Το σημαντικό νέο στοιχείο, το οποίο αποκαλύπτει το άρθρο του «Κήρυκα» («Τα παλιά και αξέχαστα Χανιά» 10/6/1950) είναι τα ονόματα όλων των μουσικών της μουσικής μπάντας στην κλασική αναμνηστική φωτογραφία του 1904. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:
«Εξ αριστερών προς τα δεξιά Α’ σειρά εκ του βάθους: Βασιλακάκης Γ., Μακρής Ν., Λιανίδης Γ., Λουρανδάκης Ε., Βαρουδάκης Σ., Ορφανουδάκης Κ., Μιλάβιτς Ι.
Β’ σειρά: Παρδαλάκης Σ., Μαυράκης Ν., Καστάνης Δ., Ρενιέρης Μ., Δανάς Εμμ., Τζεδάκης Β., Παπαδάκης Σ., Λιοπυράκης Ι., Φραγκοστεφανάκης Γ.
Γ’ σειρά: Περακάκης Σ., Μαλεφάκης Ε., Παπαδόπετρος Μ., Μπουζάκης Ι., Λιδονίκης Γ., Τσαγκαράκης Γ., Τούλη Φρ.(αρχιμουσικός), Μαυριδάκης Α., Βολακάκης Γ., Καρεφυλλάκης Ν., Σταυριανουδάκης Μ., Περάκης Ι.
Δ’ σειρά: Παναγιωτάκης Γ., Κωστάκης Κ., Φραγκοδημητράκης Γ., Ραϊσάκης Ε., Καρτσώνης Γ., Ντεληβασίλης Ι., Κατσιφαράκης Π., Κατσικάκης Γ., Παραβολιασάκης Μ., Βροντάκης Ν., Ντιμάγιο Αλφ., Νταριμποσάκης Ε., Βασιλάκης Μ., Σισκάκης Ι.
Καθήμενοι είναι ο αρχηγός της χωροφυλακής Ιταλός μοίραρχος Ευγένιος Μονακό, ο υπασπιστής του Μεντζιτιέρι και εις τα άκρα οι διοικηταί των δυο Χανίων, εσωτερικού και εξωτερικού, όπως ελέγοντο τότε. Όπισθεν αυτών υπαξιωματικοί της Ιταλικής Οργανωτικής αποστολής της Κρητικής Χωροφυλακής και Κρήτες υπαξιωματικοί της Χωροφυλακής».
Αξιοσημείωτο ήταν ότι τέσσερα στελέχη της πρώτης μουσικής χωροφυλακής διατέλεσαν αρχιμουσικοί της όταν η μπάντα συνέχισε τη δραστηριότητά της ως μονάδα πεζικού: Περάκης, Μαυρεδάκης, Βασιλακάκης και Καστάνης. Επίσης, ο Σητειακός Ιωάννης Ντεληβασίλης έγινε αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου τη δεκαετία του 1920. Είναι φανερό ότι στη μπάντα συμμετείχαν μουσικοί από όλη την Κρήτη, οι οποίοι έμαθαν πολλά πράγματα κατά τη θητεία τους. Έτσι, η επίδραση της μουσικής χωροφυλακής στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης διήρκησε πολλά χρόνια μετά την ίδρυσή της.
Τι απέγιναν όμως οι τρεις ιδρυτές της μουσικής χωροφυλακής; Ο Tomassoni έφυγε αμέσως μετά τη δημιουργία της μπάντας το 1903, καθώς δεν απεικονίζεται στην αναμνηστική φωτογραφία του 1904. Ο αρχιμουσικός Tulli παντρεύτηκε Ελληνίδα στην Αθήνα, πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Προάχθηκε σε αρχιμουσικό της Φρουράς Αθηνών και αργότερα σε Επιθεωρητή των στρατιωτικών μουσικών του κράτους. Ο Alfonso Di Maio, ο οποίος γεννήθηκε το1875 στο Σαλέρνο, παντρεύτηκε το 1900 την Μαρία Λαμπάκη από το Ρέθυμνο έκανε ένα παιδί κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Χανιά. Συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός και μουσικοδιδάσκαλος με τον σύλλογο «Ο Χρυσόστομος» (1907) και τον «Σύνδεσμο των Φιλομούσων» (1912), ενώ το 1915 ίδρυσε τον «Ερασιτεχνικό Μουσικό Όμιλο». Επίσης, συνεργάστηκε με τις φιλαρμονικές της Καλαμάτας, Θήβας και Ρεθύμνου. Απεβίωσε στα Χανιά το 1939. Η συμβολή του Di Maio στο μουσικό πολιτισμό της πόλης των Χανίων ήταν πολύ σημαντική, ειδικά τα πρώτα τριάντα χρόνια του 20ου αιώνα.
Πηγές
Αλιγιζάκης Α., «Όπερες, Μαντολινάτες, Καντάδες, Βαλς και Συρτός στα παλιά Χανιά», Ηράκλειο 2016.
Αλιγιζάκης Α., «Η μουσική Οδύσσεια του βιολιού στο Μεγάλο Κάστρο», Ηράκλειο 2011.