Επερώτηση με θέμα: “Για τη συνεχιζόμενη εγκατάλειψη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά”, η οποία θα συζητηθεί στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο, στις 4 Μαίου, γνωστοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας στο ζήτημα της συντήρησης του κτηρίου αλλά και της υποστελέχωσης.
Αναλυτικά, αναφέρει:
«Προς τον κ. Περιφερειάρχη,
Επανερχόμαστε στο θέμα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά, τις τεράστιες ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σχετική Επερώτηση στην περιφέρεια είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης τον Μάρτιο του 2022 και Ερώτηση στη βουλή είχε καταθέσει, στις 01/02/2022, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση με την εγκατάλειψη του ΙΑΚ παραμένει η ίδια. Mε τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υποδομές και σε κρατική χρηματοδότηση να παρεμποδίζουν τη λειτουργία του και να δυσχεραίνουν το έργο που επιτελεί για την ανάδειξη των αρχειακών θησαυρών και την απόδοσή τους στην επιστημονική και άλλη έρευνα.
Η ευθύνη για την απαξίωση του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά βαραίνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αλλά και την περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές που αποδέχονται την υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση για το Ι.Α.Κ, μολονότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο (αναφορικά με τον αριθμό και τον πλούτο των εγγράφων και άλλων ντοκουμέντων) από τα περιφερειακά αρχεία της χώρας, με 100 χρόνια ζωής και προσφοράς.
Συγκεκριμένα, από τη μια μεριά η διοίκηση της περιφέρειας αρκείται στην παραδοχή της κατάστασης και σε αόριστες υποσχέσεις και από την άλλη η κυβέρνηση βαφτίζει «το κρέας ψάρι» παρουσιάζοντας ως άθλο την πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που υλοποιεί, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις!
Γιατί και για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (ΙΑΚ) στα Χανιά, όπως για όλες τις λαϊκές ανάγκες, το κράτος, με όλες τις κυβερνήσεις, έχει «συνέχεια» σε βάρος των λαϊκών αναγκών με σκοπό να αβγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων, έχει «συνέχεια» και στις δικαιολογίες, στην προκλητικότητα με την οποία ξεδιάντροπα προσπαθούν να εξαπατήσουν τον λαό.
Έτσι, η κυβέρνηση παινεύεται για την έγκριση δεκαπέντε (15) θέσεων μονίμου προσωπικού για όλα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε όλη τη χώρα! Κι αυτό όταν για το ΙΑΚ η ίδια επιβεβαίωνε τον Γενάρη του 2022 πως υπηρετούν συνολικά μόνο 5 υπάλληλοι: 3 μόνιμοι (ΠΕ Αρχειονόμων, ΤΕ Ταξινόμων, ΠΕ Διοικητικός/Οικονομικός) και 2 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ 86 Πληροφορικής και ΠΕ 06 Αγγλικής), Δηλαδή επιβεβαίωνε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, όχι μόνο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αλλά ακόμη και με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις που είναι συνολικά 9: (2 ΠΕ Αρχειονόμων, 1 ΠΕ Διοικητικός και / ή Οικονομικός, 1 ΠΕ Ιστορικών – Αρχαιολόγων, 1 ΤΕ Ταξινόμων, 1 ΤΕ Διοικητικός – Λογιστικός, 1 ΤΕ Συντηρητών Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, 1 ΤΕ Πληροφορικής, 1 ΔΕ Αρχειοθετών – Ταξινόμων).
Για τις δαπάνες που δεν καλύπτονται (κατά καιρούς υπήρξαν προβλήματα στο ΙΑΚ ακόμη και με την πληρωμή των ενοικίων, των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος) η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα …
Αναφορικά με το κτίριο που δε διαθέτει τους αναγκαίους χώρους, που για χρόνια είναι ασυντήρητο και που δεν πληροί τις προϋποθέσεις φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού, το οποίο κινδυνεύει εκτεθειμένο στην υγρασία, «στοιβαγμένο» ακόμη και στους διαδρόμους μεταξύ των αρχειοστασίων και ουσιαστικά αφύλακτο, με σοβαρές ελλείψεις προστασίας, η Κυβέρνηση διαφημίζει ότι το 2021 εγκρίθηκαν τα Τεύχη Διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της «Μελέτης επισκευής του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ΙΑΚ Χανίων» με προεκτιμώμενη αμοιβή 213.739,60 €. Δηλαδή «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» για τη συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου και απόλυτη σιωπή για την ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου χώρου και ανέγερσης νέου κτιρίου για τη στέγαση του ΙΑΚ.
Μαζί με την ευθύνη των κυβερνήσεων γι’ αυτή την ντροπιαστική κατάσταση, ευθύνη έχει και η περιφερειακή αρχή που δε διεκδικεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις απρόσκοπτης λειτουργίας του Ι.Α.Κ, συγκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες του κεντρικού κράτους και αφήνοντας εκτεθειμένους πολύτιμους αρχειακούς θησαυρούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κρίνει επιβεβλημένο η περιφέρεια να πάρει θέση (όχι φραστικής, αλλά έμπρακτης στήριξης), με διεκδίκηση από την κυβέρνηση για:
- Στελέχωσή του Ι.Α.Κ. με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την πλήρη κάλυψη όλων των λειτουργικών του αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Άμεση συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου στέγασης του ΙΑΚ, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφαλούς φύλαξης του πολύτιμου αρχειακού υλικού και κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους. Παράλληλα, εξεύρεση κατάλληλου χώρου και ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του ΙΑΚ, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του και απρόσκοπτης πρόσβασης του κρητικού λαού».