Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η ΛΑ.ΣΥ. Πλατανιά για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη το 2024

Για σημαντικές αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών (φωτισμού και καθαριότητας) για την επόμενη χρονιά (2024) που «αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στην τελευταία του συνεδρίαση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται επιπλέον δυσβάσταχτα βάρη στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται ήδη σκληρά από το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας» κάνουν λόγο σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ. Πλατανιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός εσόδων του Δήμου Πλατανιά από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας ανήλθε σε 5,7 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ για το 2024 φτάνει τα 6,6 εκατομμύρια ευρώ!

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

• Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικία:

– Για την πρώτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,98 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,89 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για τη δεύτερη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,76 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,68 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για την τρίτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,60 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,52 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

• Για τους στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς:

– Για την πρώτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,98 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,89 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για τη δεύτερη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,76 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,68 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για την τρίτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 1,60 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 1,52 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

• Για τους στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως δωμάτια ύπνου των ξενοδοχείων, των ενοικιαζομένων δωματίων, των επιπλωμένων κατοικιών και των ακινήτων που εντάσσονται σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενιαία τιμή 2,78 ευρώ ανά τ.μ. σε όλες τις ζώνες.

• Για επαγγελματικές χρήσεις, καταστήματα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, μπαρ, καφετέριες, κ.λπ.:

– Για την πρώτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 5,03 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 4,02 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για τη δεύτερη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 3,88 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 3,08 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για την τρίτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 3,08 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 2,46 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

• Για επαγγελματικές χρήσεις, οι οποίες λειτουργούν εποχιακά, το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 6,1 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 5,17 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

• Για σούπερ μάρκετ το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 6,9 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 4,18 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

• Για μάντρες – εργοτάξια το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 0,52 ευρώ ανά τ.μ., όσο ήταν και το 2023.

• Για υπαίθριους και ημιυπαίθριους επαγγελματικούς χώρους η χρέωση το 2024 θα γίνεται ανά τ.μ. ως εξής, σύμφωνα με τις τρεις ζώνες και ειδικότερα:

– Για την πρώτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 5,03 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 4,02 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για τη δεύτερη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 3,85 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 3,08 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.
– Για την τρίτη ζώνη το τέλος θα ανέρχεται το 2024 σε 3,08 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 2,46 ευρώ ανά τ.μ. το 2023.

Η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε το αυξημένο ενεργειακό κόστος λειτουργίας του Δήμου που δεν επιτρέπει καμία μείωση. Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης ενόψει του προϋπολογισμού του 2024. Έτσι, ενώ η ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προϋπολογισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών της περιοχής μας, την ίδια στιγμή και την επόμενη χρονιά αυτοί θα είναι οι κύριοι αιμοδότες των εσόδων του Δήμου για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.).

Όσο για τη λεγόμενη ανταποδοτικότητα, αυτή μπορεί να την κρίνει ο κάθε κάτοικος του Δήμου Πλατανιά όταν ο αριθμός του προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες του Δήμου είναι ανεπαρκέστατος, όταν μειώνεται κάθε χρόνο το μόνιμο προσωπικό, όταν η καθαριότητα είναι ζητούμενο και δίνεται σε εργολαβία, ύψους 600.000 ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο έτος 2022, στο πλαίσιο της διαδικασίας διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων, προστέθηκαν επιπλέον 228.245 τ.μ., για τα οποία δεν καταβάλλονταν μέχρι τότε ανταποδοτικά τέλη. Το ελάχιστο όφελος για τον Δήμο αναμενόταν να είναι 346.932,40 ευρώ, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά. Το όφελος αυτό μπορούσε να ανέλθει ή και να ξεπεράσει τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την Οικονομική Υπηρεσία. Ήταν επομένως φανερό από πέρυσι ότι ο Δήμος Πλατανιά είχε και εξακολουθεί να έχει το περιθώριο μιας πολιτικής ελαφρύνσεων αναφορικά με το ύψος των τελών, αλλά επιλέγει συνειδητά όχι μόνο να μην την ακολουθήσει, αλλά να προχωρήσει σε αυξήσεις για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα:

• Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν σήμερα το 95% των φορολογικών βαρών σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού.

• Η υπερφορολόγηση εντείνεται, η οικονομική κρίση και η πανδημία φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους κατοίκους όλης της χώρας, και του Δήμου Πλατανιά, και το κύμα ακρίβειας έχει πάρει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

• Η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους «βυθίζεται». Τα τελευταία χρόνια, στο «όνομα» της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, πέρασαν στους Δήμους πάνω από 200 αρμοδιότητες, χωρίς τους ανάλογους αναγκαίους πόρους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» υπογράμμισε ότι η πολιτική της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά δεν μπορεί να στηρίζεται στην ενίσχυση, γενικά, της λογικής της ανταποδοτικότητας. Επέμεινε πως οι Δήμοι πρέπει να στραφούν στη διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών τους (λειτουργία, μισθοδοσία, ανανέωση στόλου κ.α.) και τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών της περιοχής, που δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα» με το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις τιμές των αγροτικών εφοδίων κ.λπ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» πρότεινε:

• Καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των δημοτικών τελών. Να παρθεί πίσω η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

• Μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους κατοίκους έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο (8.636 ευρώ) και για τους ανέργους του Δήμου μας.

• Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για τις οικογένειες με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των άπορων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων. Πρόπερσι (2021) υπήρξε μία πρώτη μείωση, την οποία η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τις σοβαρές ενστάσεις της για το γεγονός ότι αφορούσε ένα μη ικανοποιητικό αριθμό δυνητικά δικαιούχων, περί τους 600, με συνολικό κόστος όχι πάνω από 55.000 ευρώ. Φέτος ζητήσαμε να υπάρξει οριστική απαλλαγή τουλάχιστον αυτού του κόσμου. Το επιπλέον κόστος αυτής της ελάφρυνσης θα ανερχόταν γύρω στις 100.000 ευρώ, άρα δεν θα ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο. Από τότε, δυστυχώς, όλα στάσιμα ξανά.

• Αύξηση του συντελεστή για Ανώνυμες Εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο.

• Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες που επηρεάζονται από τα έργα ανάπλασης, για όσο καιρό επηρεάζονται.

• Ελάφρυνση στις περιοχές όπου είχαμε τις καταστροφές το 2019.

• Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου του Δήμου.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

• Διεκδίκηση άμεσης και γενναίας χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των αναγκών των κατοίκων του Δήμου και όχι να μετακυλίεται το βάρος στις πλάτες τους.

Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυξήσεις αναφορικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών και δεν τόλμησε να σταθεί δίπλα στις αγωνίες και στις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των αγροτών και των εργαζόμενων στον τουρισμό, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη, ολοένα και πιο ασφυκτική από τη «θηλιά» των αυξανόμενων οικονομικών βαρών, μεταξύ των οποίων και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΒΑ. Μια «θηλιά» που σφίγγει όλο και περισσότερο.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το συμπέρασμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» είναι ότι η Δημοτική Αρχή στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, όπως και πέρυσι, μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Πλατανιά, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις για μέτρα στήριξης και ανακούφισης των κατοίκων του Δήμου, καθώς και ότι θα συνεχίσουν, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, να πρωτοστατούν στον αγώνα για να αισθανθούν, η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Πλατανιά, την καυτή ανάσα των κατοίκων της περιοχής για άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Ανθούσης Δημήτριος
Κουμάκη Αλεξία
Μαριανάκης Στυλιανός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα