Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η κρίση «εκτοξεύει» την παιδική εργασία

Εκτοξεύεται, στα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό των παιδιών που είτε εγκαταλείπουν το σχολείο αναζητώντας μια θέση στην αγορά εργασίας, είτε εργάζονται παράλληλα προκειμένου να κερδίσουν ένα επιπλέον εισόδημα, κάτι που δυστυχώς φτιάχνει το «ψηφιδωτό» ενός πολυσύνθετου κοινωνικού προβλήματος που είναι πραγματικότητα και στην Ελλάδα, με προεκτάσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.
Σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στο Ρέθυμνο, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των ανήλικων από 15 έως 17 ετών που εκδίδουν βιβλιάριο εργασίας και αναζητούν μέσω του ΟΑΕΔ εργασία ή προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης.
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η ανάγκη για συνεργασία φορέων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτό η ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «φαινόμενα παιδικής εργασίας και δράσεις για την αντιμετώπισή τους» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.
Επιστήμονες αλλά και στελέχη του ΟΑΕΔ μίλησαν για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ακόμη και στα χρόνια της οικονομικής ανέχειας το φαινόμενο θα μπορέσει να περιοριστεί και να ελεγχθεί. Τα ποσοστά παιδικής εργασίας στην Ελλάδα είναι ολοένα αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνει το ηλικιακό φάσμα από 5 έως 17 ετών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Μπέζος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα η παιδική εργασία. Η χώρα μας μέσα στην κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα όλο και πιο έντονα. Αυτό διότι σε περιόδους κρίσης ο λαός στρέφεται προς τον εαυτό του και δίνει μεγαλύτερη σημασία στα ατομικά του ενδιαφέροντα ή στα οικογενειακά του και δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα κοινωνικά. Βρισκόμαστε εδώ γι’ αυτό το λόγο, για να πληροφορήσουμε, να ενημερώσουμε το κοινό και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό το βάρβαρο πρόβλημα της παιδικής εργασίας σε χώρες που θέλουμε να λέγονται πολιτισμένες. Ο ΟΑΕΔ μέσα από τα προγράμματά του και τη συνεργασία του με τους αρμόδιους φορείς τους οποίους έχουμε καλέσει μπορεί να κάνει ένα θετικό πρώτο βήμα. Είναι αυξανόμενη στην Κρήτη η αποχή παιδιών από το σχολείο».
Η εργασιακή ψυχολόγος, αντιπρόεδρος Ε.Υ ΟΑΕΔ Κρήτης Ειρήνη-Μαρίνα Μητροπούλου, μίλησε στην εισήγησή της για την παιδική εργασία στον ελληνικό και διεθνή χώρο και υπογράμμισε: «Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας υπάρχει και είναι πολυδιάστατο. Υπάρχουν πολλά επίπεδα παιδιών που δουλεύουν σε διαφορετικά είδη και καθεστώτα εργασίας. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα αρνητικά ποσοστά εμφάνισης της παιδικής εργασίας. Το θεσμικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουμε είναι από 5 έως 17 ετών που έχουν περάσει το νηπιακό στάδιο και που συνήθως μπαίνουν στο καθεστώς της παιδικής εργασίας».
«ΠΡΩΤΙΑ» ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σε όλη τη χώρα στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 2.840 ανήλικοι ηλικίας από 15 έως 18 ετών σύμφωνα με μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2016. Πρόκειται για ανήλικους που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του οργανισμού προκείμενου να ενταχθούν σε προγράμματα ή να αναζητήσουν εργασία ή ακόμη και κατάρτιση. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν παρουσιάζει στο πλαίσιο αυτό ανησυχητικά ποσοστά καθώς οι εγγεγραμμένοι ανήλικοι φτάνουν σε ποσοστό το 4,01%. Από την άλλη η Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 26,51% κατέχει την «πρωτιά» στους ανήλικους εγγεγραμμένους, ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ποσοστό 12,15% και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 9,68%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανήλικοι στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εργαστούν θα πρέπει να διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας, κάτι που συνεπάγεται και την εγγραφή τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, την ενημέρωσή τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα καθώς και τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα. Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν αποκλειστικά όσους ανήλικους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του οργανισμού. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός πολύ μεγαλύτερου ποσοστού ανηλίκων που δεν είναι εγγεγραμμένοι και δεν διαθέτουν βιβλιάριο εργασίας και που όμως εργάζονται πριν τα 18 τους έτη.
ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η ψυχολόγος και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΟΑΕΔ, Σοφία Καγιόγου μίλησε στη διάρκεια της ημερίδας για τις δράσεις αντιμετώπισης ΟΑΕΔ για την παιδική εργασία και υπογράμμισε πως στο πλαίσιο αυτό προωθούνται προγράμματα για την κατάρτιση των νέων προκειμένου να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας με πιο σταθερές βάσεις στο μέλλον. Αυτό, διότι όπως τόνισε η ίδια συνήθως οι ανήλικοι που εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ έχουν απομακρυνθεί από το σχολικό περιβάλλον.
«Ο ΟΑΕΔ θέλει να είναι κοντά στους νέους ανθρώπους που είναι και το μέλλον της χώρας μας. Ο λόγος που ένας ανήλικος θα εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι για να πάρει πληροφόρηση, συμβουλευτική να του παρέχεται δωρεάν επαγγελματικός προσανατολισμός, να μπορεί να εγγραφεί στις σχολές μας. Οι νέοι που εγγράφονται συνήθως έχουν απομακρυνθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο λόγος που θέλουμε να έρθουν σε εμάς είναι να ενταχθούν στις σχολές μαθητείας, διαθέτουμε 59 σχολές σε όλη την Ελλάδα για να αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις και να μην απομακρυνθούν από το σχολικό περιβάλλον. Συνήθως όσα παιδιά βγαίνουν στην αγορά εργασίας σε τόσο μικρές ηλικίες απομακρύνονται και από το εκπαιδευτικό σύστημα και συνήθως είναι αναλφάβητοι», ανέφερε η κ. Καγιόγου.
Πάντως, η κ. Καγιόγου ανέφερε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει σημαντικά ποσοστά αποχής από το εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι οικογένειες, όπως τόνισε, «επενδύουν» στη χώρα μας στην εκπαίδευσης των παιδιών.
ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Ανησυχητική είναι η αύξηση στον νομό Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την έκδοση βιβλιαρίων ανηλίκων εργαζομένων καθώς τα τελευταία χρόνια της κρίσης παρατηρείται εκτόξευση στον αριθμό σε σχέση με το 2010. Πιο συγκεκριμένα το 2010 στον νομό Ρεθύμνου είχαν εγκριθεί συνολικά 11 βιβλιάρια ανηλίκων εργαζομένων. Το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 115 βιβλιάρια με μια μικρή μείωση σε σχέση με το 2014, το έτος 2015 που εκδόθηκαν συνολικά 96 βιβλιάρια.
Ωστόσο, ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός πως τη φετινή χρονιά μέχρι τις 31 Μαΐου 2016 ο αριθμός των εκδοθέντων βιβλιαρίων είναι ήδη 25, αριθμός που είναι αυξημένος, αν σκεφτεί κανείς πως είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα μιας ολόκληρης χρονιάς, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια. Την «πρωτιά» σε ό,τι αφορά την έκδοση των βιβλιαρίων έχουν τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια στον νομό Ρεθύμνου. «Δυστυχώς η παιδική εργασία σταδιακά, όσο η κρίση επιτείνεται και όσο οι δυσκολίες της ζωής και ειδικά οι οικονομικές γιγαντώνονται, ακολουθεί με γεωμετρική πρόοδο μια πολύ σοβαρή αύξηση. Δυστυχώς οι ανήλικοι έως 18 ετών ολοένα και περισσότερο καταφεύγουν στην εργασία και γυρνάμε σε εποχές τις οποίες είχε γνωρίσει η χώρα μας τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Όπως φαίνεται, η μεγάλη αύξηση η οποία παρατηρείται έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική κρίση. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή της Ελλάδας στην οποία από το παρελθόν παρατηρούνταν μια μεγάλη φυγή των ανηλίκων εργαζόμενων από την εκπαίδευση σε πολύ μικρή ηλικία, ίσως και πριν την ολοκλήρωση της στοιχειώδους εκπαίδευσης, οι οποίοι ασχολούνται με τις αγροτικές και γεωργικές εργασίες.
Όπως έχει παρατηρήσει και η διεθνής οργάνωση εργασίας αλλά και η UNISEF, αυτό επιβεβαιώνει μια κατάσταση, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με χαμηλού επιπέδου μέτρα, παρ’ όλο που κατατάσσεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την προστασία των νέων από δύσκολες συνθήκες εργασίας και γενικότερα από την εργασία. Από το 1973 και έπειτα όταν η διεθνής οργάνωση εργασίας ψήφισε και κατάρτισε την 138 σύμβασή της ο κύριος στόχος είναι η προστασία του ανηλίκου από την εργασία, δηλαδή η αποθάρρυνσή του και όχι η καταφυγή του σε αυτό το μέτρο έστω και για ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού» ανέφερε ο δικηγόρος Ρεθύμνου, Εργατολόγος Θανάσης Μαντάς.
ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο κ. Μαντάς υπογράμμισε πως τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν αποκλειστικά παιδιά τα οποία ενδεχομένως να έχουν εγκαταλείψει το σχολείο αλλά και για παιδιά που εργάζονται παράλληλα με το σχολείο.
Το θεσμικό πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, είναι συγκεκριμένο για την παράλληλη με το σχολείο εργασία και συγκεκριμένα: «Εκδίδουν βιβλιάριο ανηλίκου εργαζομένου προς το σκοπό της απασχόλησης στο πλαίσιο ειδικού θεσμικού συστήματος το οποίο επιβάλλει βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα του νόμου 1837/89 την απασχόληση μέχρι έξι ώρες ημερησίως και μέχρι πέντε ημέρες εβδομαδιαίως με συνολικό χρόνο απασχόλησης 30 ημερών. Αυτή η απασχόληση γίνεται παράλληλα με τη σχολική τους δραστηριότητα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήξη ή δύο ώρες πριν την έναρξη και πάντα με απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας».
ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Σε περιπτώσεις παιδικής εργασίας εκτός του θεσμικού πλαισίου αλλά και χωρίς το βιβλιάριο ανηλίκου οι κυρώσεις που ορίζει ο νόμος είναι αυστηρές.
Ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις με μεγάλα πρόστιμα καθώς και με ποινικές προεκτάσεις, διώκεται ποινικά και ο εργοδότης και αυτός που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Με πρόστιμα και κάποιες φορές και με ποινή φυλάκισης. Θεωρώ ότι οι φορείς τον ρόλο τους τον γνωρίζουν πολύ καλά και τον τελευταίο καιρό τον επιβεβαιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως θα έπρεπε και ακόμα περισσότερο. H κρατική μέριμνα υπάρχει κατά την άποψή μου και αυτό το οποίο θα παρατηρήσω είναι ότι υπάρχουν καλά κουρδισμένοι οργανισμοί και ίσως το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολύ περισσότερους ελέγχους και πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους η κατάσταση να οδηγείται τουλάχιστον σε πιο επίσημη απασχόληση».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γιώργος Μακράκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην διοργάνωση της ημερίδας και ανέφερε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε την πρόσκληση της Ένωσης υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κρήτης που είναι μέλος της Ομοσπονδίας μας, όχι μόνο για τη σοβαρότητα του ζητήματος αλλά και γιατί αποδεικνύει ότι τα συνδικάτα δεν δρουν σε ένα συντεχνιακό περιβάλλον αλλά σε ένα ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουν κοινωνικά ζητήματα όπως η παιδική εργασία που είναι το αποτέλεσμα της απορύθμισης των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων».
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟΑΕΔ και συντονιστής της ημερίδας κ. Νικόλαος Σπανός ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η Ένωσή μας αποφάσισε στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της να γίνει λίγο πιο εξωστρεφής. Το έργο μας δεν είναι μόνο οι άνεργοι, έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος πολιτών για τα παιδιά».
Πηγή: Goodnet- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα