Κύριε διευθυντά
εσχάτως ο πρωθυπουργός ανέσυρε από την ιδεολογική του φαρέτρα ένα τσιτάτο του Γάλλου διανοούμενου Σερζ Λατούς «περί ολιγαρκούς αφθονίας». Η αποστήθιση μαρξιστικών, κατά κανόνα, τσιτάτων, κατά τη θητεία των εφήβων εις την ΚΝΕ εθεωρείτο το ανώτατο στάδιο της κουλτούρας της Αριστεράς. Ετσι εφρόνουν ότι η δημόσια εκφορά μαρξιστικών τσιτάτων… κατετρόπωνε τους ιδεολογικούς αντιπάλους…
Ποιος όμως είναι ο “φιλόσοφος” Σερζ Λατούς; Θα παρατηρούσα κατά πρώτον, ότι η θεωρία του αφορά μάλλον χώρες της Ν. Αμερικής και μάλιστα τις φτωχότερες και όχι χώρες της Ευρωζώνης. Ούτος κατά το παρελθόν παρότρυνε, κατά κάποιον τρόπο, τους Κρητικούς να διεκδικήσουν την πολιτική τους αυτονομία, η οποία επαρκώς –κατ’ αυτόν– εδράζεται στην κρητική ιδιαιτερότητα. Κάπως έτσι. Η ιδιαιτερότητα όμως που διακρίνει διαχρονικά τους Κρήτες είναι οι ατελεύτητοι αγώνες τους κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να επιτύχουν την πολυπόθητη για τους ίδιους ένωση μετά της μητρός Ελλάδος.
Αυτή η ιδιαιτερότητα περιγράφεται και εξυμνείται σ’ ένα κείμενο του διάσημου στην εποχή του Γάλλου δημοσιογράφου Μιχαήλ Παγιαρές, το οποίο βρήκα στη δισεβδομαδιαία επιθεώρηση ΕΛΛΑΣ της 1.12.1913, κατά την οποία: «…προ ολίγων ετών ο διάσημος Γάλλος δημοσιογράφος Μιχ. Παγιαρές εδημοσίευσε εις τον “Φανόν” των Παρισίων, τον ακόλουθον υπέροχον εν τη αληθεία ύμνον της Κρήτης.
“Ζητώ από τους ιστορικούς όλου του κόσμου να μου δείξουν, διά μέσου των αιώνων, μίαν δράκα ανθρώπων, οίτινες έμειναν πιστοί εις μίαν ιδέαν, εις μίαν σημαίαν, εις μίαν πατρίδα μετά της αυτής προσηλώσεως μεθ’ ων οι υπερήφανοι Κρήτες. Τα ατίθασα και ατρόμητα ταύτα παλικάρια είναι παραμυθητικόν παράδειγμα του τι δύναται να κατορθώση ο δυστυχέστερος πατριωτισμός όταν είναι αμεταπτώτως αποφασισμένος ν’ αποσείση τον ξενικόν ζυγόν. Εκατοντάκις η Κρήτη εξηγέρθη, εκατοντάκις κατεπατήθη υπό τους πόδας του νικητού και υπετάγη πάλιν, ουδέποτε όμως εδαμάσθη, ουδέποτε συγκατετέθη να κύψη την κεφαλήν προς τας εξουσίας του Σουλτάνου (…)”».
Τέλος σημειώνω ότι και ο θρυλικός Γάλλος κομμουνάρος Γουστάβος Φλουράνς, ο “Ερυθρός Ιππότης” κατά τον Β. Ουγκώ, ο οποίος ήταν εκ των ηγετών της εξέγερσης της Παρισινής Κομμούνας το 1871, είχε προσέλθη εθελοντής κατά την τριετή επική εξέγερση της Κρήτης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1866-1869) και ηγωνίσθη, μετά πάθους, εις τα βουνά της Κρήτης, για την ένωση αυτής μετά της Ελλάδος.
Αντώνης Ν. Βενέτης,
Μοναστηράκι Δωρίδος
Τελικά γιατί πρέπει να αντιδρά κάποιος στην ολιγαρκή αφθονία;
Υπάρχει άλλη επιλογή στη φύση να τραφούν και να ευημερήσουν 7.5 δισεκατομμύρια σήμερα και 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι το 2050;