Mια ενδιαφέρουσα εικαστική δράση με τίτλο “η Κουζίνα της Ευρώπης” ξεκινάει να υλοποιείται από σήμερα έως τις 10 Οκτωβρίου στα Χανιά.
H δράση αποτελεί μέρος του επίσημου πολιτιστικού προγράμματος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για την προεδρία του συμβουλίου τη Ε.Ε. και στα Χανιά πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Goethe Ζentrum- Chania, του Goethe institut, του Δήμου Χανίων και του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Πόλης και Πολιτισμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη διεύθυνση της Α. Κωτσάκη.
Στα πλαίσια της δράσης ο σκηνοθέτης Mischa Leinkauf θα δημιουργήσει έναν δημόσιο χώρο συνάντησης στα Χανιά. Μαζί με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα κατασκευάσει ένα μεγάλο τραπέζι από υλικά που βρέθηκαν τυχαία. Το τραπέζι θα εκτεθεί στη συνέχεια στο λιμάνι της πόλης ή σε κάποια πλατεία (πίσω από το Γιαλί Τζαμί ή στην πλατεία Κατεχάκη) και θα επιχειρηθεί η μετατροπή ενός δημόσιου χώρου σε δημόσια κουζίνα όπου ο κόσμος θα μπορεί να καθίσει, να μαγειρέψει, να γευματίσει και να συζητήσει. Η δημόσια δράση θα γίνει το τριήμερο 8,9,10 Οκτωβρίου. Η διαδικασία του σχεδιασμού και η συλλογή των υλικών θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα. Από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τρίτη 6 Οκτωβρίου θα προχωρήσει η κατασκευή του τραπεζιού σε χώρου τους Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ το τραπέζι θα στηθεί και θα γεμίσει με φαγητό το τριήμερο 8,9,10 Οκτωβρίου .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ;
«Η κουζίνα της Ευρώπης» είναι ένα έργο που οργανώνει το Goethe Institut ενταγμένο στις εκδηλώσεις με αφορμή την προεδρία της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. το έτος 2020. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: « Δέκα καλλιτέχνες θα φτάσουν σε ισάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις διασχίζοντας τα σύνορα προκειμένου να συμπράξουν καλλιτεχνικά με πολίτες σε κάθε μια από τις πόλεις αυτές. Είναι ένα τρόπος να σκεφτούμε και να οραματιστούμε για την Ευρώπη, να εμπνευστούμε ιδέες φρέσκες και ίσως ανατρεπτικές για να (ξανα) φέρουμε τον κόσμο κοντά. Η φιλοξενία συνιστά ένα εξαιρετικά πρόσφορο πεδίο για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Έχει γίνει κατανοητή ως φιλοσοφικός και πολιτικός όρος, συχνά και ως θρησκευτικός. Είναι όμως γεγονός ότι κάθε αναφορά σε αυτή αδιάλειπτα παραπέμπει ευθέως στην κουζίνα και στο εγκάρδιο καλωσόρισμα σε έναν χώρο ζεστό και φιλικό με φαγητό, μοίρασμα και οικειότητα. Η “κουζίνα της Ευρώπης” υμνεί τη δύναμη της εγγύτητας, της συγκέντρωσης γύρω από ένα τραπέζι, του “μαγειρέματος” κυριολεκτικά και μεταφορικά».