Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη Μάχη της Κρήτης, από ειδικούς αναλυτές και ιστορικούς ερευνητές, με κύριες αναφορές στη σπουδαιότητα και στη σημασία της, στον ηρωισμό των Κρητικών, καθώς και στη συμβολή της στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι έχουν γραφτεί όλα για το θέμα, από κάθε άποψη και ότι περισσεύει κάθε άλλη αναφορά. Ομως, ο Τριπαλιτάκης Στέλιος, στο βιβλίο του που πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε, παραθέτει νεώτερα στοιχεία, άγνωστα μέχρι σήμερα, μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες αναλύει και διεξοδικά παρουσιάζει.
Ο Τριπαλιτάκης Στέλιος δεν είναι ιστορικός, ούτε συγγραφέας, αλλά μανιώδης πολεμικός συλλέκτης και ιστορικός ερευνητής όχι μόνο της Μάχης της Κρήτης, αλλά και όλης της νεώτερης ιστορίας μας. Η έρευνά του επεκτείνεται πέραν της Κρήτης και στη Β. Ελλάδα, στην περιοχή του Σκρα όπου και η ομώνυμη μάχη, με ευρήματα και φωτογραφίες από τον Μακεδονικό Αγώνα.
Ο Τριπαλιτάκης Στέλιος αναζητά απομεινάρια, ψάχνει για ευρήματα σε βουνά και κάμπους, στα βάθη της θάλασσας, αξιοποιεί κάθε πληροφορία, μεταβαίνει στο επίμαχο σημείο και αρχίζει τις έρευνες, τις ανασκαφές, τις μετρήσεις που θα ζήλευε και ένας επιστήμων αρχαιολόγος. Το αποτέλεσμα; Διασώζει και συμπληρώνει την ιστορική μνήμη και πλουτίζει την εθνική κληρονομιά
Ακόμη, γνωρίζει όλα τα σημεία πτώσης γερμανικών και βρετανικών αεροσκαφών στον τελευταίο πόλεμο. Εχει καταγράψει το ιστορικό της αποστολής και έχει επιμελώς συλλέξει τα ευρήματα.
Ερευνά κάθε εξάρτημα και προσδιορίζει τη θέση που είχε στη μηχανή, στο πολυβόλο και στο αεροπλάνο.
Μάλιστα είναι σε θέση να διακρίνει και να ξεχωρίζει ακόμη τη βίδα και το περτσίνι αγγλικού αεροπλάνου από αντίστοιχα ενός γερμανικού.
Σπουδαίο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών του αποτελεί η ανάλυση και ο προσδιορισμός της συγκεκριμένης θέσης του συμβάντος από τον περιβάλλοντα χώρο, τα χαρακτηριστικά του ορίζοντα και τα γεωγραφικά στοιχεία του εδάφους που ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις με τη σημερινή εικόνα της περιοχής.
Τα αντικείμενα της συλλογής του καλύπτουν όλο το φάσμα της νεώτερης ιστορίας μας από το 1669 μέχρι το 1945.
Ο Τριπαλιτάκης Στέλιος αναζητά ιστορικά στοιχεία, τα συλλέγει, τα μελετά, τα καταγράφει, τα διασταυρώνει και τα κατατάσσει χρονολογικά. Ετσι συγκεντρώνει τα κομμάτια και ένα – ένα τα τοποθετεί στο πάζλ της ιστορικής διαδρομής της Κρήτης.
Ακόμη, συμμετέχει σε εκθέσεις κειμηλίων της Μάχης της Κρήτης που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Δήμοι Χανίων και Καντάνου – Σελίνου.
Τα υλικά και τα ευρήματά του γεμίζουν δυο αποθήκες στον Γαλατά, τόπο της κατοικίας του. Όνειρό του η δημιουργία ιδιωτικού Μουσείου με δυνατότητα επισκέψεων από άτομα, φορείς και σχολεία.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Στέλιου Τριπαλιτάκη και βλέποντας την τεράστια συλλογή του σε διακατέχει συγκίνηση και ξυπνούν μέσα σου ιστορικές μνήμες από τους λαμπρούς αγώνες που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας και της Κρήτης.
Άνθρωποι, σαν τον Στέλιο Τριπαλιτάκη, που αναδεικνύουν με κόπο και προσωπικό κόστος το μεγαλείο του ελληνισμού, είναι ξεχωριστοί. Χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.