«Η ένταξη του μινωικού ανακτόρου στον Λόφο Καστέλι στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO θα προστατεύσει στο διηνεκές τις αρχαιότητες από κάθε είδους ανθρώπινες καταστροφικές επεμβάσεις» τονίζει σε δήλωση της στα “Χ.ν.” η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη.
Παράλληλα, σημειώνει πως οι προσπάθειες για την ένταξη των 6 Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης, στα μνημεία της UNESCO είχαν ξεκινήσει από το 2014 κιόλας.
Ειδικότερα, αναφορικά με το λόφο Καστέλι η κ. Βλαζάκη επισημαίνει ότι «η ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, του μινωικού ανακτορικού κέντρου που αναπτύσσεται στον παραθαλάσσιο λόφο του Καστελιού στην Παλιά Πόλη Χανίων, θα είναι η αναγνώριση της σπουδαιότητας του μνημείου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό και θα προστατεύσει στο διηνεκές τις αρχαιότητες αυτές από κάθε είδους ανθρώπινες καταστροφικές επεμβάσεις. Η ένταξη του μνημείου των Χανίων δεν είναι εύκολο εγχείρημα, διότι δεν βρίσκεται σε μια ελεύθερη από δόμηση περιοχή, αντιθέτως κρύβεται και αποκαλύπτεται σταδιακά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Τα υπόλοιπα ανακτορικά κέντρα ξεδιπλώνονται στην ύπαιθρο, η Ζώμινθος στον Ψηλορείτη, ενώ η Κυδωνία σε μια σύγχρονη πόλη. Αλλά, όπως πιστεύω, η ίδια η σύγχρονη κατοίκηση, που αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την αποκάλυψη του παρελθόντος αυτής της πόλης, είναι ταυτόχρονα η γοητεία και η ιδιαίτερη ταυτότητα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου».
ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Η αρχαιολόγος εξηγεί ότι «οι συστηματικές ανασκαφές στον λόφο Καστέλι φέρνουν συνεχώς νέα πολύτιμα στοιχεία, τα οποία εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για το μινωικό ανακτορικό κέντρο. Μάλιστα, η φετινή ανασκαφική περίοδος ολοκληρώθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας των σημαντικών αποτελεσμάτων της, τα οποία πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε».
ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ
Αναφορικά με την προσπάθεια ένταξης των ανακτόρων στα προστατευόμενα μνημεία η κ. Βλαζάκη υπογραμμίζει ότι «καθώς ο μινωικός πολιτισμός είναι ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ευρώπης, μνημεία του οποίου δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι επιθυμία όλων, και της ίδιας της UNESCO, η συμπερίληψη αυτή. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, προτιμάται από την UNESCO η σειριακή εγγραφή μνημείων και αυτό είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο. Επειδή η ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο της UNESCO είναι χρονοβόρο, ιδιαίτερα λεπτό και επίπονο εγχείρημα, οι προσπάθειες για ένταξη των μινωικών ανακτορικών κέντρων έχουν αρχίσει πριν από το 2014, όταν ακόμη ήμουν Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ταυτόχρονα ανασκαφέας ενός τέτοιου αρχαιολογικού χώρου. Αρχικά κατορθώσαμε να συμπεριληφθούν τα μινωικά ανακτορικά κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος και Κυδωνία) στον ενδεικτικό εθνικό κατάλογο για σειριακή εγγραφή, στα οποία προστέθηκε αργότερα η Ζώμινθος, ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές της Κρήτης. Και κατά το διάστημα 2015-2019, ως Γενική Γραμματέας ΥΠΠΟΑ, συνέχισα τον συντονισμό του θέματος σε στενή συνεργασία με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος, επίσης, επιθυμούσε πολύ την εγγραφή αυτή. Υπογράψαμε, μάλιστα, ειδική Προγραμματική Σύμβαση για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την υποστήριξη για την κατάρτιση του φακέλλου. Σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, ο φάκελλος βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Όλες οι προσπάθειες ασφαλώς οφείλονται στο ικανότατο και ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό του Τμήματος Εποπτείας Ελληνικών και Αλλοδαπών Ιδρυμάτων και Συντονισμού Θεμάτων Διεθνών Συνεργασιών και Οργανισμών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ. Ευελπιστούμε όλοι σε μία μεγάλη επιτυχία».