Κύριε διευθυντά, Χριστός Ανέστη!
Με αφορμή τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, θα ήθελα σαν μόνιμος κάτοικος, αυτής της καταπληκτικής πόλης, με το φάσμα της ιστορίας και των πολιτισμών αποτυπωμένο σε κάθε πετραδάκι της, να μοιραστώ τα ασθήματα αλλά και προτάσεις, χωρίς καμία μικροπαραταξιακή διάθεση, με τους αναγνώστες σας, αλλά και τους Δημοτικούς Αρχοντες που καλούνται να στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Αρκετοί από εμάς κάνοντας αυτές τις μέρες μια βόλτα στο παλιό Ενετικό λιμάνι, αναμένοντας μια καταθλιπτική κατάσταση λόγω των κλειστών επιχειρήσεων, γίναμε μάρτυρες μιας μαγικής ατμόσφαιρας, που μας ταξίδευε νοερά χωρίς περισπασμούς στον χρόνο και την ιστορία, μας ηρεμούσε και μας χαλάρωνε!
Για να μην κουράζω πλατιάζοντας, ευχή όλων μας να ξανανοίξουν γρήγορα τα μαγαζιά να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Μήπως όμως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανεθεωρήσουμε αυτούς τους ρυθμούς;
Και εν προκειμένω, μήπως θα πρέπει γίνει μια ριζική επανεκίνηση σ’ αυτό το σχετικά αναξιοποίητο διαμάντι που λέγεται Ενετικό Λιμάνι; Μήπως, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εφαρμοστούν επιτέλους οι αποφάσεις για τα σκιάδια τώρα που και ο καιρός το επιτρέπει κι ο απαραίτητος χρόνος υπάρχει;
Μήπως θα πρέπει να οριοθετηθούν εμφανώς και εμπράκτως οι θέσεις κι οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων; Αυτά, ως γνωστό, θα αναβαθμίσουν τη συνολική εικόνα, την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και γιατί όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Τελειώνοντας με μία πρόταση που πιστεύω ότι θα “απογειώσει” την αποτελεσματικότητα όλων των προηγουμένων: Να αποκλειστεί, εκτός των κατάλληλα διαμορφωμένων εσωτερικών χώρων, η χρήση μουσικής, αυτό το κακόγουστο χλαμπατζίμπαλο που κατακτυπά ανταγωνιστικά κι ανεξέλεκτα, δεξιά κι αριστερά, σε κάθε σημείο ακόμα και σε άμεσα γειτνιάζοντες χώρους αποτρέποντάς σε να πεις μια κουβέντα με τον διπλανό σου και μετατρέποντας, μαζί με άλλα ευτράπελα, την τουριστική κι όχι μόνο κορωνίδα του τόπου μας σε ένα απέραντο τσίρκο!
Από την άλλη, επιτρέψτε μου, να αναφερθώ στο Γαλαξίδι το επίνειο της κοσμοπολίτικης Αράχωβας και των Δελφών έχει δείξει το δρόμο, αναδεικνύοντας την αίγλη μιας αλλοτινής ναυτικής πολιτείας που, σύμφωνα με τους επισκέπτες, “μιλάει με τη σιωπή του”!
Κύριε διευθυντά,
ώρα να γίνει η λεγόμενη υπέρβαση, ώρα να αναβαθμιστεί αυτός ο ευλογημένος τόπος, παίρνοντας τη θέση που του αξίζει.
Χριστός Ανέστη,
Ε. Φουντουλάκης
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.
Εξαιρετικά καινοτόμες και αξιόλογες οι προτάσεις [ο εμπειρικός του λόγος είναι σπάνιος] του κ. Ε. Φουντουλάκη και ελπίζω να ληφθούν σοβαρά από τον Δήμο μας και τους υπεύθυνους. Τα συγχαρητήριά μας και τα καλύτερα στην υγεία του συμπολίτη μας. Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου ΧΑΝΙΑ.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τον κόπο και όλα τα καλά σας λόγια!
Θεωρώ εύστοχο να προσθέσω, σε σύμπνοια με τα προαναφερόμενα,
σχόλιο του δημοσιογράφου Μάνεση (μέσα από τα ρεπορτάζ του έχει οργώσει κάθε γωνιά της Ελλάδας)
στην Κυριακάτικη εκπομπή του όταν μετά την προβολή σχετικού video από το Λιμάνι εν μέσω
Κορωνοιού είπε πάνω-κάτω τα εξής : “Να με συγχωρέσουν οι φίλοι καταστηματάρχες αλλά εμένα προσωπικά τα Χανιά τα προτιμώ έτσι γιατί φαίνεται το ΜΕΓΑΛΕΙΟ τους (δις)!” Κι αν κρίνεται σκόπιμο για λόγους υγείας να επεκταθεί προσωρινά η οριοθέτηση μήπως, τουλάχιστον, να αντισταθμιστεί αυτή η παραχώρηση με την αποφυγή της ηχητικής μόλυνσης; Έτσι για να εναρμονιστούμε καλύτερα με το κλίμα των καιρών, δε νομίζετε; Σ αυτή την επανεκίνηση δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε όπισθεν…