Ανοίγεις την Κυπριακή τηλεόραση και αντί να δεις τη µεγάλη είδηση, όπως παραδοσιακά ξέραµε, βλέποµε νέα για ληστείες, κλεψιές, συλλήψεις για ναρκωτικά, φόνους, δυστυχήµατα τροχαίας και επίσης αποφάσεις δικαστηρίων, αυτά που οι Γάλλοι λένε επιγραµµατικά «faits divers» («διάφορα γεγονότα»). Η χώρα µας, δυστυχώς, βλέπει µε θλίψη την αύξηση αυτών των γεγονότων.
Η διαφθορά στη χώρα φαίνεται ότι αυξάνεται κατά µεγάλο βαθµόν. Η ανεργία άρχισε να επηρεάζει τη χώρα. Ο επαγγελµατίας είναι η εποχή που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι εγκληµατίες αντιµετωπίζονται επιεικώς και «τα αρνάκια του θεού» αυστηρότατα. Πολλές φορές το γράµµα του νόµου υπερισχύει του πνεύµατος του νόµου. Μια µικρή χώρα, χωρίς πολλές ευκαιρίες για δουλειά, χωρίς πλούτο, αναγκάζει τους νέους της να εγκαταλείπουν συνέχεια τη χώρα για να εξασφαλίσουν και το µέλλον των παιδιών τους, πιστεύουν, πιο εύκολα, στο εξωτερικό.
Η µετανάστευση στο εξωτερικον είναι από τα χειρότερα συµβαίνοντα σε µια χώρα, κυρίως όταν συµβαίνει στη νεολαία, που είναι το µέλλον της.
Με µεγάλη λύπη λοιπόν αντικρύσαµε κύπριους νεαρούς γιατρούς στη Γερµανία και στη Σουηδία σε µια επαγγελµατική µας επίσκεψη εκεί. Αυτά τα παιδιά µπορεί να προοδεύσουν επιστηµονικά περισσότερον στο εξωτερικόν, στερούν, όµως, τη χώραν τους από ένα νέο φιλοπρόοδο δυναµικόν.
Λόγος αυτού του άρθρου είναι βέβαια η παρούσα κρίση που παρουσιάζεται στην Κύπρο σχετικά µε τη µονή Οσίου Αββακούµ. Τα γεγονότα αυτά έσεισαν την εκκλησίαν αλλά και την Κύπρον.
∆υστυχώς το πρόβληµα δεν είναι ούτε «παράξενο» για το τόπο µας ούτε µη αναµενόµενο.
Λόγω πολλών παραγόντων η χώρα µας δίδει µεγάλη σηµασία στα υλικά αγαθά, στο χρήµα και στα παρεµφερή.
Η σηµασία που δίδεται στο χρήµα είναι τεράστια. Η τέχνη, ο πολιτισµός, η κουλτούρα είναι σε δεύτερη µοίρα.
Έτσι έχοµε τα γεγονότα του Αγίου Αββακούµ. Επί πλέον η ιδέα που υπάρχει στη Κύπρο ότι η υπερβολική αυστηρότητα των νόµων και των ποινών θα διορθώσει την κατάσταση. Μάλλον θα την µπερδέψει.
Εκείνο που χρειάζεται -και αυτό παίρνει πολύ χρόνον- είναι ένα µακρόπνοο σχέδιο «εκπαίδευσης» της κοινωνίας µας στις άλλες αξίες της κοινωνικής ζωής, θέατρον, τέχνη, µουσική, έργα πολιτισµού, γενικά κουλτούρα.
Ορισµένοι θα γελάσουν ειρωνικά. ∆εν τρως µε την κουλτούρα! Και όµως!
Κοιτάξτε πως ορισµένοι από σας περνάτε τον ελεύθερον σας χρόνον στη ∆υτική Ευρώπη και πως στην Κύπρο. Αυτό θα σας δώσει ορισµένες απαντήσεις.
Η Κύπρος πρέπει να αλλάξει προς το καλόν, όχι προς το κακόν.
*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.