Η κοινότητα του “Slow food” επεκτείνεται και στα Χανιά θέλοντας να “αγκαλιάσει” όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών πρώτων υλών, στο μαγείρεμα, στη διάθεσή τους.
Mια πρώτη συνάντηση γνωριμίας ανάμεσα σε φίλους του Slow food έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο “Ντουνιά” στη Δρακώνα Κεραμειών.
Κινητήριος μοχλός της όλης προσπάθειας ο γνωστός σεφ κ. Νίκος Φωτιάδης από το Chefs’ Brigade- Slow food community μια πρωτοβουλία που όπως εξηγεί « αφορά τους επαγγελματίες της διατροφής που θεωρούμαι ότι είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και στη συνέχεια όλους όσους εμπλέκονται με αυτό που λέμε φαγητό, παραγωγούς, ανθρώπους της εστίασης, επιστήμονες».
Η φιλοσοφία του slow food επικεντρώνεται σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη «στην αειφορία ,στην βιοποικιλότητα, στη δίκαιη εφαρμογή της παραγωγής και της κατανάλωσης. Λέμε “Όχι” στην εντατική εκβιομηχάνιση, μακριά από βιομηχανοποιημένα προϊόντα “φουλ στη ζάχαρη”, ναι στο πάντρεμα της επιστήμης με την παραγωγή ώστε να έχουμε σωστά προϊόντα χωρίς το βιασμό της φύσης!
Το προϊόν θα πρέπει να παράγεται με αργούς ρυθμούς αλλά με σύγχρονες μεθόδους, να διατηρεί την εποχικότητα του! Επίσης ο παραγωγός αυτή τη στιγμή αδικείται. Όποιος θέλει να παράξει θα πρέπει να πουλήσει πολύ φτηνά ενώ το προϊόν θα φτάσει στον καταναλωτή ακριβά. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε αυτό; »
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Περιγράφοντας τους στόχους της προσπάθειας ο σεφ τόνισε πως είναι «να φέρουμε σε επαφή τους μάγειρες, τους σεφ με τον πρωτογενή τομέα. Θεωρούμαι ότι έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς και την εστίαση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινότητες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας! Η slow food είναι μια ακτιβίστικη οργάνωση που δραστηριοποιείται σε 170 χώρες». Παράλληλα η slow food κοινότητα αγωνίζεται για τη διάσωση προϊόντων που κινδυνεύουν να αφανιστούν ή είναι μειωμένης παραγωγής και έχει ως στόχο τη δημιουργία slow food εστιατορίων. «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που βάζουν πρώτη προτεραιότητα να έχουν ποιοτικό φαγητό, με ντόπια υλικά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προσελκυστούν από ένα slow food εστιατόριο που θα δίνει έμφαση στα ντόπια υλικά.
Αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα βοηθάμε τον τόπο μας. Αν ο διπλανός μας παραγωγός μπορεί να επιβιώσει, επιβιώνουμε και εμείς!
Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε μια επιχείριση να έχει τοπικά προϊόντα μόνο, αν όμως την επηρεάσουμε να έχει για αρχή το 30% τους καταλόγου της με τοπικά προϊόντα είναι κάτι ωφέλιμο.
Μέλη μας όπως ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης έχουν πετύχει εκεί που εργάζονται να έχουν πρωϊνό από 100% τοπικά προϊόντα!» τόνισε ο κ. Φωτιάδης.
Μάλιστα συνομιλώντας με ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου στα Χανιά τον κάλεσε να χρησιμοποιήσει τοπικό χοιρινό ή να φτιάξει σουβλάκι με αρνί, πρόβειο κρέας που υπάρχει σε μεγάλη παραγωγή στο νησί δίνοντας ένα διαφορετικό προϊόν στο καταναλωτικό κοινό.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Εκπρόσωπος της slow food κοινότητας στα Χανιά ο σεφ κ. Τάσος Ραγκούσης. Μιλώντας στα “Χ.ν.” εξηγεί πόσο σημαντικό είναι «να έχουμε επαγγελματίες του χώρου, συνάδελφους μάγειρες που διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, που να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από τις περιοχές τους!
Να τις παρουσιάζουν στο τραπέζι με τελικό αποδέκτη τον επισκέπτη- καταναλωτή! ».
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τυποποιημένα προϊόντα Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας «για να κερδίσουν στο κιλό μισό ευρώ, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πρώτη ύλη μακράν καλύτερη, να προέρχεται από τους τοπικούς παραγωγούς, π.χ. υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν αγοράζουν το τοπικό πορτοκάλι στην τιμή των 15 λεπτών το κιλό και προτιμούν τυποποιημένη “πούλπα” και τη δίνουν στα πρωϊνά ως φυσικό χυμό πορτοκάλι.
Αυτό μπορεί να αλλάξει για αυτό και προτείνουμε στους συναδέλφους σεφ και μάγειρες, να κινητοποιηθούν να συμμετέχουν στη sef brigade, στη slow food κοινότητα.»
Μέλος της slow food κοινότητας ο κ. Στέλιος Τριλλυράκης του εστιατορίου “Ντουνιάς” αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επαγγελματία που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα και τα χρησιμοποιεί κυρίως στην κουζίνα του.