Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

«Η κρητική μουσική πάντα με άγγιζε βαθιά στην ψυχή»

«Είναι  σημαντικό να κάνεις κάτι για τον τόπο που αγαπάς τόσο πολύ. Και επειδή εγώ είμαι μουσικός αισθάνομαι ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να κάνω κάτι, είναι με τη μουσική. Δεν έχω άλλο μέσον. Προσπαθώ να δείξω στον κόσμο στο εξωτερικό τι είναι η Κρήτη, ποια είναι η Κρήτη, τι είναι η κρητική μουσική…» λέει στις “διαδρομές” η διεθνούς φήμης βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη και διοργανώτρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κρήτης που την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 8.30μμ θα “ταξιδέψει” στον Βατόλακκο με συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, στο χώρο του οινοποιείου Μανουσάκη.
Πρόκειται για μια εμπνευσμένη συνεργασία από τρία σπουδαία μουσικά σχήματα τα οποία θα παρουσιάσουνε αυθεντικές συνθέσεις με κοινή αναφορά στο Κρητικό τοπίο, ενώ μέρος των εσόδων θα δωριστεί στην ΕΛΕΠΑΠ. Με αφορμή την συναυλία στο Βατόλακκο μιλήσαμε με την Μαρία Μανουσάκη, για τα Χανιά τον τόπο καταγωγής της, τις μουσικές της καταβολές και την ιδέα να διοργανώσει ένα διεθνές μουσικό φεστιβάλ στην Κρήτη…

Ποια η σχέση σου με την Κρήτη;
Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από Χανιά, οπότε ερχόμουνα από πολύ μικρό κοριτσάκι για διακοπές στη γιαγιά και στον παππού. Όμως αισθάνομαι πως η Κρήτη κυλάει πολύ βαθιά μες τις φλέβες μου. Ο τόπος εδώ έχει πολύ ενέργεια, πολύ δυνατή ενέργεια και πολύ ιστορία που πρέπει να την ξέρουμε όλοι και να διαβάζουμε για αυτήν. Μας τιμάει που είμαστε Κρητικοί αλλά πρέπει να δείχνουμε και τον ανάλογο σεβασμό προς αυτόν τον τόπο και προς αυτή την κουλτούρα και την ιστορία.

Πώς και πότε ξεκινάει η σχέση σου με την Μουσική; Ποιους σταθμούς – στιγμές ξεχωρίζεις;
Ξεκίνησα τη μουσική στην ηλικία περίπου 4-5 ετών. Η οικογένεια της μητέρας μου στην νότια Αφρική είναι όλοι μουσικοί και η μητέρα μου επίσης μουσικός, οπότε από μικρή ηλικία έπαιζα πιάνο κι άλλα όργανα. Βιολί ξεκίνησα σε ηλικία επτά ετών όπου έπαιζα φλογέρα στην ορχήστρα του σχολείου μου και επειδή έπαιζε η φίλη μου βιολί και ζήλεψα, ήθελα κι εγώ να μάθω. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι αυτό…
Ξεχωριστές στιγμές ως μουσικός είναι όταν πήρα την υποτροφία για να πάω να σπουδάσω στην Βοστώνη στο Berklee college of music. Επίσης ξεχωριστή στιγμή είναι όταν άρχισα να ακούω τζαζ μουσική στην ηλικία 17 ετών αλλά και όταν άκουγα κρητική μουσική που πάντα με άγγιζε βαθιά στην ψυχή.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κρήτης, το οποίο διοργανώνεις για 5η συνεχή χρονιά; Ποιος ο στόχος της διοργάνωσης;
Πριν πέντε χρόνια έκανα μια συναυλία στο ίδρυμα Καψωμένου στον Αλικιανό, τον τόπο καταγωγής μου. Είχα καλέσει τον Παντελή Κρασαδάκη και το Γιώργο Μπογιατζή να παίξουνε με το σχήμα τους. Επίσης είχα και το δικό μου σχήμα από την Αμερική και σε κάποια φάση αυτο-σχεδιάσαμε με τα δύο είδη μουσικής. Από κείνο το βράδυ ξεκίνησε ιδέα για το φεστιβάλ διότι πήγε πολύ καλά η σύμπραξη κρητικής μουσικής με τζαζ κι επίσης είχαμε και πολύ κόσμο.
Είναι  σημαντικό να κάνεις κάτι για τον τόπο που αγαπάς τόσο πολύ. Και επειδή εγώ είμαι μουσικός αισθάνομαι ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να κάνω κάτι, είναι με τη Μουσική. Δεν έχω άλλο μέσον. Προσπαθώ να δείξω στο κόσμο στο εξωτερικό τι είναι η Κρήτη, ποια είναι η Κρήτη, τι είναι η Κρητική μουσική αλλά συγχρόνως προσπαθώ να μάθω, να διδάξω και να καλλιεργήσω ίσως τον δικό μας κόσμο εδώ τι σημαίνει τζαζ μουσική, ξένη μουσική. Διότι μέσω του Φεστιβάλ φέρνω σχήματα από τον κόσμο όχι μόνο από την τζαζ μουσική αλλά από την διεθνή μουσική σκηνή. Γι’ αυτό και λέγεται διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία στον Βατόλακκο;
Στο Βατόλακκο στο οινοποιείο Μανουσάκη το κοινό θα ακούσει τον Βασίλη Σταυρακάκη μαζί με τους Ζαχαρία Σπυριδάκη, Γιώργο Μανωλάκη και Γιάννη Παπατζανή. Επίσης το δικό μου σχήμα από τη Νέα Υόρκη όπου θα παρουσιάσω την καινούργια μουσική δουλειά που έχω γράψει το τελευταίο χρόνο, κομμάτια κρητικά αλλά πειραγμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Μαζί θα είναι επίσης και ο Ουραμπι Ραμι που παίζει παραδοσιακή φλογέρα της Τυνησίας με την συνοδεία του ιδιαίτερου μουσικού σχήματος του.

Σε έχουμε δει να ανοίγεις συναυλία του STING και των PET SHOP BOYS, σε βιντεοκλίπ της ΑDELE. Τι έχεις μάθει – αποκομίσει μέσα από τις συνεργασίες με αυτά τα μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας;
Έχω μάθει να είμαι ταπεινή και επίσης έχω μάθει πως η μελέτη δεν πρέπει να σταματάει σε ό,τι επίπεδο και να βρίσκεται κάποιος. Συνεχώς πρέπει να μαθαίνουμε να καλυτερεύουμε, να ακούμε και να έχουμε πάντα μια εξέλιξη προς τα πάνω. Όταν άκουσα τον Sting να παίζει στη συναυλία που άνοιξα εγώ με το σχήμα μου, είδα έναν άνθρωπο γλυκό, συνεσταλμένο, χαμηλών τόνων χωρίς κανένα “τουπέ” να βγαίνει στην σκηνή ήρεμα και όμορφα, να τραγουδάει, να μιλάει και το θεώρησα πολύ συγκινητικό. Γιατί σκέφτηκα: “Κοίτα πόσο διάσημος είναι αυτός αλλά και πόσο προσιτός και πόσο Άνθρωπος είναι πάνω απ’ όλα”.

Το album σου “Sole Voyage” (2016) κέρδισε το βραβείο καλύτερο jazz από το “The Akademia Music Awards” και είναι αφιερωμένο «σε όλους τους μετανάστες που φύγανε από την Κρήτη για ξένους και άγνωστους τόπους το 1920 για μια καλύτερη ζωή». Υπήρξε κάποια ιστορία που σε ενέπνευσε;
Ο δίσκος μου Sole Voyage (Μοναχικό ταξίδι) είναι αφιερωμένος σε όλους τους μετανάστες που φύγαν από την Κρήτη για ξένους τόπους το 1920. Συγκεκριμένα οι δύο αδερφές του παππού μου φύγανε το 1920 για την Αμερική και δεν ξαναγυρίσανε ποτέ. Και ξέρω ότι υπάρχουνε πολλές οικογένειες με τις ίδιες ιστορίες. Κάτι που νομίζω πως και σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο.

Τι συμβουλή θα έδινες σε νέα παιδιά που θέλουν να φύγουν πιθανόν από την Ελλάδα και να ακολουθήσουν το δικό τους μουσικό μονοπάτι;
Η συμβουλή που δίνω στα νέα παιδιά είναι να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και να παλέψουν να γίνουν όσο καλύτερα γίνεται πάνω στο αντικείμενο τους. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος ή φυλακισμένος να μείνει σε έναν τόπο. Τον τόπο σου τον έχεις μέσα σου. Μπορείς να τον πάρεις μαζί σου και να τον διαφημίζεις όπου πηγαίνεις όπως προσπαθώ κι εγώ να κάνω .

Τα νέα σου σχέδια; Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο δισκογραφικά;
Ετοιμάζω τον καινούργιο μου δίσκο στην Νέα Υόρκη αλλά και έναν δίσκο με μουσικό σχήμα εδώ στα Χανιά, το “Cretan Jazz project”. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει μάλλον αρχές Σεπτέμβρη και θα παρουσιάσουμε κάποια κομμάτια στον Ιστιοπλοϊκό όμιλο στις 9 Αυγούστου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα