Η κατάθλιψη «χτυπά» 16 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό του4,7% του πληθυσμού παλεύει με τη νόσο.
Έρευνα που αναδημοσιεύει η huffingtonpost, έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά προσωπικές αντωνυμίες, όπως «εγώ» κι «εμένα» είναι πιθανότερο να νοσήσουν από κατάθλιψη. Όσον αφορά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι λέξεις που προμηνύουν κατάθλιψη είναι λέξεις που δηλώνουν εχθρότητα ή μοναξιά, όπως «συναισθήματα» και «δάκρυα».
Η έρευνα επισημαίνει ότι οι υπολογιστές είναι σε θέση να ανιχνεύουν τα άτομα που μελλοντικά ίσως νοσήσουν από κατάθλιψη από αυτά που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αλγόριθμοι για τον εντοπισμό τους ίσως είναι αποτελεσματικότεροι από τη συμοπλήρωση ερωτηματολογίων που καταγράφουν τη διάθεσή σου.
«Αυτά που οι άνθρωποι γράφουν διαδίκτυο είναι μια πτυχή της ζωής τους που είναι δύσκολο να εντοπίσουν οι γιατροί και οι ερευνητές. Είναι μια διάσταση που είναι σχετικά ανεκμετάλλευτη σε σύγκριση με τους βιοφυσικούς δείκτες της νόσου», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Σβαρτς.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις αναρτήσεις 1.175 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Ο υπολογιστής ήταν εξίσου αποτελεσματικός στη διάγνωση της κατάθλιψης ως κλίμακα αυτοαναφοράς, έδειξαν τα αποτελέσματα.