Κύριε διευθυντά
η λιμνούλα στον Καλαθά είναι ένας βουρκότοπος γεμάτος σκουπίδια την στιγμή που θα μπορούσε να είναι ένα επιπλέον στολίδι στην όμορφη παραλία του Καλαθά!
Φαντάζομαι ότι οι επισκέπτες Έλληνες και ξένοι βλέποντας αυτή την εικόνα θα αποστρέφουν αμέσως τα βλέμματά τους.
Η λιμνούλα αυτή πρέπει να τροφοδοτείται από κάποια πηγή γλυκού νερού.
Η μικρή αυτή πηγή είναι πολύτιμη και σημαντική από κάθε άποψη! Καταρχήν ξεδιψά ζώα και πουλιά και συνάμα δημιουργεί ένα κατάλληλο οικοσύστημα, για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής!
Για την αποκατάσταση και ανάδειξή της θα πρέπει να παρέμβει ο Δήμος Χανίων.
Όταν λέμε αποκατάσταση εννοούμε να αφαιρεθούν τα παντός είδους σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τον χώρο!
Και βεβαίως να γίνει χημική ανάλυση του νερού ως προς την σύστασή του (αλατότητα, καθαρότητα, κ.λπ.).
Συνεπώς, προτείνω στον Δήμο Χανίων να καθαρίσει και να αναδείξει αυτό το μικρό οικοσύστημα! Δεν θα χρειαστούν παρά ελάχιστα χρήματα ενώ η λιμνούλα θα “δέσει” με την όμορφη παραλία και θα αναδείξει τον Καλαθά γενικότερα!
Σημειωτέον ότι ανάλογη περίπτωση στον ποταμό Μορώνη είχε άριστα αποτελέσματα από κατοίκους και φορείς της Σούδας!
Σύμφωνα με καταγραφή του WWF
Ο μικρός υγρότοπος έκτασης 5,6 στρεμμάτων στις εκβολές του Kαλαθορέματος στον Καλαθά Δήμου Χανίων είναι στον κατάλογο Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων του Αιγαίου, με κωδικό «KRI187 – Εκβολή Καλαθορέματος». Σύμφωνα με το απογραφικό δελτίο του «Υγροτοπίου Νήσων» του WWF αποτελεί εποχικό ρύακα που διατηρεί υφάλμυρο νερό στην κοίτη του κοντά στην θάλασσα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου σχηματίζοντας ένα λιμνίο. Στην παραλία δίπλα στον υγρότοπο υπάρχουν υπολείμματα αμμοθινών.
Κατερίνα ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες!
Μπράβο Μιχάλη,κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδειχθούν ως τόποι επισκεψιμότητας και οχι εμπορίου, οι μικροί ”παράδεισοι” για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, όση ακόμη έχει απομείνει που βρίσκονται γύρω μας,που δυστυχώς για πολλούς, είναι τόπος απόθεσης των σκουπιδιών τους….