Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η Μαρία Λεκάκη για τον Ζαμπέτα επί… σκηνής

Ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο βάρδος του λαϊκού τραγουδιού, ο αθυρόστομος που γεννήθηκε και πέθανε με ένα μπουζούκι στα χέρια “ζωντανεύει” μέσω της παράστασης “Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα”, η οποία κάνει πρεμιέρα απόψε στις 21:30 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Λίγο πριν ανέβει η αυλαία η Μαρία Λεκάκη, σκηνοθέτιδα της μουσικοθεατρικής παράστασης, μιλά στα “Χ.ν.”, για τον Ζαμπέτα επί… σκηνής και τις προκλήσεις του έργου.


Πώς προέκυψε η ιδέα για την μουσικοθεατρική αυτή παράσταση;
Το έργο αυτό το είχα παρακολουθήσει με τη Δέσποινα Δρακάκη -που έχει αναλάβει την μουσική της παράστασης- στην Αθήνα πριν χρόνια. Το μετέφερα στον Κωστή Σταυρουλάκη από τη Στέγη Τεχνών και το είδε κι εκείνος. Εντυπωσιαστήκαμε όλοι μας, ψάχναμε το κείμενο του έργου και τελικά το βρήκαμε από τον Πέτρο Ζούλια το 2020, όπου και μας πρόλαβε ο κορωνοϊός. Οπότε ξεκίνησε τότε η έρευνα, πρόβες κ.λπ. και τώρα η ολοκληρωμένη παράσταση θα πάρει σάρκα και οστά στην σκηνή.

Πώς νιώθετε που θα συμμετέχετε τόσα άτομα σε μια τόσο ζωντανή παράσταση;
Θέλαμε να αρέσει πρώτα σε εμάς η δουλειά και έπειτα να το παρουσιάσουμε στον κόσμο. Όλοι όσοι συμμετέχουν είναι μέλη των θεατρικών ομάδων είτε στο Βενιζέλειο Ωδείο είτε στο θεατρικό εργαστήρι που έχω εγώ και εκπαιδεύονται σε χορό, τραγούδι, θέατρο κ.λπ.
Αρέσει πολύ στα παιδιά γιατί μέσα κιόλας από τις πρόβες δημιουργούνται όμορφες σχέσεις μέσα από ένα σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης. Ο Ζαμπέτας είναι ένας θρύλος για εμάς και προσπαθήσαμε να βγάλουμε την συγκίνηση που νιώσαμε με τον δικό μας τρόπο.
Για μένα είναι μια παράσταση που δεν μπορώ να ξεχωρίσω από τις προηγούμενες, αλλά ταυτόχρονα μου αρέσει ακόμη περισσότερο από κάθε προηγούμενη γιατί είναι κι ο λόγος που επιλέγουμε την επόμενη παράσταση· βρίσκουμε πάντα κάτι που μας ενθουσίασε περισσότερο από την προηγούμενη.

Η παράσταση σε ποιες δεκαετίες θα μας ταξιδέψει και τι θα δει ο θεατής για τον σπουδαίο Ζαμπέτα;
Ξεκινάμε από το 1925, 25 Γενάρη, από τη γέννηση και το πρώτο κλάμα του Ζαμπέτα μέχρι και το 1992, στην τελευταία του πνοή και τελευταίους χτύπους της καρδιάς του. Καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα, καθώς μέσα στην παράσταση θα παρακολουθήσουμε την επαγγελματική πορεία του Γιώργου Ζαμπέτα και την συναναστροφή του με πολλές και αξέχαστες προσωπικότητες όπως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Μοσχολιού, ο Βοσκόπουλος κ.ά., πολλοί με τους οποίους συνεργάστηκε.
Επίσης, θα δούμε την οικογενειακή του ζωή, θα γνωρίσουμε τον άνθρωπο Ζαμπέτα, ποια ήταν η σχέση του με τη γυναίκα του αλλά και τι ρόλο έπαιξε εκείνη στην ζωή και καριέρα του. Μέσα σε όλο αυτό θα υπάρχει πολύ τραγούδι και μουσική, πολλές συγκινητικές στιγμές αλλά και αστεία στιγμιότυπα. Ενώ αξίζει να πούμε πως τα ιδιαιτέρως επιμελημένα κοστούμια του Κωστή Σταυρουλάκη και τα σκηνικά του Δημήτρη Πουλιδάκη μας ταξιδεύουν στις γειτονιές εκείνης της εποχής, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω του Γιώργου Ζαμπέτα.

Θα γνωρίσουμε επομένως εις βάθος τον Γιώργο Ζαμπέτα…
Ναι κι η αλήθεια είναι ότι η ουσιαστική γνώση για τέτοιους καλλιτέχνες κι ανθρώπους δεν προωθείται σε μεγάλο βαθμό ούτε στα σχολεία, οπότε πρέπει με κάποιον τρόπο εμείς οι υπόλοιποι, γονείς, εκπαιδευτικοί κ.λπ. να τα κάνουμε όλα αυτά γνωστά στις νεότερες γενιές.
Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπουμε πως οι θεατές χαίρονται και ικανοποιούνται με το αποτέλεσμα, αλλά έχουν και την δίψα να μάθουν για τις προσωπικότητες αυτές. Έχω ακούσει, χορέψει, τραγουδήσει και κλάψει με τα τραγούδια του Ζαμπέτα, οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι τον προέτρεψε να γράψει το κάθε τραγούδι, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτά. Εμπνεόμαστε εξάλλου από αυτούς τους ανθρώπους κι εμείς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα