«Τρέχω προς τη Δύση, ψάχνω θησαυρό,
στο νερό πηγαίνω την τύχη μου να βρω».
Ο στίχος είναι δημιούργημα μίας παρέας κοριτσιών μελών της Παιδικής Βιβλιοθήκης της Σούδας που συναντήθηκαν εκεί την περασμένη εβδομάδα για την τελευταία εκδήλωση του καλοκαιριού.
Αυτή η εκδήλωση ήταν από το καινοτόμο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης που υλοποιήθηκε φέτος για 5η χρονιά στα Χανιά. Είχα την ευκαιρία να βοηθήσω εθελοντικά και τα 5 χρόνια έτσι αξιολογώντας το σήμερα είμαι ευτυχής για τη συνεχή βελτίωσή του.
Θυμίζω, ότι όλα τα θερινά προγράμματα έχουν επιστημονικό υπόβαθρο. Κάθε ένα στόχευε στη βελτίωση συγκεκριμένων γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζω τα ορατά και μη ορατά οφέλη των παιδιών που συμμετείχαν στο φετινό θερινό πρόγραμμα των Παιδικών Βιβλιοθηκών και κατορθώματα κοριτσιών που συμμετείχαν.
Τέλος, καλώ τη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει 3 προτάσεις μου που θα αντισταθμίσουν το κλείσιμο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Κήπου για τόσο μεγάλο διάστημα.
Είμαι εξερευνητής, τα μη ορατά οφέλη
Σημαντική είναι η βοήθεια του φετινού προγράμματος σε μερικές διακριτές ποιοτικές θέσεις.
Η πρώτη ήταν η έκθεση των συμμετεχόντων σε μία ευρεία προσέγγιση. Η ποικιλία αφορούσε στη διαφορετικότητα των εμψυχωτών που “έβλεπαν” το θέμα από την δική τους οπτική. Το φετινό θέμα: “Είμαι εξερευνητής” ήταν ιδιαίτερα φιλικό, αφού προσέγγισε τον μικρόκοσμο των παιδιών με στόχο μέσα απ’ αυτό να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.
Στα παιδιά που συμμετείχαν ενεργά το όφελος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εναλλακτικής προσέγγισης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει όλων μας το γεγονός της αυξημένης συμμετοχής κοριτσιών. Οι κοριτσίστικες παρέες έδρασαν και μεγαλούργησαν φέτος το καλοκαίρι.
Αντίστοιχα, ανησυχητική για όλους μας είναι η απουσία των αγοριών που ούτως ή άλλως είναι σε δεύτερη θέση. Επίσης, πολλές ήταν οι ευκαιρίες που είχαν οι κοριτσίστικες παρέες να αναπτύξουν τη μεταγνώση τους. Κι εδώ τα μεγαλύτερα κορίτσια ανέπτυξαν μία δεξιότητα στην οποία υπερτερούν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγοι άντρες είναι προικισμένοι με γνωστικές προδιαθέσεις και συμπεριφορές όπως γνωστική αυτονομία, γνωστική περιέργεια, γνωστική ευκαμψία, γνωστική τιμιότητα και εμμονή στο έργο τους.
Είμαι εξερευνητής, τα ορατά οφέλη
Το φετινό θερινό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης “Είμαι εξερευνητής” που υλοποιήθηκε και στα Χανιά πρόσθεσε άλλο ένα σκαλί στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Συγκεκριμένα κάθε παιδί που συμμετείχε έμαθε ότι ένας εξερευνητής:
• Κερδίζει χρόνο, υλικά και χρήμα.
• Διασκεδάζει κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του.
• Απολαμβάνει ό,τι βρήκε.
• Προστατεύει το περιβάλλον.
• Μαθαίνει κάτι χρήσιμο για τον κόσμο γύρω του.
• Τρέφει το μυαλό του.
• Γίνεται πιο παρατηρητικός.
• Κοινωνικοποιείται και συνεργάζεται.
• Μαθαίνει εύκολα.
• Είναι πρόσωπο που θαυμάζουν.
Τραγουδήσαμε Ελύτη στη Σούδα
Πού να το φανταζόταν ο ποιητής μας του αρχιπελάγους ότι οι στίχοι του χρησιμοποιήθηκαν για να παίξουμε το παιχνίδι “Βρες το αντικείμενο”.
Η εκδήλωση που οργάνωσα και υλοποίησα ήταν η τελευταία του θερινού προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης “Είμαι εξερευνητής”. Τα παιδιά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία κορίτσια σε παρέες- τραγούδησαν στίχους του Ο. Ελύτη για να οδηγήσουν τις ομάδες προς τα κρυμμένα αντικείμενα… Ενδεικτικά παραθέτω δύο από τους στίχους που χρησιμοποιήσαμε…
Μία φορά στα χίλια χρόνια
του πελάγου τα τελώνια
Μες στα σκοτεινά τα φύκια
μες στα πράσινα χαλίκια
Φύσα ΝΟΤΙΑ μου κι άδικα λυπήθηκα
σ’ άλλους καιρούς μπορεί και ν’ αγαπήθηκα
Μιας και μας έλλειπαν μερικές οδηγίες κάλεσα τις 4 ομάδες να φτιάξουν τους δικούς τους στίχους και ιδού το αποτέλεσμα…
Πέτα στη γλυκιά Ανατολή σαν ταξιδιάρικο πουλί,
γύρνα πίσω την αυγή.
Τρέχω προς τη Δύση, ψάχνω θησαυρό,
στο νερό πηγαίνω την τύχη μου να βρω.
Δύει ο ήλιος στις 7 και αγιοβασιλεύει
κι από ψηλά στον ουρανό μας καλοχαιρετά.
Φύσα Ανατολή να διώξεις το σκοτάδι
να φέρουμε κι εμείς τη λαμπερή αγάπη.
Προτάσεις για τη Δημοτική Αρχή
Οι 3 προτάσεις μου έχουν ελάχιστο κόστος υλοποίησης. Ομως, τα ποιοτικά οφέλη που θα αποκομίσουν τα Χανιωτάκια είναι τεράστια.
• Η αναστολή λειτουργίας της μεγαλύτερης και πλέον προσβάσιμης παιδικής βιβλιοθήκης της πόλης μας σημαίνει ότι εκατοντάδες Χανιωτάκια στερήθηκαν του δικαιώματος της συμμετοχής στο πρόγραμμα για 2 συνεχή έτη. Η πρότασή μου είναι το φετινό πρόγραμμα να υλοποιηθεί στην ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη τα Σάββατα του ερχόμενου χειμώνα και της Άνοιξης 2017.
• Το Χειμερινό – Ανοιξιάτικο πρόγραμμα να δημοσιοποιηθεί ευρύτατα.
• Στα παιδιά που συμμετέχουν να προσφέρεται ένας χυμός ή ένα τοστ.
* Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης είναι συγγραφέας, μέλος της Γ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής της Γιούνισεφ
Πτυχιούχος Ψυχολογίας – Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στη Διά Βίου Μάθηση
Επικοινωνία: polygnosi@gmail.com, 2821040400, facebook: polygnosi