Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Κρήτης σχετικά με τις ελλείψεις στην πυροπροστασία του νησιού κατέθεσαν και γνωστοποίησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβέφα Χουστουλάκη. Η ΛΑ.ΣΥ. Κρήτης κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού μηχανισμού πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών στο νησί, κάτι που «αναδείχτηκε πιο έντονα με τις μεγάλες περσινές πυρκαγιές στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, οπότε είχαν μετατραπεί σε στάχτη περισσότερα από 15.000 στρέμματα και οι κάτοικοι αντιμετώπισαν, με τον πιο καταστροφικό τρόπο, τις συνέπειες από τις πολλές ελλείψεις στο ζήτημα της πυροπροστασίας». Μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τα σχετικά αιτήματα, επισημαίνουν το ζήτημα της υποστελέχωσης, της ανάγκης ανανέωσης του εξοπλισμού, αλλά και την επίλυση των ζητημάτων των εγκαταστάσεων.
Στο σχετικό κείμενο σημειώνουν:
«Όμως και στη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν έχει λυθεί κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, ενώ ήδη έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του νησιού μας.
Η κυβέρνηση «ποιεί την νήσσα» όσο αφορά τις αποκαταστάσεις από τις ζημιές στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και χωρίς ντροπή ενέκρινε μόνο 200.00 ευρώ για ζημιές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων.
Ταυτόχρονα, «ποιεί την νήσσα» όσο αφορά ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των ελλείψεων σε μέσα προστασίας των εργαζόμενων, τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές (πχ Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία κτλ), τα ζητήματα των αναγκών για αναβάθμιση Π.Κ και Π.Υ (πχ αναβάθμιση της Π.Υ. Αγίου Νικολάου, της Π.Υ Ιεράπετρας, αναβάθμιση σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Π.Κ. Σητείας, Σπηλίου, Μοιρών, ενίσχυση σε προσωπικό του Π.Κ Τζερμιάδου, κτλ) και η δημιουργία νέων.
Παραμένει ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση, με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στην καταστολή και συνεχίζεται η απαξίωση των Δασικών Υπηρεσιών (το προσωπικό τους καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών), ενώ είναι χαρακτηριστική η έλλειψη χρηματοδότησης προς τα αρμόδια δασαρχεία.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διατήρηση όλου του αντιδασικού νομικού πλαισίου, των αντιπεριβαλλοντικών νόμων που θέσπισαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά για να δίνουν διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές ως «δώρα» σε μονοπωλιακούς ομίλους, ειδικά της «πράσινης ανάπτυξης» και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς δε φτάνουν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία του λαού. Οι σοβαρές ελλείψεις δυσχεραίνουν τις εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών, που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών πυρκαγιών εξαντλούνται συμπληρώνοντας εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Την ίδια ώρα χιλιάδες πυροσβέστες παραμένουν στο καθεστώς ομηρίας ως εποχικοί και 5ετούς και 7ετους υποχρέωσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδυναμώνεται και με μετακινήσεις πυροσβεστών σε όφελος της Fraport στα αεροδρόμια, όπως γίνεται στα Χανιά.
Συμπερασματικά, και στη φετινή αντιπυρική περίοδο το μόνο που αναδεικνύεται ξεκάθαρα, είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που προκάλεσαν τις μεγάλες ελλείψεις, αφού οι ανάγκες σε αντιπυρική προστασία, όπως όλες οι λαϊκές ανάγκες, συνθλίβονται κάτω από την υποχρηματοδότηση και τη λογική «κόστους – οφέλους».
Η Περιφερειακή Αρχή (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ), σιωπά για αυτό το σκηνικό των ελλείψεων στην πυροπροστασία. Σιωπά και στο γεγονός ότι έχουν μεταφερθεί βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού – αντιμετώπισης) σε περιφέρειες και δήμους, ενώ δεν διασφαλίζεται το αναγκαίο προσωπικό και οι πόροι που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται. Υπάρχουν μόνο τα ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ σχέδια πολιτικής προστασίας, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστούν, χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό κτλ.
Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρούμε ότι η κατάσταση με τα προβλήματα που υπάρχουν στην πυρασφάλεια, τη δασοπροστασία και συνολικά την Πολιτική Προστασία της Κρήτης δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και χρειάζεται το περιφερειακό συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών και την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων δοκίμων πυροσβεστών στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
- Να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα και η Δασική Υπηρεσία.
Κρατική χρηματοδότηση, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, της περιφέρειας και των δήμων της Κρήτης για αντιπυρική θωράκιση. - Σχεδιασμό, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, με περαιτέρω ίδρυση πυροσβεστικών σταθμών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, και αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμάκιων, σύμφωνα και με τις προτάσεις των υπηρεσιακών οργάνων.
- Την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να γίνει προμήθεια νέων οχημάτων κάθε είδους και καθιέρωση διαρκούς και ουσιαστικού μηχανισμού συντήρησης του παλαιού στόλου των ΠΥ στην Κρήτη.
- Να λυθούν τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε σύγχρονα κτίρια και σωστά χωροταξικά τοποθετημένα, για την αποτελεσματική υποστήριξη της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.
- Να γίνει χορήγηση στο προσωπικό στολών, υπόδησης και λοιπού εξοπλισμού δράσης και ασφάλειας που θα ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.
- Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων σχετικά με την ένταξη του επαγγέλματος στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τη χορήγηση επιδόματος στους τραυματισθέντες ΠΠΥ, να πληρωθούν τα οφειλόμενα «ρεπό», για τη βαθμολογική εξέλιξη των πυροσβεστών, καθώς και για την επαναφορά και την κάλυψη όλων των οικονομικών απωλειών και των δικαιωμάτων, που έχουν υποστεί.
- Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.
- Επίσης, να καταργηθεί το αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, που δίνει διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.
- Επιπλέον, να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στον Άγιο Βασίλειο που έχουν προκύψει σε δημόσιες υποδομές από τις περσινές πυρκαγιές – Αποζημίωση όλων των πληγέντων στον δήμο Αγίου Βασιλείου, στο 100% της ζημιάς για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».