Θέση στον “χάρτη του υδρογόνου” τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά του, μπορεί να έχει η Κρήτη τα επόμενα χρόνια.
Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση ο διευθ. Σύμβουλος του Οργανισμού Hydrogen Europe και πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης συναντήθηκε με τον διευθυντή και στελέχη του “Ινστιτούτου Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας” στις εγκαταστάσεις του τελευταίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση υδρογόνου θα αυξηθεί καθως θεωρείται ένα καθαρό καύσιμο και ήδη τα σχέδια μιλούν για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του σε χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής.
Ο Οργανισμός Hydrogen Europe με 340 μέλη που εκπροσωπούν τη βιομηχανία που παράγει και χρησιμοποιεί υδρογόνο, εθνικούς συνδέσμους και Περιφέρειες προωθεί το καύσιμο αυτό.
«Θέλουμε την Κρήτη να “παίξει” στο τομέα του υδρογόνου. Το νησί μας είναι ιδανικό για την παραγωγή αλλά και μπορεί να λειτουργήσει και ως κόμβος υδρογόνου καθώς ξέρουμε πως τα μεγάλα σχέδια των χωρών της Μέσης Ανατολης πάνε προς το υδρογόνο βάση φυσικού αερίου και υδρογόνο βάση ΑΠΕ . Τίθεται το ζήτημα πως θα μεταφερθεί το υδρογόνο που θα παραχθεί στην Ευρώπη και θέλω η Ελλάδα να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Χατζημαρκάκης. Ήδη από το το ταμείο ανάκαμψης προβλέπονται σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προς αυτόν τον τομέα και υπάρχει και η σχετική πολιτική βούληση.
«Θέλουμε να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα! Αυτό δεν γίνεται αν δεν βρούμε μια ουσία που να αντικαθιστά το diesel και το φυσικό αέριο . Αυτό μπορούν να το κάνουν το ρεύμα (που παράγεται από ΑΠΕ) ή το υδρογόνο και οι ουσίες από το υδρογόνο όπως η αμμωνία. Από το 2024 αυτό θα γίνει πραγματικότητα».
Από την μεριά του ο κ. Νίκος Πασαδάκης διευθυντής του “Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ” αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον κ. Χατζημαρκάκης λέγοντας πως «ανταλλάξαμε τις εμπειρίες μας για την ενεργειακή μετάβαση και πως θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της . Η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι πολύ μεγάλο δεν είναι τεχνολογικό θέμα μόνο είναι πολιτικό, κοινωνικό θέμα και θα πρέπει να το βλέπουμε με ψυχραιμία και ζυγισμένες ενέργειες προς το μέλλον. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και θέλουμε να δώσουμε ισορροπημένες κατευθύνσεις για το πως θα περάσουμε από τη χθεσινή στην αυριανή ημέρα. Πως θα εξασφαλίσουμε φτηνή, προσβάσιμη ενέργεια στους πολίτες. Έχουμε ένα πλανητικό πρόβλημα που λέγεται οικολογική κατάρρευση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό, ο τρόπος που παράγουμε, πως διακινούμε τα προϊόντα σε αυτό το πεδίο θα βρουν τη θέση τους και τα χθεσινά συμβατικά καύσιμα και το υδρογόνο, η γεωθερμία και άλλες μορφές ενέργειες φιλικές στο περιβάλλον που θα εξασφαλίζουν ένα βιώσιμο πλανήτη».
Ο κ. Χατζημαρκάκης ανακήρυξε τον Ερευνητή του Ινστιτούτου Γεωενέργειας κ. Μάνο Σταματάκη ως Πρεσβευτή του Hydrogen Europe στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.Ο κ. Σταματάκης που εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στον τομέα του υδρογόνου υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως «στόχος μας είναι να εντάξουμε την οικονομία του υδρογόνου στην οικονομία της Κρήτης. Προσπαθούμε να ωριμάσουμε ένα σχέδιο ο νέος ΒΟΑΚ να είναι από τους πρώτους που θα χαρακτηριστεί ως “άξονας υδρογόνου” με πρατήρια υδρογόνου κατά μήκος που θα εξυπηρετούν μεγάλες υποδομές όπως τα λιμάνια (Σούδας, Ηρακλείου) και τα αεροδρόμια (Χανίων, Καστελίου)».
Αύξηση στις τιμές των καυσίμων
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των τιμών των καυσίμων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ο κ. Χατζημαρκάκης σχολίασε πως «η Γερμανία λαμβάνει το 55% της ενέργειας της από τη Ρωσία. Πήρε απόφαση να “παγώσει” τον αγωγό τον Nord Stream 2. Οι τιμές θα ανέβουν πιο πολύ, θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική λύση πού θα είναι το LNG από την Αμερική που είναι πιο ακριβό δυστυχώς. Αλλά αυτό μας δείχνει ότι θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να βρούμε κάτι καινούργιο…»