Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η κρητική μουσική σε… παρτιτούρες! (φωτ. & video)

Η παράδοση της δωρεάς από τον κ. Δημήτρη Παπαδάκη (εκ μέρους του Αλ. Μπιτζάνη) στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων
Η παράδοση της δωρεάς από τον κ. Δημήτρη Παπαδάκη (εκ μέρους του Αλ. Μπιτζάνη) στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

Η αγάπη του για την κρητική μουσική, οι γνώσεις του και η επιθυμία του να συμβάλει ώστε η κρητική παραδοσιακή μουσική να παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο οδήγησαν τον ομογενή μουσικό από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, Αλέξανδρο Μπιτζάνη, στο να δημιουργήσει ένα μοναδικό έργο. Oσοι ασχολούνται και αγαπούν την κρητική μουσική μπορούν πλέον χάρη στον Αλέξανδρο Μπιτζάνη να βρουν γραμμένους σε παρτιτούρες εκατοντάδες παραδοσιακούς σκοπούς!

Εκτός από τις μελωδίες ο Αλέξανδρος Μπιτζάνης αναφέρει και σημαντικές πληροφορίες για την κάθε μελωδία
Εκτός από τις μελωδίες ο Αλέξανδρος Μπιτζάνης αναφέρει και σημαντικές πληροφορίες για την κάθε μελωδία

Μάλιστα, ο κ. Μπιτζάνης μελετώντας για σχεδόν 30 χρόνια την παραδοσιακή μουσική, εκτός από τους σκοπούς σε κάθε παρτιτούρα δίνει και ορισμένα στοιχεία για την κάθε μελωδία όπως για παράδειγμα τον δημιουργό της ή την χρονολογία σύνθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος του υλικού είναι τεράστιος καθώς περιλαμβάνει σχεδόν 700 σκοπούς ενώ είναι η πρώτη φορά -όχι μόνο στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων- αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, που δημιουργείται ένα τέτοιο έργο. Η εργασία του κ. Μπιτζάνη παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης, εκ μέρους του δημιουργού, από τον θείο του Δημήτρη Παπαδάκη στον πρόεδρο του Συνδέσμου για την διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη κ. Γιάννη Αντωνογιαννάκη σε μία σεμνή τελετή στην αίθουσα Αλίκης Βατικιώτη στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δημιουργός της εργασίας κ. Μπιτζάνης σε γράμμα που απέστειλε – καθώς ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει το παρών- «ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εκπληρωθεί η επιθυμία του “Ναύτη” και η δική μου, να υπάρχει μια παρακαταθήκη της αυθεντικής μορφής αυτής της πολύτιμης μουσικής παράδοσης, ιδίως του νομού Χανίων έναντι του γεγονότος της συχνής παραποίησης της που απειλεί την ακεραιότητα της γνήσιας μορφής της και για να υπάρχει πρόσβαση στην εκμάθησή της από μουσικούς που γνωρίζουν καλά να παίζουν με τις νότες του πενταγράμμου κατά τον κλασσικό τρόπο» Όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο θείος του Αλέξανδρου Μπιτζάνη, κ. Δημήτρης Παπαδάκης -επίσης ομογενής από την Αυστραλία-, «είναι πάρα πολλές παρτιτούρες και συμπεριλαμβάνουν σχεδόν 90% από όλους τους παραδοσιακούς μουσικούς της Κρήτης. Μιλάμε για τον “Μαύρο”, τον Χάρχαλη, για τους Παπαδάκη Κώστα ή “Ναύτη” και Παπαδάκη Βασίλη, για τον Μαριάνο. Είναι τεράστια η εργασία που έχει κάνει ο ανιψιός μου. Του πήγαινα δίσκους από την Ελλάδα εγώ αλλά και ο ίδιος αγόραζε δίσκους κάθε φορά που ερχόταν. Από τους δίσκους άκουγε την μουσική και την κατέγραφε σε παρτιτούρα. Όταν ξεκίνησε η κρητική μουσική δεν υπήρχαν ωδεία να πάνε οι άνθρωποι να μάθουν μουσική. Μάθαιναν μουσική πρακτικά. Πρακτικά έμαθε να παίζει μουσική ο προπάππους μου, ο παππούς μου, ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και όλοι οι παλιοί μουσικοί. Τώρα με αυτόν τον τρόπο που έχουν γραφτεί οι παρτιτούρες, που αποτυπώνουν πώς παίζονταν οι σκοποί στην αρχική τους μορφή, θα μείνουν αναλλοίωτοι στον χρόνο»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη Γιάννης Αντωνογιαννάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε πώς «η προσφορά του συγκεκριμένου έργου είναι πολύ σημαντική και τιμητική για το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Να σας πω ότι πέρα από την διδασκαλία της κλασσικής μουσικής δίνουμε το ίδιο βάρος και στην μουσική εκπαίδευση των παιδιών και στην παραδοσιακή μουσική έχοντας επιλέξει καταξιωμένους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής για την διδασκαλία των παιδιών. Ενα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εκμάθηση της κρητικής μουσικής θα είναι και το έργο του αξιότιμου Αλέξανδρου Μπιτζάνη. Η Κρήτη από τη μία άκρη στην άλλη θα έπρεπε να έχει αγκαλιάσει αυτό το έργο με το επίσημο πολιτειακό της πρόσωπο. Δεν πειράζει όμως ο Αλέξανδρος επέλεξε να καταθέσει αυτή την σημαντική εργασία και εμείς θα την αξιοποιήσουμε όπως ακριβώς μας το περιγράφει»

Ο Στέλιος Λαϊνάκης, πρώην πρόεδρος του συλλόγου “Χάρχαλης”, μαθητής, συνεργάτης και φίλος του Κώστα Παπαδάκη ή “Ναύτη” και του Αλέξανδρου Μπιτζάνη μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «ημουν παρών και βοήθησα μαζί με τον αείμνηστο Κώστα Παπαδάκη στο να γίνει αυτή η εργασία η οποία κράτησε εδώ και 30 χρόνια. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη μέρα και εκπληρώνεται μία μεγάλη επιθυμεία και του Αλέξανδρου Μπιτζάνη αλλά και του θείου του Κώστα Παπαδάκη ο οποίος ήταν ο δάσκαλος όλων μας». Η διοίκηση του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη αποφάσισε να αναγορεύσει τον Αλέξανδρο Μπιτζάνη, επίτιμο μέλος του, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην πολύτιμη πολιτιστική προσφορά. Μετά την παραλαβή της δωρεάς οι μουσικοί Μαρία Κουτουλάκη (πιάνο), Δημήτρης Βακάκης (λύρα), Μιχάλης Λουφαρδάκης (βιολί), Ηλίας Βλαμάκης (λύρα) και Δημήτρης Βλαμάκης (λαούτο) απέδωσαν παραδοσιακή μουσική από τις παρτιτούρες του Αλ. Μπιτζάνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα