Η Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά σε ανακοίνωση της για τις καταστροφές από τη θεομηνία, αναφέρει τα εξής: « με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατανιά την περασμένη εβδομάδας αναδεικνύεται το γεγονός ότι τα έντονα και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα τις τελευταίας περιόδου άφησαν πίσω τους τεραστίου μεγέθους καταστροφή. Οι ευθύνες όλων για τις κατολισθήσεις δρόμων, τις καταστροφές υποδομών, καθώς και το κλείσιμο βασικών επαρχιακών οδικών δικτύων, είναι τεράστιες. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αποκλεισμούς δεκάδων χωριών στο Ν. Χανίων, με την πλειοψηφία του συνοικιακού και αγροτικού δικτύου να παραμένει κλειστή, με το εθνικό οδικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση και με διακοπές ρεύματος και παροχής νερού σε πολλές περιοχές του νομού.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται με τον πιο βίαιο τρόπο οι δύο κόσμοι που συγκρούονται! Ο ένας κόσμος έχει προμετωπίδα του την ανάπτυξη με σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια που βλέπουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, γέφυρες και δρόμους να βρίσκονται στο έλεος της φύσης.
Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής και της δημοτικής αρχής του δήμου Πλατανιά που αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών. Όταν βρίσκονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές λόγο ακραίων καιρικών φαινομένων απαιτείται άμεσα και αποτελεσματικά να επιστρατεύονται όλοι οι πυλώνες του κράτους, σε συνεργασία μεταξύ τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Δήμος, περιφέρεια και κυβέρνηση χωρίς σχέδιο προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., χωρίς επαρκές προσωπικό και μηχανήματα. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, δίνουν προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές είναι οι ανάγκες που θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δημιουργείτε το ερώτημα θα ήταν σε τέτοιο βαθμό η καταστροφή εάν τα προηγούμενα γίνονταν παρεμβάσεις και καθαρισμοί στα ρυάκια, αν υπήρχε προσανατολισμός σχετικών αντίστοιχων παρεμβάσεων στη λογική της πρόληψης, εάν το φράγμα του Βαλσαμιώτη έπαιζε το ρόλο του, εάν η μελέτη που από το 1990 υπάρχει «στα χαρτιά» προχωρούσε το φράγμα Σεμπρωνιώτη – Παπαδιανών, εάν δεν χρειαζόταν να περάσουν εννιά χρόνια δημοτικής και περιφερειακής θητείας για να προχωρήσει το σχέδιο για τη λεκάνη του Ταυρωνίτη.
Με βάση τα παραπάνω τίθεται το μεγάλο ερώτημα αν θα μπορούσε να αποτραπεί η σε τέτοια έκταση βιβλική καταστροφή!
Κι όμως υπάρχει ειδική Μελέτη από τον Ιανουάριο του 2017 που εκπονήθηκε από κοινοπραξία ειδικών μελετητών για λογαριασμό της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτη».
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την εγκληματική έλλειψη – απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού από πλευράς δημοτικής – περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους.
Το πραγματικά σύγχρονο εν έτη 2019 είναι η έγκαιρη πρόληψη και θωράκιση από ακραία καιρικά φαινόμενα. Με έναν επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό που άμεσα θα υλοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής προστασίας, όλα τα έργα και τις υποδομές για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.
Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και όλος ο λαός του δήμου Πλατανιά πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να διεκδικήσει:
1. Κήρυξη του Νομού Χανίων και των πληγέντων περιοχών του Νομού Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
2. Άμεση αποκατάσταση του επαρχιακού δικτύου και των γεφυρών που καταστράφηκαν και ασφαλής σύνδεση με τα αποκλεισμένα χωριά. Αποκατάσταση και ασφαλής κυκλοφορία στον ΒΟΑΚ. Άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της πρόσβασης, της ηλεκτροδότησης, των δικτύων ύδρευσης – άρδευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη. Εξασφάλιση στέγασης και ενίσχυσης πλημμυροπαθών, πιθανά και των αποκλεισμένων που θα πάρει χρόνο η αποκατάσταση της σύνδεσης.
3. Άμεση και στο σύνολό τους η καταγραφή των ζημιών, σε σπίτια, αγροικίες, επαγγελματικές στέγες, μικρές επιχειρήσεις, εμπορεύματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%). Έκτακτη άμεση ενίσχυση των μικροεπιχειρήσεων και αγροτοκτηνοτρόφων.
4. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
6. Αποκλειστικά δωρεάν και με ασφάλεια μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, καθώς και δωρεάν μετακίνηση όλων των πληγέντων από και προς τις πληγείσες περιοχές.
7. Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και προστασίας με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με ευθύνη του κράτους, για να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα.
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη διεκδίκηση, στην ανάδειξη και στην πίεση όλων των αιτημάτων του λαού της περιοχής για άμεση ανακούφιση βάζοντας μπροστά τις λαϊκές ανάγκες».