Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Η κρίση στην Κεντροαριστερά γεννά κόμματα

Μπορεί ένα κόμμα που θα λέει πικρές αλήθειες να έχει τύχη στη σημερινή πολιτική σκηνή, η οποία έχει αλωθεί από τον λαϊκισμό, με μότο «συνείδηση στην πολιτική»; Τα μέλη της νέας Κίνησης «Δημοκρατική Ευθύνη», η οποία θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης (Πειραιώς 206), απαντούν με μια δυναμική είσοδο στο πολιτικό στερέωμα. Ο Χάρης Θεοχάρης ως μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής και ο Αλέκος Παπαδόπουλος ως κινητήριος δύναμη πίσω από το εγχείρημα διασφαλίζουν την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα ενώ τα υπόλοιπα επτά πρόσωπα που θα βρίσκονται στο πάνελ των ομιλητών εκπροσωπούν την ανανέωση. Ο κ. Παπαδόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του εξέφρασε την πίστη «ότι μόνο με ένα όχημα νέων ιδεών και ανθρώπων μπορεί η χώρα να ξεπεράσει την κρίση και όχι με ανακυκλωμένα υλικά ή ανθρώπους που αναζητούν την υπαρξιακή τους επιβεβαίωση».
Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει ούτε καθοδηγητής ούτε αρχηγός, «απλά θα βοηθήσω». «Το κεφάλαιο δύναμης αυτής της κίνησης έγκειται στο ότι με λεπτομέρεια θα εξηγούμε στον λαό πώς θα βγούμε από την κρίση, μακριά από απατεωνιές και ψεύτικες υποσχέσεις».
Η νέα Κίνηση, που ευελπιστεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα το φθινόπωρο, οπότε και θα αποκτήσει οργανωτική δομή και θα εκλέξει πρόεδρο, δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο που έχει ξεκινήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι. «Μου είναι παντελώς αδιάφορη η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, δεν θα υπάρξει καμία επαφή. Δεν θα προχωρήσουμε με προσωπικές επιβεβαιώσεις, απαρχαιωμένα υλικά και παλιές συνταγές. Αυτές οι ενώσεις προσώπων για κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα μας είναι παντελώς αδιάφορες και το κυριότερο, δεν συμπλέουν οι απόψεις μας για το πώς μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.500 πολίτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό έχουν ήδη υπογράψει το κάλεσμα για συμμετοχή στη Δημοκρατική Ευθύνη, ενώ 50 προσωπικότητες από όλους τους χώρους χαιρετίζουν την πρωτοβουλία. Οσοι παρευρεθούν αύριο στο Ιδρυμα Κακογιάννης θα αποκτήσουν και ένα βιβλιαράκι, στο οποίο περιέχεται το πρόγραμμα της Κίνησης που φέρει τη σφραγίδα του κ. Παπαδόπουλου. Σε αυτό αναλύονται λεπτομερώς οι θέσεις για τη Δημόσια Διοίκηση, την Οικονομία, την Ανάπτυξη, το Σύνταγμα, την Υγεία. Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί και στο site dimokratikieftini.gr. Ενδιαφέρον έχει και το σχέδιο καταστατικού το οποίο προβλέπει ότι άλλος θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος και άλλος ο υποψήφιος πρωθυπουργός, ώστε «το κόμμα να μην έχει ούτε αρχηγούς ούτε ιδιοκτήτες».
Συμφωνία στο πρόγραμμα, περιμένοντας τους αρχηγούς
Στις 21 Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί το έργο της Επιτροπής Διαλόγου, στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα και οι Κινήσεις του μεσαίου χώρου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτό μητρώο. Τα κείμενα που βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας είναι δέκα και αποτελούν μια ενότητα 10.000 λέξεων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στην Επιτροπή συμφώνησαν σχεδόν σε όλα τα βασικά ζητήματα, πλην τριών. Οι διαφωνίες αφορούν: τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας και συγκεκριμένα αν αυτή θα αλλάξει με νόμο (όπως υποστηρίζει το ΠαΣοΚ) ή με αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος (όπως θέλουν οι υπόλοιποι). Το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων – ΠαΣοΚ και Ποτάμι είναι υπέρ των ΝΠΙΔ, οι υπόλοιποι υπέρ των ΝΠΔΔ με κλειστό προϋπολογισμό. Την ατομική φορολόγηση εισοδήματος – η πλειονότητα είναι υπέρ της κλιμάκωσης με χαμηλότερο πλαφόν και της δικαιότερης κατανομής των βαρών.
Η Επιτροπή όμως βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια σε άλλα θέματα, όπως: Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που γίνεται από τη Βουλή, στην τελική ψηφοφορία με πλειοψηφία 160 ψήφων και αποσύνδεσή της από πρόωρες εκλογές. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η απομάκρυνση από το Δημόσιο των ανεπαρκών υπαλλήλων και η αποδέσμευση των ΓΓ των υπουργείων από το πολιτικό σύστημα – θα επιλέγονται μέσα από ανοιχτή διακήρυξη για πενταετή θητεία. Η μεταφορά της φορολογίας ακινήτων στους δήμους. Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστική εταιρεία. Καθιέρωση υποχρεωτικής εθνικής αναδιανεμητικής σύνταξης, υποχρεωτικής επικουρικής αναδιανεμητικής σύνταξης, δημιουργία επαγγελματικών ασφαλιστικών οργανισμών. Αποδοχή του αιτήματος Στουρνάρα για επαναδιαπραγμάτευση του προφίλ του ελληνικού χρέους. Επιστροφή στον νόμο Διαμαντοπούλου στην Παιδεία. Μείωση των εισφορών και της φορολόγησης. Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.


ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Από τη στιγμή που έχει φτιαχτεί το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας, απομένει να καθοριστούν τα επόμενα βήματα από τις ηγεσίες των κομμάτων. Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι Κινήσεις έχουν περιγράψει τρία διαφορετικά σχέδια τα οποία συγκλίνουν στην εκλογή προέδρου από τη βάση. Οι διεργασίες είναι συνεχείς και ήδη έχουν γίνει κάποιες άτυπες συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένη κατάληξη. Αναταραχή προκαλεί και η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, την οποία το ΠαΣοΚ καταψηφίζει επειδή θεωρεί την πρόταση ένα πυροτέχνημα για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αδιέξοδά του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής εξαπολύοντας επίθεση κατά των αρχηγών του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα