Για την μεγαλοεπένδυση που ετοιμάζεται στα Φαλάσαρνα, με αφορμή την πρόσφατη θετική γνωμοδότηση για τουριστικές επενδύσεις στην εν λόγω παραλία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης. Μιλώντας για ανυπολόγιστη οικολογική κι όχι μόνο καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο Λαφονήσι και Μπάλο αλλά και να τονίσει πως βρίσκεται κοντά στο λαό στις διεκδικήσεις του τόπου του.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «με την πολιτική στήριξη της περιφέρειας Κρήτης, προωθούνται τα σχέδια να μετατραπεί η παραλία της Φαλάσαρνας σε “οικόπεδο” για μεγαλοεπενδυτή στον Τουρισμό, ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 17 Οκτώβρη, δόθηκε – κατά πλειοψηφία- θετική γνωμοδότηση για γιγάντιες τουριστικές επενδύσεις στην παραλία της Φαλάσαρνας Κισσάμου, με τη συμφωνία του συνδυασμού της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) στην περιφέρεια και της μείζονος δήθεν αντιπολίτευσης (ΝΔ). Το σύνολο του υπό μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) της επένδυσης, με συνολική έκταση 118.820,36 m2, εμπίπτει εντός της περιοχής Νatura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) “GR4340001 – Ήμερη και Άγρια Γραμβούσα – Τηγάνι και Φαλάσσαρνα – Ποντικονήσι, Όρμος Λιβάδι – Βιγλιά”. Επίσης, βόρεια της έκτασης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Φαλάσαρνας, ενώ στα νότια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος “Μπουρούνι”».
«Ανυπολόγιστη θα είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή που είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, μοναδικής γεωπεριβαλλοντικής και αρχαιολογικής αξίας, τόπος εμβληματικός όχι μόνο για την Κρήτη, με τα σπάνια είδη χλωρίδας, όπως οι απειλούμενοι θαλασσόκεδροι (κάηκαν στην πυρκαγιά του 1976) και τα μοναδικά κρινάκια της άμμου. Επιπλέον, η πρόσβαση στην παραλία της Φαλάσαρνας θα είναι πλέον εφικτή μόνο για τους “λίγους και εκλεκτούς” της ξενοδοχειακής μονάδας, που θα τη χρησιμοποιεί ως “προαύλιο” της» αναφέρει σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια, ενώ προσθέτει πως «οι εξελίξεις αυτές έρχονται σαν συνέχεια της σχεδιαζόμενης επένδυσης γυψορυχείου στο Στόμιο, σε μικρή απόσταση από την περιοχή NATURA του Λαφονησίου, με πολλαπλές κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις στο Λαφονήσι και στον Μπάλο, με ανεπανόρθωτες συνέπειες στο οικοσύστημα που είναι τεράστιας σημασίας μνημείο της φύσης».
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης και συγκεκριμένα «ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, καταψήφισε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης και κατήγγειλε τη στάση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην περιφέρεια, που, μαζί, στήριξαν τα επενδυτικά σχέδια για την παραλία της Φαλάσαρνας. Απέδειξαν, άλλη μια φορά, τη στρατηγική τους ταύτιση με τα συμφέροντα των επενδυτών, αλλά και με το περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν νομοθετήσει τα Κόμματά τους στη Βουλή, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τα κέρδη των ομίλων του τουρισμού, συνολικά του κεφαλαίου».
Ο Αλέκος Μαρινάκης, όπως σημειώνεται, τόνισε ότι η απόφαση της Επιτροπής της περιφέρειας είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του λαού της περιοχής, που παλεύει να προστατευτεί η Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι και ο Μπάλος. «Αυτή τη λαϊκή βούληση, όπως και την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του δήμου Κισσάμου, καθώς και τα Διαχειριστικά Σχέδια των δήμων Καντάνου- Σελίνου και Κισσάμου για την περιοχή, η πλειοψηφία της περιφέρειας τις γράφει “στα παλαιότερα των υποδημάτων της”, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ομίλων» υποστηρίζει η ΛΑ.ΣΥ. Κρήτης.
Τέλος, συντασσόμενη στον λαό της Κισσάμου κι όχι μόνο, δηλώνει: «Όμως την τελευταία κουβέντα θα την πει ο λαός της περιοχής! Τα σχέδια κυβέρνησης – περιφέρειας – κεφαλαίου να πέσουν στο κενό! Με την αγωνιστική διεκδίκηση του λαού της Κισσάμου και όλης της Κρήτης, να αποτραπεί το έγκλημα στην παραλία της Φαλάσαρνα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, είναι και θα είναι, σταθερά, στο πλάι του λαού, για τη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων του για την προστασία της περιοχής».