Η κυβέρνηση της Κούβας προχώρησε στο ασυνήθιστο βήμα να προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Κολομβίας για το ενδεχόμενο επίθεσης της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).
Ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Ντιέγο Μολάνο επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση έλαβε μήνυμα από τον πρεσβευτή της Κούβας στην Κολομβία», τον Χοσέ Λουίς Πόνσε, «σχετικά με επίθεση που υπάρχουν υποψίες ότι ετοιμάζεται να κάνει το Ανατολικό Μέτωπο του ELN».
Την επικοινωνία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα El Tiempo. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ELN σχεδιάζει να προχωρήσει σε επίθεση στην πρωτεύουσα, την Μπογοτά, τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Μολάνο, πάντως, διαβεβαίωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις μας και η αστυνομία» έχουν επαρκείς επιχειρησιακές δυνατότητες «σε όλες τις πόλεις της Κολομβίας» και είναι σε θέση «να προστατεύσουν όλους τους Κολομβιανούς».
Το μήνυμα του Πόνσε, με έκταση δύο παραγράφους, τόνισε πως η πρεσβεία δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει εάν η πληροφορία «αληθεύει». Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, η κυβέρνηση της Κούβας ρώτησε την αντιπροσωπεία του ELN που βρίσκεται στην Αβάνα σχετικά με την πληροφορία πως σχεδιάζεται επίθεση αλλά τα μέλη της εξέφρασαν «πλήρη άγνοια».
Η Κούβα ήταν η οικοδέσποινα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας και τον ELN.
Ο επίτροπος ειρήνης της Κολομβίας Μιγκέλ Σεμπάγιος έκρινε ότι η κυβέρνηση της νήσου θα έπρεπε να προχωρήσει στην έκδοση των διαπραγματευτών της οργάνωσης ανταρτών, επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος των Άνδεων όπου ο εμφύλιος κρατάει πάνω από μισό αιώνα.
Η Μπογοτά έχει απαιτήσει επανειλημμένα η Κούβα να προχωρήσει στην έκδοση των διαπραγματευτών της οργάνωσης, που κατηγορεί για την αιματηρή επίθεση εναντίον της σχολής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα πριν από δύο χρόνια.
Κατά την άποψη του κ. Σεμπάγιος, η προειδοποίηση της Αβάνας «επιβεβαιώνει τον βαθύ διχασμό μέσα στον ELN» και ότι «το Ανατολικό Μέτωπο επιμένει να εμποδίζει» τις προσπάθειες να υπάρξει «ειρήνη».
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς το 1964, πιστεύεται ότι έχει πολύ λιγότερο κάθετη οργάνωση από ό,τι η πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, που διαλύθηκε και αφοπλίστηκε μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016.
Ο ELN εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ότι διαθέτει περίπου 2.300-2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και στις πόλεις. Δρα στο 12% των 1.100 κολομβιανών δήμων, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες. Η κυβέρνηση στην Μπογοτά διατείνεται πως είναι επίσης παρών στο έδαφος της Βενεζουέλας.
Οι κυβερνήσεις της Κολομβίας και των ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, χαρακτηρίζουν τον ELN τρομοκρατική οργάνωση.