Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η Λαμπρή

Οι μέρες της μεγάλης τεσσαρακοστής κύλισαν γοργά χωρίς καλά να το καταλάβουμε. Εφτασε η μεγάλη μέρα της Αναστάσεως του Κυρίου ημών και Σωτήρος του κόσμου Ιησού Χριστού. Την ημέρα αυτή την προσμένουμε με λαχτάρα όλοι οι Χριστιανοί,  αλλά πιο πολύ τα μικρά παιδιά, που περιμένουν τα δώρα από τους γονείς, συγγενείς και νονούς. Οι άνθρωποι κάθε τόπου έχουν τα ήθη και έθιμά τους, τη γλώσσα τους και τις τοπικές τους ενδυμασίες, τα τραγούδια τους, τους χορούς των, τα γεύματά τους, τα ποτά τους κ.λπ. Εδώ εμείς οι Χριστιανοί  οι ορθόδοξοι το Πάσχα το γιορτάζουμε με λαμπρότητα και με κατάνυξη. Η προετοιμασία γίνεται έγκαιρα εις το κάθε τι ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα της Λαμπρής, την ημέρα της χαράς  και της αγάπης. Οι εκκλησίες  ντύνονται τα χαρμόσυνά τους, οι λειτουργοί αφαιρούν τα λυπητερά ενδύματα της εβδομάδας των Παθών και ντύνονται τα ανοιχτού χρώματος φωτεινά τους που προσδίδουν και το ανάλογο μήνυμα της χαράς που απαιτεί η μεγάλη μέρα της Αναστάσεως. Ο κόσμος εφόσον τελικά ευδόκησε και άνοιξε o καιρός μετά τις συνεχιζόμενες βροχές και τα κρύα που άρχισαν από την Πρωτοχρονιά κυρίως και συνεχίστηκαν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την καλοκαιρία ξεχύνεται στην ύπαιθρο, τα χωριά ή στα κέντρα διασκεδάσεως και να περάσει το Πάσχα όσο πιο ευχάριστα και παραδοσιακά μπορέσει.

Οι προετοιμασίες γίνονται εγκαίρως σε όλες τις λεπτομέρειες. Το βάψιμο των αβγών, οι πασχαλινές κουλούρες και αυτές και τα κουλουράκια το ίδιο. Βασικό πασχαλιάτικο γεύμα συνήθως είναι ο οβελίας (το αρνί ή κατσίκι στη σούβλα) και το παραδοσιακό κοκορέτσι. To Πάσχα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα και στον στρατό. Toυ καιρού επιτρέποντος γίνονται μεγάλα κιόσκια που ντύνονται με τρυφερά κλαδιά που να χωρούν όλοι, στρατιώτες και επισκέπτες, να καθίσουν. Ανοίγουν αυλάκι τέτοιο που να τοποθετηθούν οι σούβλες και να καρφωθούν πάσσαλοι. Από πολύ νωρίς το πρωί ανάβουν οι φωτιές ώστε τα ψητά να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Ο ψήστης καλό θα είναι, αν είναι δυνατόν, να έχει κάποια εμπειρία ώστε να δεθεί καλά το αρνί ή κατσίκι στη σούβλα να μην κρεμάσει από την πλάτη, αλλά να ψηθεί ομοιόμορφα και καλά γι’ αυτό αρχίζει το ψήσιμο πρωί για να είναι έτοιμο το μεσημέρι. Τα παραδοσιακά τραγούδια αρχίζουν, το πλούσιο γεύμα σερβίρεται από τα σβέλτα φανταράκια. Τους επισκέπτες υποδέχονται άλλα πάλι άτομα της υποδοχής, πρόσχαρα με τις ευχές “Χριστός ανέστη” και “αληθώς ανέστη” και με θερμό καλωσόρισμα.  Αυτά από ό,τι θυμάμαι. Μετά το γεύμα το γλέντι ανάβει με χορούς και τραγούδια που κρατούν μέχρι αργά το απόγευμα. Το ίδιο γλεντοκόπι γίνεται και σε σπίτια πολλές φορές, αλλά και σε παραδοσιακά κέντρα.

Ο χαιρετισμός  είναι “Χριστός ανέστη” και η απάντηση “Αληθώς ανέστη” συνεχίζεται (πρέπει να  συνεχίζεται) μέχρι της Αναλήψεως.

*αξιωματικός ε.α., ιεροψάλτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα