Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη αναζητά τις “αντοχές” των κατοίκων του νησιού απέναντι στη νόσο της εποχής
“Ορίζει” το γονιδίωμά μας εάν θα νοσήσουμε σοβαρά από COVID-19; Και τι δείχνουν τα γονίδια των Κρητικών όσον αφορά τη γενετική προδιάθεση στον νέο κορωνοϊό SARS-CοV-2; Είναι άραγε οι Κρητικοί πιο ανθεκτικοί λόγω των αντισωμάτων που διαθέτουν; Και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ντόπιο πληθυσμό σε συνθήκες πανδημίας;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά πρόκειται να δώσουν τα ευρήματα της πρώτης στην Ελλάδα πληθυσμιακής οροεπιδημιολογικής μελέτης για τον νέο κορωνοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφέρεια Κρήτης. Η μελέτη αυτή αποτελεί πρόταση ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ διεξάγεται με την υποστήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των Ιατρικών Συλλόγων.
Η έρευνα θα συμβάλλει στην εκτίμηση του βαθμού προσβολής του πληθυσμού από τον ιό αλλά και της αποτελεσματικότητας των λαμβανόμενων μέτρων, καθώς και στις αποφάσεις για την υγεία και την ανάπτυξη στο νησί. Ακόμη θα συμβάλλει στην προτυποποίηση της μεθοδολογίας για την ανάπτυξη παρόμοιων προσεγγίσεων και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Χθες στην πόλη των Χανίων και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δειγματοληψία από ντόπιο πληθυσμό ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Στο δήμο Χανίων επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα περίπου 100 άτομα ενώ δείγματα χουν ληφθεί επίσης σε Αποκόρωνα και Κίσσαμο. Στο νομό Χανίων πρόκειται να ληφθούν συνολικά 275 δείγματα, 143 στο Ρέθυμνο, 508 στο Ηράκλειο και στο Λασίθι 131.
Η ΕΞΕΤΑΣΗ
Σε αστικά κέντρα η εξέταση που περιλαμβάνει αιμοληψία για έλεγχο αντισωμάτων, γίνεται σε επιλεγμένα σημεία ιατρεία κάτω από την αρωγή και τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων. Τα δείγματα θα μεταφέρονται, στη συνέχεια, από ειδική μεταφορική εταιρεία στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκεί θα γίνεται η εξέταση και ανάλυση τους.
Όπως ανέφερε εκ μέρους του Ιατρικού συλλόγου Χανίων, ο νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης, «υπάρχει μια σκέψη από την μεριά των ερευνητών (Λιονής, Χλουβεράκης,Κριτσωτάκης, Σουρβίνος, Αναστασακη) ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στον Κρητικό πληθυσμό. Θεωρούν και θα προσπαθούν να το αποδείξουν με την μελέτη, ότι υπάρχουν αντισώματα σε περίπου 1,5% του Κρητικού πληθυσμού, που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχουν άνθρωποι που περάσανε την νόσο ασυμπτωματικά – κι είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε- αλλά δεν εκδήλωσαν συμπτώματα ώστε να χρειαστεί να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία ή να νοσήσουν πιο βαριά. Απώτερος σκοπός είναι οι ερευνητές να αποδείξουν ότι στους Κρητικούς υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για προστασία από την βαριά νόσο».
«Τα καλά γονίδια που πιθανόν διαθέτουν οι Κρητικοί είναι ίσως και μια εξήγηση για το ότι στο νησί μας περάσαμε σχεδόν ανώδυνα το πρώτο κύμα της πανδημίας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κρασουδάκης.
Η ΜΕΛΕΤΗ
Στην μελέτη συμμετέχουν ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Π.Κ, ο Γρηγόριος Χλουβεράκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατιστικής του Π.Κ, ο Ευάγγελος Κριτσωτάκης αναπληρωτής καθηγητής Βιοστατικής και η Μαριλένα Αναστασάκη ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής. Η μελέτη είναι πληθυσμιακή και συμπεριλαμβάνει στην πρώτη της φάση ενήλικες άνω των 18 ετών. Κριτήρια στρωμάτωσης του ερευνώμενου πληθυσμού, είναι οι γεωγραφικές διαιρέσεις της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Απογραφής Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες θα χωριστούν σε 12 στρώματα ανάλογα με τον νομό και την ταξινόμησή τους σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμήσει το πραγματικό ποσοστό ατόμων τα οποία έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοιό στην Κρήτη και να εξετάσει πώς κατανέμονται αυτά τα άτομα ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιοχή κατοικίας. Επίσης θα ερευνηθεί το ποσοστό των ατόμων που είναι θετικοί στον ιό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα ώστε να κατανοηθεί ο ρόλος τους στη μετάδοση της λοίμωξης.
Οι μετρήσεις θα επαναληφθούν και μετά την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης να για ελεγχθεί εάν αυξηθούν τα ποσοστά των ατόμων που θα προσβληθούν από τον κορωνοιό.