■ Διηγείται… εν πλω τις ιστορίες του λιμανιού των Χανίων
Στο φυσικό της χώρο… στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων βρίσκεται η “Λουλού” η θρυλική βάρκα που για χρόνια από τη δεκαετία του ’60 ήταν συνυφασμένη με τη λειτουργία του Καρνάγιου των “Παριωτάκηδων”.
H βάρκα από το 2013 είχε εγκαταλειφθεί και είχε υποστεί σημαντικές ζημιές. Στo πλαίσιo της δράσης “Ανοιχτά Πανιά” της ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ από την ομάδα Errands μελετήθηκε και σχεδιάστηκε η ανακατασκευή της, που πραγματοποιήθηκε από τον Χανιώτη καραβομαραγκό κ. Χαρίλαο Ξυφανταράκη.
Χθες το πρωί η βάρκα στα πλαίσια του προγράμματος ανακατασκευής της επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και πάλι κάνοντας της διαδρομή μεταξύ του μώλου και του παλιού καρνάγιου, δίνοντας την ευκαιρία στους επιβάτες να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν, ωστόσο προβλέπεται οι διαδρομές να γίνουν σήμερα Δευτέρα, όπως και αύριο και μεθαύριο.
Το Σάββατο τη διαδρομή επανέλαβε ο ναυπηγός της βάρκας ο κ. Γιώργος Παριωτάκης και ξαναθυμήθηκε ιστορίες από τη “Λουλού” στα χρόνια που λειτουργούσε το καρνάγιο. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στις διαδρομές-αφηγήσεις της δράσης θα μπορούν να επιβιβάζονται στη βάρκα η οποία θα κάνει τη «γνωστή» της διαδρομή, ενώ ένας/μία αφηγητής/τρια από τα Χανιά θα διηγείται ιστορίες σχετικά με την ίδια τη βάρκα, το λιμάνι, άλλα καΐκια, το καρνάγιο, κ.ά. Στόχος της δράσης αυτής είναι η καταγραφή προφορικών, προσωπικών μαρτυριών σχετικές με το λιμάνι των Χανίων όπως το έχει βιώσει η τοπική κοινότητα. Η διαδικασία θα βιντεοσκοπείται και θα αποτελέσει υλικό για την παρουσίαση του έργου στην εικαστική έκθεση στο χώρο της πύλης Sabbionara (16-29/12/2022, εκτός επίσημων αργιών).
Η “Λουλού” σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσιάζεται στη σχετική δράση ναυπηγήθηκε στα Χανιά το 1967 από τον Γιώργο και τον Κυριάκο Παριωτάκη. Η βάρκα ήταν το μέσο μεταφοράς ανθρώπων και υλικών από το καρνάγιο προς το μώλο του Ενετικού λιμανιού. «Για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με τη φυσιογνωμία του λιμανιού. Με το κλείσιμο του καρνάγιου, η βάρκα έμεινε στο μώλο και διαλύθηκε σταδιακά. Το 2013 αποσαθρωμένη πια, απομακρύνθηκε οριστικά από το λιμάνι. Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας, επιβλήθηκε η καταστροφή ξύλινων αλιευτικών καϊκιών με αποζημίωση, με αποτέλεσμα αρκετά ξύλινα σκαριά στην περιοχή των Χανιών να διαλυθούν» τονίζεται.
Αναφορικά με το έργο της ομάδας Errands «είναι μια δράση έρευνας και ανακατασκευής της χαμένης, αγαπημένης βάρκας των Χανιωτών. Η ομάδα χρησιμοποιεί ως μεθοδολογία τη διερεύνηση της ιστορίας του καρνάγιου και του ενετικού λιμανιού, μέσα από την ιστορία της Λουλού καθώς και την ανάσυρση παραδειγμάτων καταστροφής καϊκιών στη περιοχή λόγω της πρόσφατης ευρωπαϊκής οδηγίας. Στόχος του έργου είναι σύνδεση της τοπικής κοινότητας με την ιστορία της βάρκας Λουλού καθώς και η ευαισθητοποίηση της γύρω από τη ναυπηγική τέχνη».
ΔΡΑΣΕΙΣ
Στα πλαίσια του προγράμματος και της σχετικής χρηματοδότησης (19.000 ευρώ) από το πρόγραμμα “Ανοικτά Πανιά” πέρα από την ανακατασκευή της βάρκας προβλέπεται:
• Βίντεο και φωτογραφική τεκμηρίωση της ανακατασκευής της Λουλού, από φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με την ομάδα Errands (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022)
• Διάλεξη της ομάδας Errands, με θέμα την καλλιτεχνική της πρακτική (16/12/2022 στις 18:00). Η διάλεξη θα περιλαμβάνει οπτικό και ηχητικό υλικό από την προετοιμασία της βάρκας Λουλού, καθώς και παρουσίαση της μεθοδολογίας εργασίας της ομάδας μέσα από παραδείγματα παλαιότερων έργων της.
• Η ομάδα θα επανενεργοποιήσει την αρχική διαδρομή της Λουλού μεταξύ του ενετικού λιμανιού και του παλιού καρνάγιου, προσφέροντας μια σειρά από διαδρομές-αφηγήσεις ανοιχτές στο κοινό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες (Δεκέμβριος 2022).