Ο πλανήτης είναι γεμάτος από μυριάδες οργανισμούς, μικρούς και μεγάλους, που συνυπάρχουν δίπλα μας (κοντά ή και μακριά μας) άλλοτε διακριτικά και άλλοτε όχι και τόσο διακριτικά. Και μπορεί στην Ελλάδα να εκνευριζόμαστε αν μας τσιμπήσει κουνούπι, ή –στη χειρότερη- αν μας δαγκώσει κάποιο φίδι, στον υπόλοιπο κόσμο όμως υπάρχουν τσιμπήματα και δαγκωματιές που προκαλούν φριχτό πόνο και διάφορα προβλήματα σε όποιον ατυχή γίνει αποδέκτης τους. Και δεν μιλάμε για δαγκωματιές κροκοδείλων ή καρχαριών, που είναι πραγματικά ακραίες. Υπάρχουν πλασματάκια πολύ μικρότερα και φαινομενικά ακίνδυνα που όμως κάνουν μεγάλες ζημιές. Παρακάτω θα δούμε παρέα μερικά από τα πιο επικίνδυνα πλάσματα του πλανήτη.
Βραζιλιάνικες αράχνες
Ναι εντάξει. Αν δείτε μια αράχνη αποκλείεται να τη ρωτήσετε την καταγωγή της. Το πιθανότερο να απομακρυνθείτε γρήγορα και διακριτικά ή να επιχειρήσετε να τη… βγάλετε από τη μέση. Γενικότερα οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν τις αράχνες ενώ υπάρχει και καταγεγραμμένη ασθένεια, η αραχνοφοβία. Επίσης είναι μάλλον απίθανο να διασταυρωθεί κάποιος με μεγάλη αράχνη εκτός και αν μένει σε περιοχή όπως η Βραζιλία ή η Αυστραλία. Ο κανόνας λέει πως οι αράχνες αποφεύγουν τους ανθρώπους, όμως υπάρχει περίπτωση να δαγκώσουν αν αισθανθούν απειλή. Τα περισσότερα δαγκώματα αράχνης πονάνε όπως τα τσιμπήματα εντόμων, όμως το πιο επικίνδυνο δάγκωμα το κάνει η βραζιλιάνικη αράχνη. Επιθετικές και εξαιρετικά δηλητηριώδεις προκαλούν οδυνηρές πληγές και έντονο πόνο. Λίγο μετά το «θύμα» τους εμφανίζει εφίδωση και πιθανότατα να έχει αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά, υποθερμία, θολή όραση και συμπτώματα που παραπέμπουν σε σοκ. Το δάγκωμα του αρσενικού είναι ακόμα πιο επώδυνο και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, το «θύμα» μπορεί να καταλήξει. Ηθικό δίδαγμα: μακριά από αράχνες.
Σαύρες Χίλα
Αυτές οι σαυρίτσες είναι οι μόνες δηλητηριώδεις στις ΗΠΑ, αλλά απαντώνται και στο Μεξικό. Συνήθως πρόκειται για νωθρά ζώα και σχεδόν αποκλείεται να σας δαγκώσουν. Με περίπου 36 εκατοστά μήκος, μεγάλο κεφάλι, μικρά μάτια και δυνατό ρύγχος οι σαύρες Χίλα (Gila Monsters) κυνηγούν μικρά θηλαστικά, πουλιά, φίδια, έντομα. Αφού τα δαγκώσουν συνεχίζουν να «μασουλούν» το θύμα τους για να γεμίσουν το σώμα του δηλητήριο και έτσι να το σκοτώσουν. Εχουν δόντια μακριά και μυτερά που έτσι και γαντζωθούν σε ιστό είναι πολύ δύσκολο να «ξαγκιστρωθούν» από αυτόν. Το δάγκωμά τους πονάει τρελά και στην περίπτωση μικρών θηραμάτων είναι θανατηφόρο. Ο άνθρωπος πάλι, αν δαγκωθεί από σαύρα Χίλα πονάει τρομερά. Αν ταξιδέψετε στην Αμερική, μην επιχειρήσετε να χαϊδέψετε σαύρα!
Μυρμήγκι Bullet
Στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής υπάρχει ένα μυρμήγκι που φτάνει τα 3 εκατοστά σε μήκος και δαγκάνες που αν σας δαγκώσουν ο πόνος είναι τραγικός. Καταρχάς να πούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασταυρωθείτε με τέτοιο μυρμήγκι, μα ακόμα και αν διασταυρωθείτε είναι μάλλον απίθανο να σας τσιμπήσει, όμως ο πόνος από το τσίμπημά του περιγράφεται από όσους τον έζησαν «τόσο έντονος, σαν να περπατάς πάνω σε αναμμένα κάρβουνα με ένα καρφί τριών εκατοστών χωμένο στο πόδι σου». Κάποιοι άλλοι παρομοιάζουν το δάγκωμα «σαν πυροβολισμό», εξ ου και το όνομα. Σε κάθε περίπτωση πονάει και πονάει πολύ για περίπου ένα εικοσιτετράωρο.
Μαϊμούδες
Καθόλου σύνηθες στη Δύση, ωστόσο στη Νότια Αμερική, την Ασία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία υπάρχει περίπτωση μαϊμού να δαγκώσει άνθρωπο. Και παρά τα συμπαθέστατα μουτράκια τους οι μαϊμούδες είναι εντυπωσιακά δυνατές με ισχυρά σαγόνια και αιχμηρά δόντια. Ένα δάγκωμα από μαϊμου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή των ιστών, αλλά η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από βακτήρια και ιογενείς παθογόνους παράγοντες που βρίσκονται στο στόμα τους, ενώ υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν λύσσα η οποία είναι θανατηφόρα αν δεν θεραπευτεί άμεσα. Ακόμα, μπορεί να μεταδώσουν σοβαρότατο έρπη που οδηγεί σε εγκεφαλικές φλεγμονές. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή είναι μια: μακριά τα χέρια από μαϊμούδες και αν δαγκωθείτε ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Τσιμπούρια
Αν σας τσιμπήσει, το πιθανότερο είναι να μην το αισθανθείτε. Τα τσιμπούρια εγχέουν ένα είδος «αναισθητικού» για να μην τα καταλαβαίνουμε. Μετά τρυπούν το δέρμα και χώνονται όσο το δυνατόν βαθύτερα αφήνοντας τα πόδια και ένα κομμάτι από το σώμα τους έξω από το «θύμα» τους. Στη συνέχεια αρχίζουν να τρέφονται από το αίμα εκείνου που τσίμπησαν. Ενώ το τσιμπούρι πίνει το αίμα σας, σας μεταφέρει μερικά από τα δικά του υγρά και εκεί ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα (αν δηλαδή θεωρηθεί μικρό πρόβλημα να έχεις κολλημένο πάνω σου ένα τσιμπούρι που σου ρουφάει το αίμα!). Τα τσιμπούρια μπορούν να μολύνουν με διάφορες ασθένειες έναν άνθρωπο με μεγαλύτερη απειλή τη νόσο Lyme που δημιουργεί σοβαρούς πονοκεφάλους, παράλυση του προσώπου, αρθρίτιδα, πόνο στους τένοντες και τους μυς, ταχυκαρδία, ζάλη, νευρόπονους και άλλα καθόλου όμορφα… Μακριά από τσιμπούρια λοιπόν!
Κροταλίες
Το δάγκωμα φιδιού λένε πως δεν το ξεχνάς ποτέ. Καλύτερα όμως να μην μάθουμε αν είναι αλήθεια. Οι κροταλίες δαγκώνουν μεταφέροντας στο θύμα τους μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου. Η ζημιά φυσικά δεν προέρχεται από τα δόντια του φιδιού, αλλά από το δηλητήριο που «χύνει» κατά το δάγκωμα. Ο πόνος είναι τεράστιος λένε όσοι τον «δοκίμασαν» και πέρα από τους δυνητικά θανατηφόρους τύπους δηλητηρίου υπάρχουν κάποιοι που είναι τόσο τοξικοί, ώστε προκαλούν σοβαρές βλάβες και πόνους στους ιστούς. Αυτό που συμβαίνει κατά το δάγκωμα είναι πως οι ιστοί του σημείου που δαγκωθήκατε «πεθαίνουν» και το αίμα ξεχνά πώς να πήζει σωστά. Το δηλητήριο του κροταλία είναι αιμοτοξικό που σημαίνει πήξη του αίματος και νέκρωση του σημείου. Αν ο κροταλίας σας δαγκώσει σε ευαίσθητο σημείο, όπως ας πούμε στο λαιμό κινδυνεύετε ακόμα και με θάνατο. Τα περισσότερα πάντως δαγκώματα δεν είναι μοιραία αν χορηγηθεί αντίδοτο μέσα σε 6-48 ώρες από το περιστατικό. Ο πόνος όμως θα σας συνοδεύει για αρκετό διάστημα…
Μύγα τσε τσε
Αν ταξιδέψετε στην υποσαχάρια Αφρική δεν αποκλείεται να τις συναντήσετε. Μοιάζουν με τις γνωστές μύγες που συχνάζουν παντού και είναι ενοχλητικές, μόνο που οι τσε τσε δαγκώνουν και τρέφονται με αίμα. Το δάγκωμά τους προκαλεί ελαφρύ πόνο και ερεθισμό, αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Η μύγα τσε τσε είναι φορέας παρασιτικού οργανισμού που προκαλεί μια νευρολογική πάθηση η οποία μοιάζει με την μηνιγγίτιδα και την εγκεφαλίτιδα, γνωστή ως «αφρικανική αρρώστια ύπνου». Τα συμπτώματα δεν είναι αστεία, όμως με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα –ειδικότερα αν αυτή δοθεί έγκαιρα- γλιτώνετε τα νευρολογικά συμπτώματα. Χωρίς θεραπεία η ασθένεια είναι θανατηφόρα και πολλοί έχουν πεθάνει από αυτή…
Κουνούπια
Είναι εκνευριστικά και αφήνουν κοκκινίλες, αλλά αυτό στην Ελλάδα, όπου είμαστε μάλλον τυχεροί. Τα κουνούπια αναφέρονται συχνά ως τα πιο επικίνδυνα ζώα στον πλανήτη αφού, με το δάγκωμά τους, μπορούν να μεταδώσουν διάφορες μολύνσεις αλλά και πληθώρα σοβαρών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Zika, ο ιός του δυτικού Νείλου, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και μαλάρια. Ουσιαστικά η μαλάρια (ελονοσία) είναι η πλέον επικίνδυνη ασθένεια αφού προκαλεί περί τους 400.000 θανάτους ετησίως. Τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από κάθε άλλο ζώο, οπότε δεν είναι μόνο ενοχλητικά. Είναι μικροί δολοφόνοι!
Για περισσότερα δείτε ακόμα και τα:
www.rd.com/list/most-dangerous-animal-bites
www.healthline.com/health/bug-bites#pictures-of-different-bites-and-stings
www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/symptoms
www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-photos/how-to-identify-common-bug-bites.aspx
https://listverse.com/2021/09/23/top-10-things-you-really-dont-want-biting-you