιέφερε τίποτα και δεν τελείωσα το σχολείο. Μόλις όμως ολοκλήρωσα το στρατιωτικό γύρισα στο νυκτερινό Γυμνάσιο. Επειτα εργάστηκα και στη συνέχεια γράφτηκα στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Για να κάνεις το ο,τιδήποτε σήμερα πρέπει να έχεις ένα χαρτί στα χέρια σου». Ομως ο Γιώργος είδε ότι είχε δυνατότητες για παραπάνω. Είχε γνώσεις, διάβασε, ήταν προσεκτικός στην παρακολούθηση των μαθημάτων και έτσι κατάφερε να γράψει καλά. Γι’ αυτό και η συμβουλή του σε ανθρώπους που είναι σε ανάλογη θέση είναι «να μη διστάσουν καθόλου. Να μην κάνουν πίσω στην εκπλήρωση των ονείρων τους. Αν το επιθυμούν σίγουρα θα το καταφέρουν».

Στην προσπάθειά του βοήθησε το καλό κλίμα του σχολείου. «Η σχέση με τους καθηγητές ήταν πρώτα απ’ όλα φιλική. Μόνο στα Μαθηματικά δυσκολεύτηκα λίγο, στα υπόλοιπα πιστεύω τα πήγα καλά. Γι’ αυτό και ευχαριστώ όλους τους καθηγητές μου και ιδιαίτερα τους Βαγγέλη Λαμπρινό, Νίκο Σκαρπέζο, Βαγγέλη Ψωματάκη, Θέμη Πούντζα και Μαίρη Σταθοπούλου» τονίζει. Το εντυπωσιακό με τον Γιώργο είναι πως η προσπάθειά του κινητοποίησε τη μητέρα του που επίσης δεν είχε καταφέρει να πάρει απολυτήριο Λυκείου. Ετσι και αυτή με τη σειρά της επέστρεψε στις σχολικές αίθουσες και σε λίγα χρόνια θα μπορεί και εκείνη να συμμετάσχει στις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι από τις περιπτώσεις που το παιδί δείχνει τον δρόμο στον γονιό! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αποφοίτων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. που έδωσε πανελλήνιες κατάφερε να μπει σε Πανεπιστημία και Τ.Ε.Ι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα