Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Η “μαγεία” της μουσικής

Η μουσική είναι ένας αρχαίος ελληνικός όρος ετυμολογικά προέρχεται από την έννοια Μούσα. Η λέξη Μούσα προέρχεται από την αρχαιοελληνική ρίζα “μω”, η οποία σημαίνει ερευνώ, ζητώ, επινοώ. Οι μούσες της αρχαίας μυθολογίας είναι εννέα αρχαίες θεές (Καλλιόπη επική ποίηση, Ευτέρπη μουσική, Κλειώ ιστορία, Ερατώ λυρική ποίηση, Μελπομένη τραγωδία, Πολυμνία ιερή ποίηση, Τερψιχόρη χορός, Θάλεια κωμωδία, Ουρανία αστρονομία).

Σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες, η μουσική είναι η επιστήμη των αρμονικών σχέσεων που βασίζονταν σε σταθερές αρχές. Πέρα από τον συνδυασμό τόνων ή της αναπαραγωγής τους χαρίζοντας μια ευχάριστη νότα στα αυτιά τους, ήταν για εκείνους, πνευματική καλλιέργεια, γνώση, νόηση και διάνοια.

«Οι Ελληνες διά του λόγου τραγουδούσαν και διά του τραγουδιού ομιλούσαν».

Επειτα από τη σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, η μουσική στο σήμερα ορίζεται ως ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων. Είναι μια μορφή τέχνης με τρία κύρια συστατικά, τη μελωδία, την αρμονία και τον ρυθμό. Η μουσική είναι διαχρονική, παγκόσμια, χωρίς σύνορα και ταμπέλες. Αρκεί να συγκεντρώσεις την προσοχή σου στη μουσική, να χρησιμοποιήσεις όλες σου τις αισθήσεις και να χαθείς στο άκουσμά της. Μια μορφή λύτρωσης της ψυχής, ξεκούρασης, ηρεμίας και χαλάρωσης. Δημιούργησε στο μυαλό σου όμορφες εικόνες, ζωντάνεψε τις αναμνήσεις σου, ταξίδεψε μαζί με τις νότες. Θα νοιώσεις χαρά, θα αισθανθείς ζωντανός, θα γεμίσεις ενέργεια.

Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, παίξε κι άλλο.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός.

Κάποια από τα είδη μουσικής είναι: κλασσική, pop, rock, hip hop, jazz, punk, metal, έντεχνη, ελληνική παραδοσιακή μουσική, λαϊκή, όπερα, ηλεκτρονική, ρεμπέτικη, παραδοσιακή κ.ά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τραγούδια που ανεβάζουν τη διάθεση.
Δέκα από αυτά είναι τα παρακάτω:

1. Don’t Stop Me Now – Queen .
2. Dancing Queen – Abba .
3. Good Vibrations – The Beach Boys.
4. Uptown Girl- Billy Joel .
5. Eye Of The Tiger – Survivor .
6. I’m A Believer – The Monkees .
7. Girls Just Want To Have Fun – Cyndi Lauper.
8. Living On A Prayer – Bon Jovi.
9. I will Survive – Gloria Gaynor.
10. Walking on Sunshine – Katrina & The Waves.
Φτιάξτε μία λίστα με τα παραπάνω, ώστε όποτε χρειαστείτε χαρά, ζωντάνια και κέφι να τα ακούσετε.

Δεν ξέρω αν τα περισσότερα τραγούδια γράφονται, όπως λένε, σε δύσκολες στιγμές. Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως ονειρεύονται τις πιο ευτυχισμένες.
Γιάννης Παπαϊωάννου, 1914-1972,
Ελληνας λαϊκός μουσικοσυνθέτης.

Τα βιβλία είναι ιστορίες για το μυαλό. Τα τραγούδια είναι ιστορίες για την ψυχή.
Eric Pio, Αμερικανός ηθοποιός

Διότι τηλικούτος ών, κιθαρωδεί και ου ληστεύει!
– Διότι αν και είναι τέτοιος, παίζει κιθάρα και δεν ληστεύει.
Διογένης, 410-323 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος
(εξηγώντας γιατί χειροκροτεί θερμά κάποιον θηριώδη τύπο που έπαιζε -οικτρά- λύρα).

…μη ζώην μετ’ αμουσίας.
– Να μη ζεις χωρίς μουσική (ή χωρίς τις μούσες –την παιδεία γενικώς).
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός (Ηρακλής).

Η μουσική ξεπλύνει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.
Berthold Auerbach, 1812-1882, Γερμανός συγγραφέας.

Παγκόσμια ημέρα μουσικής
Καθιερώθηκε το 1982 από τον Γάλλο υπουργό Jack Lang να διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.

Καλημέρα !

 

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Το ετυμολογικό ερευνά την προέλευση των λέξεων – όχι των «εννοιών». Τα αναγραφόμενα για την προέλευση της λέξης «Μούσα» είναι ανακριβή ( οι «γλωσσολόγοι» και οι «ειδικοί» του διαδικτύου δεν είναι πάντα αξιόπιστοι).

  2. Αγαπητή μας Κατερίνα, μόλις διάβασα το σπουδαίο άρθρο – εργασία σου έσπευσα να σ’ ευχαριστήσω και να σε συγχαρώ για όσα έγραψες για την εν γένει μουσική. Βέβαια, με πρόλαβε ο αγαπητός φίλος Γεώργιος Λουπάσης που ορθά και έγκαιρα έκανε τις παρατηρήσεις του, μιας και είναι άριστος Φιλόλογος κι άνθρωπος των Γραμμάτων.
    ΩΣΤΟΣΟ, το θέμα του άρθρου σου μας συγκίνησε πολύ κι ας είμαστε “της παλιάς κοπής άνθρωποι”, δηλαδή μιας κάπως αλλοτινής εποχής της αγνής, φυσικής, άδολης και παραδοσιακής ζωής. Από τα φτωχά παιδικά και αγροτικά μου χρόνια στον Ημαθιώτικο κάμπο [Περιοχή Βεροίας] ήμουν μουσικόφιλος και βέβαια λάτρης της καλής μουσικής [τώρα πια είναι η καλή μουσική;] και ιδιαίτερα της Βυζαντινής, που δεν την αναφέρεις έτσι, αλλά σαν παραδοσιακή. Κι εκεί πάνω στη Θεσσαλονίκη, στο αίμα μας έρρεε το κατανυκτικό της Βυζαντινής Μουσικής, με τους πανάξιους δάσκαλους που έρχονταν από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη, μετά τον ξεριζωμό των ανθρώπων μας από τη Μικρασιατική καταστροφή.
    Μολαταύτα, επίτρεψε με, αγαπητή μας Κατερίνα, να προσθέσω στη λίστα σου των τραγουδιών σου -των εξαιρετικών- κι ένα άλλο μοναδικό, αξεπέραστο τραγούδι, που το έγραψε [1988] η δεκαοκτάχρονη τότε Tanita Tikaram, με τίτλο “Twist in My Sobriety” [debut Ablum “Ancient Hearts”. Εργαζόμουν τότε στην Αμερική και το άκουσα σε τρανζιστοράκι. Είχα κεραυνοβοληθεί από τον απίστευτο λυρισμό, το μυστήριο της φωνής και των στίχων, κι ένας πόνος και βαθιά θλίψη για τη φτώχεια και τα προβλήματα των ανθρώπων αντανακλούσαν στο ευγενικό, ντελικάτο, υπερευαίσθητο κι απίστευτα σεμνό πρόσωπο της νεαρής κοπέλας, που ο πατέρας της ήταν Ινδικής καταγωγής και υπηρετούσε στον Βρεταννικό στρατό στη Δυτ. τότε Γερμανία, όπου έζησε μερικά παιδικά της χρόνια.
    – Κι εκείνος ο σπαραγμός του Oboe [‘Ομποε] που πλημμύριζε τα πάντα γύρω σου πανδαισία – ποικιλία συναισθημάτων νοσταλγίας, μυστηρίου, πικρίας και θλίψης. Και σ’ όλο το τραγούδι, ένας αλλόκοτος λυρισμός να σε καθηλώνει και να μην παίρνεις ανάσα. Θαρρώ, τέτοιο ή παρόμοιο τραγούδι δεν είχα την τύχη ν’ ακούσω και, βέβαια, έχουν γραφεί και άλλα σπουδαία τραγούδια -ανάμεσά τους κι αυτά το όμορφα που αναφέρεις έτσι ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά. Πέρασαν, έκτοτε πάνω από 30 χρόνια κι ωστόσο η μαγεία του “Twist in My Sobriety “, καθώς και το Good Trdition” αυτής της σεμνής και χαρισματικής κοπέλας [Τanita Tikaram] έχουν ανεξίτηλα γραφεί στο νου και την ψυχή μου. Όπως βλέπεις, Κατερίνα, κι εμείς οι κάπως ηλικιωμένοι [γεννηθήκαμε τη δεκαετία του 1940] έχουμε ψυχή!! Τα θερμά μας συγχαρητήρια και σ’ ευχαριστούμε που με τον δικό σου μοναδικό τρόπο μάς ενθαρρύνεις και μας ωθείς στα ανώτερα και την αισιοδοξία. Είμαι σίγουρος, ότι έχεις ακούσει το ανωτέρω σπάνιο τραγούδι, άλλωστε, θα το βρεις στο youtube. Βέβαια, εσείς οι νέοι άνθρωποι μας είστε ελεύθεροι για την όποια δική σας επιλογή, αλλά στη δεκαετία του 1980 να ακούγατε εκείνες τις αξέχαστε μελωδίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Με φιλική αγάπη Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα