Μια ιδιαίτερη νόστιμη γεύση που χαρακτηρίζει το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας με το μικρό σε πάχος και πλατύτερο σε μέγεθος πασπαλισμένο με σουσάμι πάνω και κάτω μέρος του, είναι η πατροπαράδοτη λαγάνα η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας για τη Μεγάλη Σαρακοστή.
Η συνταγή, βέβαια της λαγάνας στο διάβα των αιώνων έχει κάνει τις παραλλαγές της καθόσον η παράδοση την θέλει να παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, να είναι άζυμος άρτος, ονομασία η οποία προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον” που ήταν μια πλακωτή ζύμη παρασκευασμένη από αλεύρι και νερό.
Επάρκεια σε θαλασσινά σε όλα τα καταστήματα πώλησης προϊόντων αλιείας και με τις ψαρόβαρκες την ημέρα αυτή να… ξεκουράζονται μετά από πολυήμερη αλίευση για να είναι πλούσια σε είδη η αγορά.