Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η λειτουργία των συλλογικών οργάνων του Δήμου Πλατανιά την περίοδο της πανδημίας

Στην περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, όλα έχουν ανατραπεί. Ανατροπές υπήρξαν και στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων. Αναφέρομαι στις συνεδριάσεις των Επιτροπών και των Δημοτικών Συμβουλίων, οι οποίες έπαψαν, για λόγους ασφαλείας, να είναι διά ζώσης.

Είναι πρόβλημα αυτό; Ναι, κατά την προσωπική μου άποψη. Και είναι πρόβλημα ειδικά σε Δήμους όπως ο Δήμος Πλατανιά, όπου καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 23 συνολικά που έγιναν το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, δεν πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη! Αντίθετα, έγιναν μόλις 4 συνεδριάσεις διά ζώσης (λόγω των δικαιολογημένων μέτρων ασφαλείας) και 19 διά περιφοράς, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν ελάχιστες δυνατότητες ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, μεταξύ του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που υποχρέωση και του Δήμου είναι να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις πρωτοβουλίες, που θα φέρουν στο επίκεντρο τις μεγάλες ανάγκες του λαού της περιοχής, και κυρίως θα συμβάλλουν στο να ελαφρύνουν και να στηρίξουν όλους όσους πλήττονται.

Η δυνατότητα των συνεδριάσεων διά περιφοράς, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν είναι φυσικά εκτός θεσμικού πλαισίου. Ωστόσο, η πραγματοποίηση των συνεδριάσεων, μόνο διά περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη επί σειρά μηνών, φανερώνει την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών, που απαιτούν οι συνεδριάσεις, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να γίνονται διά ζώσης, να γίνονται έστω με τηλεδιάσκεψη. Είναι θέμα ουσίας. Είναι θέμα σεβασμού του θεσμικού ρόλου κάθε δημοτικού συμβούλου και ιδιαίτερα της Αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος. Είναι θέμα Δημοκρατίας στην πράξη.

Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πλατανιά. Από τις 47 συνεδριάσεις σε καιρό πανδημίας, οι 46 έχουν γίνει διά περιφοράς και μόλις μία (η τελευταία) με τηλεδιάσκεψη.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω τη Δημοτική Αρχή, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν σοβαρές δικαιολογίες γι’ αυτή την κατάσταση. Σοβαρή δικαιολογία, για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ότι ενδεχομένως υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν έχουν ούτε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ούτε laptop, ούτε καν μία ταμπλέτα (tablet) για να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη! Το αναφέρω αυτό, γιατί ο Δήμος Πλατανιά προχώρησε, μετά από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε διαγωνισμό για την αγορά tablets, τα οποία θα δοθούν στους δημοτικούς συμβούλους.

Ο διαγωνισμός υπήρξε άγονος και θα επαναπροκηρυχθεί, όπως μαθαίνω. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να περιμένουμε έως ότου ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και γίνει η προμήθεια των tablets για να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά να γίνονται έστω με τηλεδιάσκεψη.
Επαναλαμβάνω: είναι θέμα ουσίας, είναι θέμα σεβασμού του θεσμικού ρόλου κάθε δημοτικού συμβούλου και ιδιαίτερα της Αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος και φυσικά είναι θέμα Δημοκρατίας στην πράξη. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Πρώτα και κύρια από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, αλλά και απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι, σεβόμενοι τον θεσμικό τους ρόλο, οφείλουν να ζητήσουν την άμεση εφαρμογή του αυτονόητου.

Στυλιανός Μαριανάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά
9/12/2020


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα