Καλοί μου φίλοι, κάλο Σαββατοκυριακοδεύτερο!
Στην κεντρική θέση του σημερινού Παιδότοπου η εκκλησία της Τριμάρτυρης των Χανίων, ο καθεδρικός ναός της πόλης μας, το κεντρικό κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κάτω απ’ αυτόν μια μαντινάδα του αξέχαστου μαντιναδολόγου Ηλία Σταματάκη με το απολυτίκιο των Εισοδίων και γύρω τριγύρω οι υπέροχες σχετικές ομαδικές εργασίες των παιδιών της Δ΄ Τάξης του 6ου Δημ. Σχ. Χανίων. Άξιες κάθε επαίνου οι δασκάλες τους, η Σούλα Κλώκου και η Ελένη Ζαχαράκη με την Ελπίδα Κωνσταντινίδου που δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρότασή μου ν’ αναλάβουν το σημερινό αφιέρωμα της στήλης με αφορμή τη μεθαυριανή μεγάλη της Χανιώτισσας Παναγιάς γιορτή. Μια παιδούλα 3 μόλις χρόνων η Παναγία μας, που είναι έτοιμη να προστρέχει σε βοήθεια όλων μας, ωστόσο… Βοήθεια μας, χρόνια πολλά και καλά σ’ όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες, αλλά και σε όλους τους κατοίκους των χωριών που πανηγυρίζουν σήμερα. Και βέβαια ξεχωριστά στις Μαρίες, στις Δέσποινες και στους Μάριους!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος
Η γέννησή σου, Θεοτόκε, σήμανε τη χαρά σε όλη την οικουμένη. Γιατί από Σένα ανέτειλε ο \Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Χριστός και Θεός μας. Ο οποίος αφού έλυσε την κατάρα έδωσε την ευλογία και αφού κατάργησε τον θάνατο μας δώρισε την αιώνια ζωή.
«Χανιώτισσά μου Παναγιά, προστάτευε την πόλη
κι εμείς σ’ ανάβουμε κεριά καθημερνή και σκόλη»,
Ηλίας Σταματάκης
Τα Εισόδια της Θεοτόκου
Μια από τις κυριότερες και μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι τα « Εισόδια της Θεοτόκου» την οποία τιμάμε στις 21 Νοεμβρίου. Η Παναγία γεννήθηκε από τον Ιωακείμ και την Άννα και ήταν παιδί της προσευχής.
Είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί παρόλο που ήταν μεγάλοι σε ηλικία και να το αφιερώσουν στον Ναό του.
Πραγματικά αυτό και έκαναν. Όταν η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία ο οποίος την παίρνει από το χέρι και την οδηγεί μέσα στο Ναό στον οποίο μένει δέκα χρόνια.
Η είσοδος της Μαρίας στο Ναό ονομάστηκε “Εισόδια της Θεοτόκου” κι αυτό το γεγονός τιμούμε.
Κεντρικό μήνυμα της γιορτής αυτής είναι ότι καθετί που επιθυμούμε πολύ χρειάζεται προετοιμασία, κόπο, επιμονή και υπομονή. Έτσι για να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο χρειάζεται καθημερινός αγώνας.
Οι μαθητές του Δ1: Αλεξόπουλος Θάνος,
Βουράκης Βαγγέλης, Ηρωγλίδης Θοδωρής, Ιβανόβ Έμο, Καψαλάκης Κωνσταντίνος, Κυριμάκη Δέσποινα,
Λεβεντάκης Νικόλαος,Μάρακα Μαριλένα,
Ντοντάι Ραϊμόντα, Ούλοφσον Γκαμπριέλα,
Τζέτα Μαρσέλο,Χαϊντούκ Ιζαμπέλα, Λίλη Σβίτσκυ
Οι δασκάλες
Ζαχαράκη Ελένη , Κωνσταντινίδου Ελπίδα
Τριμάρτυρη Χανίων ο Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων
Στο κέντρο της πόλης των Χανίων δεσπόζει η ιστορική Τριμάρτυρη ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων. Χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου, ο οποίος ανάγεται στον 14ο αιώνα. Ο Ναός έχει ταυτιστεί με τη μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης και έχει καταξιωθεί ως ένα από τα αξιολογότερα ιστορικά μνημεία της Κρήτης
Η ιστορία του ναού επί τουρκοκρατίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι Οθωμανοί μετέτρεψαν το ναό σε σαπωνοποιείο για να καλύψουν τις ανάγκες του τουρκικού στρατού. Εκεί που είναι σήμερα το καμπαναριό ήταν το καζάνι που έβραζαν τα υλικά για το σαπούνι. Ωστόσο σε μια αποθήκη μέσα στο ναό εξακολουθούσε να φυλάσσεται η εικόνα των Εισοδίων της Παναγίας και μπροστά της άναβε πάντα ένα καντήλι, με την ανοχή του Τούρκου Πασά, διοικητή των Χανίων.
Στα μέσα του 19ου αιώνα στο σαπωνοποιείο δούλευε ο Α. Τσερκάκης στον οποίο, κατά την παράδοση εμφανίστηκε η Παναγία σε όραμα και του ζήτησε να φύγει, γιατί δεν ήθελε το σπίτι της να είναι σαπουναριό. Ο Τσερκάκης έφυγε παίρνοντας μαζί του και την εικόνα.
Λίγο καιρό αργότερα, σύμφωνα με το θρύλο, το παιδί του Μουσταφά Ναϊλί πασά έπεσε από απροσεξία στο πηγάδι που βρίσκεται νότια του ναού. Στην απόγνωσή του ο Μουσταφά Πασάς επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας, ώστε να σωθεί το παιδί του με αντάλλαγμα να επιστρέψει τον ναό στους χριστιανούς των Χανίων. Το παιδί βρέθηκε μετά από τρεις μέρες, με το νερό να φουσκώνει με θαυματουργικό τρόπο.
Η Παναγία έκανε το θαύμα της, το παιδί σώθηκε και το σαπωνοποιείο παραχωρήθηκε στη χριστιανική κοινότητα για να οικοδομηθεί καινούριος ναός.
Ο θρύλος ακόμα αναφέρει ότι επειδή η Παναγία δεν ήθελε το ναό σαπωνοποιείο το σαπούνι δεν ψηνόταν. Παράλληλα ο Τσερκάκης επέστρεψε την εικόνα των Εισοδίων της Παναγίας.
Ο ναός είχε μόλις τελειώσει (1860) όταν με την επανάσταση του 1897 υπέστη φθορές και ανακαινίστηκε με έξοδα του τσάρου της Ρωσίας σαν έμπρακτη συγγνώμη προς το λαό των Χανίων για τον ρωσικό βομβαρδισμό στο Ακρωτήρι. Δωρεά του τσάρου επίσης είναι η καμπάνα της εκκλησίας.
Το καμπαναριό είναι κτισμένο το 1860 περίπου και τα πρώτα καντήλια ήταν από την Σμύρνη από περίτεχνους αργυροχρυσοχόους αφιερωμένα στην Παναγία. Οι εικόνες είναι της περίοδου από το 1862 έως το 1894. Οι τοιχογραφίες είναι του Καλυτεράκη και του Δημητρίου Κοκότση ενός λαϊκού ζωγράφου των Χανίων που του άρεσε να ζωγραφίζει γυναίκες, γι’ αυτό και τα πρόσωπα των αγγέλων πάνω στα τόξα της Τριμάρτυρης είναι πρόσωπα υπαρκτά γυναικών της εποχής του.
Σημείωση: Ευχαριστούμε θερμά για την βοήθεια τον πατέρα Ευτύχιο Πετράκη και την κυρία Ευαγγελία για τις πληροφορίες που μας έδωσαν.
Οι μαθητές του Δ2: Λιαράκος Βασίλης, Μαραγκουδάκης Ορέστης, Μουζάχι Ουέντι, Νταργαντζάκης Μανόλης, Περουλάκη Μυρτώ, Πουλιδάκης Γιάννης,
Ρίκα Αλέσια, Σαρρής Λευτέρης,Τρουλάκης Νικόλας, Χαραλαμπάκη Βασιλική, Χατζηδάκη Ειρήνη, Χοχλάκη Μιχαέλα, Ψυλλάκης Στράτος
Η δασκάλα Κλώκου Σούλα