Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Περιβαλλοντική Διαβίωση & Αθλητισμός» του Γενικού Λυκείου Νέας Κυδωνιάς, διοργανώθηκε και φέτος μία αξέχαστη Αθλητική και Περιβαλλοντική δραστηριότητα στα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας. Είκοσι δύο συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα και δύο συνοδοί (Φραγκιουδάκης Γιώργος και Θεοδώρου Παύλος) έλαβαν μέρος στην συλλογική δράση που είχε ως θέμα την εκμάθηση χειμερινού σκι, την άσκηση στο βουνό και την επίσκεψη σε ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου. Η δράση διήρκεσε τέσσερις ημέρες με τρείς διανυκτερεύσεις στον πολύ προσεγμένο ξενώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κλειτορίας – Ακράτας, με έδρα την όμορφη Κλειτορία.
Η ομάδα μας αναχώρησε στις 2 Φεβρουαρίου από το Λιμάνι της Σούδας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και κατόπιν με μισθωμένο λεωφορείο αναχώρησε για τα Καλάβρυτα, με τερματικό προορισμό το πολύ καλά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Πριν την άφιξη στον προορισμό μας κάναμε στάση για την ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού για χιονοδρομικό σκι (πέδιλα, μπότες και μπαστούνια) τα οποία κατόπιν συνεννόησης ήταν ήδη κανονισμένα και ρυθμισμένα για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά σύμφωνα με το ύψος και το βάρος του σώματος.
Την πρώτη μέρα στο χιονοδρομικό κέντρο οι δραστηριότητές μας περιορίστηκαν κυρίως στην πίστα εκμάθησης, όπου με τη βοήθεια των συνοδών καθηγητών τα παιδιά διδάχθηκαν τις βασικές τεχνικές του χιονοδρομικού σκι. Οι πτώσεις στο χιόνι πολλές, όμως οι προσπάθειες των παιδιών αστείρευτες, και πολύ περισσότερο η χαρά τους, η οποία ήταν μόνιμα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους μιας και είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα σπορ που μέχρι τώρα μόνο στην τηλεόραση το έβλεπαν. Στα διαλείμματα είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε κάποιο ζεστό ρόφημα στο Σουηδικό σαλέ το οποίο βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την πίστα εκμάθησης. Στο τέλος της ημέρας αναχωρήσαμε για τον ξενώνα στην Κλειτορία, όπου οι μαθητές, οι συνοδοί και ο οδηγός του λεωφορείου τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια τους και στην συνέχεια απολαύσαμε το δείπνο δίπλα στο τζάκι του εστιατορίου.
Δεύτερη μέρα στα Καλάβρυτα και ο καιρός δεν επιτρέπει τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στο χιονοδρομικό κέντρο. Έτσι η ομάδα δράττεται της ευκαιρίας για να ανακαλύψει περισσότερο αυτόν τον επίγειο παράδεισο με επισκέψεις στα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου. Επίσκεψη στο μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο Σπήλαιο των Λιμνών, διέλευση του εντυπωσιακού Φαραγγιού του Βουραϊκού με τον ιστορικό Οδοντωτό Συρμό, επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, φαγητό στα όμορφα Καλάβρυτα και κατά την επιστροφή μας στον ξενώνα στάση στο πιο μαγευτικό πλατανόδασος της Ελλάδας, στο Πλανητέρο. Τέλος δραστηριοτήτων δεύτερης ημέρας. Μετά το δείπνο στον ξενώνα οι μαθητές με την συνοδεία των καθηγητών έκαναν βόλτα στο χωριό και απολαύσαν ζεστά ροφήματα, παγωτά και γλυκά του κουταλιού στα πετρόκτιστα αναψυκτήρια της πλατείας.
Την τρίτη και τέταρτη ημέρα στα Καλάβρυτα η ομάδα συνεχίζει με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες στο χιονοδρομικό σκι. Μετά από επίμονες προπονήσεις, πολλές προσπάθειες αλλά και πτώσεις στο χιόνι, τα παιδιά αποδεικνύουν ότι είναι και καλοί σκιέρ! Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με κριτήριο τις δυνατότητές τους στο σκι και ανάλογα ορίστηκαν οι κατάλληλες πίστες για αυτούς. Την τέταρτη ημέρα οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν πλέον ικανοί να κατέβουν τις μπλε και κόκκινες πίστες που βρισκόταν από το πλάτωμα (εκεί όπου βρίσκεται το δεύτερο Σαλέ) και κάτω. Είχαν τη δυνατότητα να κάνουν για πολλά χιλιόμετρα ασταμάτητο σκι και να απολαύσουν το συναίσθημα του σκιέρ που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Εξάλλου ενθουσιασμό δημιουργούσε και το υπέροχο τοπίο όπου σε κάνει να νιώθεις πως γίνεσαι ένα με τις απέραντες χιονισμένες πλαγιές. Τα ζεστά ροφήματα στα Σαλέ, ο ήλιος, η ομορφιά των χιονισμένων βουνών, και η χαρά του ενθουσιασμού και των επιτυχιών ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας έκαναν την τελευταία ημέρα να αποτελέσει την αφορμή για την επόμενη επίσκεψη μας σ’ αυτόν τον μαγευτικό τόπο. Το τελευταίο απόγευμα η ομάδα αναχώρησε το κατευθείαν από το χιονοδρομικό κέντρο για το λιμάνι του Πειραιά με τελικό προορισμό τα Χανιά.
Μέσω της ανεπανάληπτης εμπειρίας αυτής οι μαθητές και οι καθηγητές αναπτύξαμε περισσότερο τον αλληλοσεβασμό μεταξύ μας, την υπευθυνότητα και το αίσθημα της συνεργασίας. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες από τις αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό καθώς και να διευρύνουμε περισσότερο την περιβαλλοντική συνείδηση. Όλοι όσοι συμμετείχαμε ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την οργάνωση παρόμοιων καινοτόμων δράσεων που συνδέουν το σχολείο με το περιβάλλον, την άθληση και την ψυχαγωγία.
Τέλος, αυτή η δραστηριότητα δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Οι συνοδοί καθηγητές
Θεοδώρου Παύλος και Φραγκιουδάκης Γιώργος