Είναι γνωστό πως η μάχη της Κρήτης από τους Γερμανούς κράτησε 12 μέρες (19-31 Μαΐου), μα η προετοιμασία της επιχείρησης από εχθρικής πλευράς (συγκέντρωση δυνάμεων, βομβαρδισμοί κ.λπ.) απασχόλησε τους Γερμανούς ένα εικοσαήμερο πριν από την εκδήλωση της επίθεσης.
Ουσιαστικά δηλαδή κράτησε ένα μήνα. Την απόφαση της επίθεσης την πήρε ο ίδιος ο Χίτλερ στις 21 Απριλίου του 1941.
Αμέσως μετά, ανέθεσε στο Γκέρινγκ την προπαρασκευή της.
Συγκεντρώθηκαν αμέσως μεγάλες δυνάμεις αεροπορίας που άρχισαν να χτυπούν την Κρήτη καθημερινά.
Μέχρι το πρωί στις 20 του Μάη που έπεσαν οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές, εκατοντάδες αεροπλάνα εβομβάρδιζαν καθημερινά την Κρήτη.
Οι Γερμανικές δυνάμεις που πήραν μέρος στην μάχη της Κρήτης ήταν:
1) Αεροπορία: 300 βομβαρδιστικά κοινά και 150 κάθετης εφόρμησης, 200 καταδιωκτικά, 600 μεταγωγικά, 60 αναγνωριστικά και πολλά ανεμοπλάνα.
2) Ανδρες: Μια μεραρχία αλεξιπτωτιστών, τρία ανεξάρτητα συντάγματα αλεξιπτωτιστών και πολλές άλλες μονάδες και σχηματισμοί. Σχεδόν το σύνολο των αλεξιπτωτιστών της Γερμανίας. Επίσης δύο μεραρχίες (5η και 6η) αλπινιστών.
3) Στόλος: 70 σκάφη διαφόρων τύπων και μερικά Ιταλικά αντιτορπιλικά και τορπιλάκατοι.
Η ποιότητα αυτών των δυνάμεων ήτο «το άνθος του Γερμανικού στρατού», όπως είπαν επίσημα χείλη. Ηταν τα καλύτερα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων του Χίτλερ.
Η μάχη έληξε στις 31 Μαΐου 1941. Οι Γερμανικές απώλειες ήταν τόσο σκληρές, που η δύναμη των Γερμανών αλεξιπτωτιστών για την οποία τόσο είχαν κοπιάσει οι ιθύνοντες του Γερμανικού στρατού, δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ πια.
Σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν περίπου 15.000 Γερμανοί.
Βυθίστηκαν το σύνολο σχεδόν των σκαφών καταστράφηκαν 150 αεροπλάνα. Οι επιπτώσεις της Μάχης της Κρήτης είναι μεγάλες. Πρώτα – πρώτα διαλύθηκε ουσιαστικά το σώμα των αλεξιπτωτιστών αφού εξουδετερώθηκε ο ένας στους δύο άνδρες.
Απασχολήθηκε επί ένα μήνα ένα τεράστιο τμήμα της Λουφτβάφε και συνεπώς εξασθένισε η αεροπορική πίεση εναντίον της Αγγλίας. Αναβλήθηκε η επίθεση εναντίον Ρωσίας και διασώθηκε η Μόσχα και τελικά ανατράπηκε η τύχη του Β’ παγκόσμιου Πολέμου.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.