O γειτονικός μας στην Κύπρο Λίβανος, ο άλλοτε παράδεισος της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται και πάλι στα δίκτυα μιας παρατεταμένης κρίσης. Άλλωστε από χρόνια τώρα μαστίζεται από τη κρίση λόγω βέβαια των συμφερόντων των Δυνάμεων, της περιοχής και των Μεγάλων Δυνάμεων.
Ο μικρός και αδύναμος Λίβανος μεταξύ των μεγαθηρίων της περιοχής. Κυρίως της Σαουδικής Αραβίας (σουννίτες) και του Ιράν (σιΐτες). Και των Μεγάλων Δυνάμεων, της παλιάς αποικιακής Δύναμης, της Γαλλίας, αλλά και των υπερδυνάμεων. Είναι φυσικόν ο Λίβανος να μη βρίσκει ησυχίαν και οι κάτοικοί του να τον εγκαταλείπουν.
Η σημερινή κρίση οφείλεται περισσότερο στις τιμές των καυσίμων και την πτώση των τιμών συναλλάγματος π.χ. η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει περίπου 90% της αξίας του από το τέλος του 2019. Η χώρα μένει χωρίς κυβέρνηση από καιρό. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Saad Hariri δεν έχει ακόμη σχηματίσει νέα κυβέρνηση παρόλες τις προσπάθειές του.
Εκείνο που παρατηρούν ξένοι παρατηρητές είναι ότι η κρίση στο Λίβανο ωφελεί την Hezbollah και ο μεγάλος χαμένος είναι η μεσαία τάξη η οποία φαίνεται ότι έχει καταστραφεί (βλ. Seth J. Frantzman, “Lebanon Has Entered a Cycle of Unending Crisis”, The Jerusalem Post, 5 July, 2021).
Η δύναμη της Hezbollah στη χώρα συνεχώς αυξάνεται και από το 2000 είναι πάντα παρούσα. Τελευταίως, μετά από 6 χρόνια δικαστικών αγώνων, το Ειδικόν Δικαστήριον για τον Λίβανο βρήκε ένοχον της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Rafic Hariri που έγινε το 2005, ένα από τα τέσσερα υποτιθέμενα μέλη της Hezbollah (βλ. Natalie Saleh, “Verdict en demi-teinte pour l’ assassinat de Rafic Hariri”). Ο γιός του Rafic Hariri, Saad Hariri, δήλωνε ότι δέχεται την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία των πολιτικών δολοφονιών στο Λίβανο, οι Λιβανέζοι έμαθαν την αλήθεια» (Saleh, οπ. παρ.). Από την άλλη μεριά, φίλοι της οικογένειας Hariri εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του δικαστηρίου αφού οι τρείς από τους τέσσερεις κατηγορούμενους αθωώθηκαν. Ενώ στα προπύργια της Hezbollah στη Βηρυτό επικρατούσε ενθουσιασμός για την απόφαση του δικαστηρίου.
Το συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς ο Λίβανος συνεχίζει να βυθίζεται στη κρίση. Πολλοί από τους κατοίκους του, όπως αναφέρεται πιο πάνω, εγκατέλειψαν και εγκαταλείπουν τη χώρα και το μέλλον δυστυχώς φαίνεται προς το παρόν ζοφερό.
Αν και δυσάρεστη η κατάσταση στην ευρύτερη γειτονιά πρέπει να αναγνωρίσουμε την ακρίβεια και σαφήνεια της ενημέρωσης σας!!