Μία ακόμη παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο και τα νεφελώματα εις ότι αφορά την οριστική εξάλειψη της σοβαρής αυτής ασθένειας εξακολουθούν να υφίστανται. Πέρασαν τόσες δεκαετίες και ενώ η πρόοδος έχει συντελεστεί, εντούτοις κανείς δεν λέει πως νίκησε τον καρκίνο οριστικά.
Οι θεωρίες είναι πολλές και άλλες τόσες οι φήμες. Άλλοι μιλούν και αναφέρονται σε συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, άλλοι για σπατάλη κονδυλίων για την έρευνα, άλλοι για την σωστή διατροφή και άσκηση, ενώ δεν είναι και λίγες οι θεωρίες περί πρόκλησης του καρκίνου από ψυχικά αίτια και πάνω απ΄όλα το στρες, το άγχος και την στεναχώρια.
Οι εναλλακτικοί ιατροί συγκρούονται με τους κλασικούς, καταδικάζουν την χημειοθεραπεία, την ίδια στιγμή που για πολλούς είναι ο μόνος τρόπος για την παραμονή και παράταση της ζωής.
Εν ολίγοις τα πράγματα είναι ακόμη συγκεχυμένα εις ότι αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι καρκινοπαθείς από την πλευρά τους περιμένουν την ελπίδα, την μαγική ρήση ότι η ασθένεια αυτή νικήθηκε.
Και είναι πολλές οι προσωπικές ιστορίες. Και άλλα τόσα τα τραγικά περιστατικά. Μέχρι η επιστήμη να ανακοινώσει πως βρέθηκε επιτέλους ο τρόπος πλήρους ίασης όλων των μορφών καρκίνου.
Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καρκίνου από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC.
Το σύνθημα ”AmAndIWill’ ”ΕίμαιΚαιΘαΚάνω” καλεί την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον έλεγχο του καρκίνου.
Τα τελευταία 20 χρόνια άλλαξαν πολλά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά:
– Νέες καινοτόμες θεραπείες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών
– Η τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου
– Η έρευνα οδηγεί σε νέα μονοπάτια με υψηλές προσδοκίες και ελπίδες για τον έλεγχο και τη θεραπεία της νόσου στο ορατό μέλλον
– Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ασθενών με Καρκίνο που παρουσιάσθηκε επίσημα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου 2014 αποτελεί το φάρο για τις δράσεις των ασθενών με καρκίνο
– Οι ασθενείς οργανώνονται αποτελεσματικότερα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσφέρουν υπεύθυνη υποστήριξη στα μέλη τους, αναπτύσσουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης και διεκδικούν τη θεσμική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για ότι τους αφορά.
Τι γίνεται όμως εις ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα; Πόσο εφικτή είναι η ελπίδα να μετατραπεί ο καρκίνος απλά σε μια χρόνια νόσο;
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ καλεί όλους τους πολίτες της χώρας μας και τους προτρέπει να επενδύσουν στην αξία της πρόληψης και του προ – συμπτωματικού ελέγχου, να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να εστιάσουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και να απαιτήσουν καθαρό εργασιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Παράλληλα καλεί την Πολιτεία να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των ογκολογικών ασθενών για την επίλυση των προβλημάτων της ογκολογικής περίθαλψης.
Πόσο εισακούονται όλες αυτές οι εκκλήσεις; Πόσο διατιθεμένη είναι πράγματι ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα και οι φαρμακοβιομηχανίες προς την κατεύθυνση της πλήρους ίασης του καρκίνου; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που λαμβάνει χώρα καθημερινά, είναι ολοένα και περισσότερες μορφές καρκίνου να εμφανίζονται, τις περισσότερες φορές μη ιάσιμες αν δεν προδιαγνωστούν έγκαιρα.
Το σίγουρο είναι ότι η απειλή για την ζωή υφίσταται. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος πως υπάρχει η ανάλογη θέληση για ολική θεραπεία. Και οι θεωρίες είναι πράγματι πολλές όσο και οι φήμες πως τα συμφέροντα είναι πολλά και δη πολλαπλασιασμένα αναλόγως του αριθμού των αποθανόντων ή νοσούντων.